Τον Δεκέμβριο οι αποφάσεις για πρόσθετες παροχές εντός του έτους – Τα σενάρια στο τραπέζι

239

Της Δήμητρας Καδδά

Μέσα στον Δεκέμβριο θα μπορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, να ληφθούν οι αποφάσεις για τον τελικό δημοσιονομικό “χώρο” του 2019. Και τούτο διότι έως τότε θα έχει ξεκαθαρίσει όχι μόνο η “εικόνα” για την πορεία των φορολογικών εσόδων – τα οποία πάντως φαίνεται ότι συνεχίζουν την ανοδική τους ρότα – αλλά και η “διάσωση” του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που πρέπει να επιταχυνθεί σημαντικά τις επόμενες εβδομάδες “μαζεύοντας” αιτήσεις πληρωμών για έργα του ΕΣΠΑ που θα φέρουν έσοδα στα κρατικά ταμεία για το 2019.

Η κυβέρνηση παραμένει αισιόδοξη. Ωστόσο, τηρεί στάση αναμονής, εξετάζοντας παράλληλα τα πιθανά εναλλακτικά σενάρια για τη χρήση του εν λόγω περιθωρίου.

Υπάρχουν οι υποχρεώσεις που πρέπει να καλυφθούν. Η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευθεί για την καταβολή στη ΔΕΗ του κόστους των λεγόμενων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), δηλαδή του κόστους που επωμίζεται η ΔΕΗ για την ηλεκτροδότηση των νησιών και για τα κοινωνικά τιμολόγια. Επίσης, πρέπει να εξοφληθούν οι οφειλές προηγούμενων ετών προς τα ΕΛΤΑ για την Καθολική Υπηρεσία.

Τα περιθώρια για επιπλέον παροχές, για παράδειγμα με την μορφή μερίσματος εξαρτώνται, σύμφωνα με πληροφορίες, από το μέγεθος της υπέρβασης από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα  στο 3,5% του ΑΕΠ. Μία επιπλέον ένδειξη θα φανεί και με τη δημοσιοποίηση το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των πορισμάτων για τα δημοσιονομικά της χώρας και για την 4η αξιολόγηση.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον Πρωθυπουργό όταν τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα, όπως ξεκαθάρισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον Real FM. Η κυβέρνηση θέλει πρώτα να δει τα τελικά δεδομένα και “αν προκύψει δημοσιονομικός χώρος προφανώς και θα διανεμηθεί στην κοινωνία με τον τρόπο που θα επιλέξει ο Πρωθυπουργός” ανέφερε για ενδεχόμενο μέρισμα.

Ο υπουργός, μιλώντας για το 2020 και για το περιθώριο εφαρμογής πρόσθετων παροχών δεν απέκλεισε μία νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ (σ.σ. φέτος μεσοσταθμικά μειώθηκε κατά 22%). Υπενθύμισε ότι εκκρεμεί μία επιπλέον μείωσή του κατά 10% η οποία προς το παρόν δεν περιλαμβάνεται στο πακέτο παροχών του 2020. Ωστόσο, εξήγησε ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο τον Μάιο του 2020 να αποδειχθεί ότι δημιουργείται περιθώριο μείωσης βαρών, αναφερόμενος στην άσκηση που βρίσκεται σε εξέλιξη αναφορικά με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών η οποία θα ολοκληρωθεί τότε.

Ο κ. Σταϊκούρας περιέγραψε και τα επόμενα βήματα προς τον στόχο των χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων. Συνδέονται με την επιτάχυνση του ΑΕΠ, την μείωση του κόστους δανεισμού, την αποπληρωμή  του ΔΝΤ και την αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων ώστε να τροφοδοτήσουν το 2020 επενδύσεις.

Πηγή: capital.gr