Οι πιο ακριβές σειρές της TV – Πόσο κοστίζουν σήμερα, πόσο στοίχιζαν τότε

216

«Κληρονομιά» των καναλιών, χαρά των τηλεθεατών, διαχρονικές αξίες στη μικρή οθόνη, οι σειρές έχουν μία σημαντική και εξέχουσα θέση στην τηλεόραση. Ακόμη και τις περασμένες σεζόν, της κρίσης και της κυριαρχίας των ριάλιτι σόου, υπήρξαν άνθρωποι και σταθμοί που υποστήριξαν την ελληνική μυθοπλασία και της έδωσαν ένα κομμάτι από την τηλεοπτική πίτα. 

Ωστόσο, φέτος, έχουν την τιμητική τους, οι περισσότερες μάλιστα από τις οποίες θεωρούνται «αριστουργήματα» και έχουν κερδίσει ήδη τις εντυπώσεις ειδικών και κοινού. Ένα από τα βασικά τους χαρακτηριστικά, να σημειωθεί, είναι και το υψηλό κόστος που «κρύβουν» από πίσω τους. 

Χαρακτηριστικά, η σειρά εποχής του ANT1 «Άγριες Μέλισσες», για την οποία έχει χτιστεί ένα μικρό χωριό από την αρχή, θα κοστίσει στο σύνολό της 6 εκατομμύρια ευρώ. Ένα ποσό που φαντάζει «εξωπραγματικό» για την ελληνική τηλεόραση, αλλά αποδεικνύεται ότι αξίζει τον κόπο. Το σίριαλ καθηλώνει τους τηλεθεατές, με τη σκηνοθεσία, τη φωτογραφία, τους καταξιωμένους ηθοποιούς, χαρίζοντας στον ANT1 πολύ υψηλά ποσοστά, που σίγουρα επιστρέφουν τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί. 

Μία σειρά που επίσης καθήλωσε, από το πρώτο κιόλας επεισόδιο, είναι το «Κόκκινο Ποτάμι» του OPEN. Με ποσοστά που αγγίζουν το 35%, η μεγάλη αυτή παραγωγή, σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη, αποδεικνύει ότι οι καλές δουλειές επιβραβεύονται από τον κόσμο. Πληροφορίες θέλουν το κάθε επεισόδιο να κοστίζει 120.000 ευρώ, ενώ να σημειωθεί ότι προβάλλεται ένα κάθε εβδομάδα. 

120.000 ευρώ φαίνεται ότι δαπανούνται και για κάθε εβδομαδιαίο επεισόδιο του «Λόγω Τιμής, 20 χρόνια μετά» του ΣΚΑΪ. Η Μιρέλλα Παπαοικονόμου, πολύ πριν δώσει τα χέρια με το κανάλι του Φαλήρου, είχε διευκρινίσει σε συνέντευξή της ότι μιλά με στελέχη σταθμών και θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση το «να βάλουν το χέρι στην τσέπη», όχι για να κερδίσουν λεφτά οι συντελεστές και οι ηθοποιοί αλλά για να υπάρχουν εξωτερικά γυρίσματα και μία σωστή παραγωγή. 

Οι ακριβές παραγωγές του παρελθόντος
Οι σειρές που προβάλλονται, τη φετινή σεζόν, συγκρίνονται επάξια με εκείνες της χρυσής εποχής της μικρής οθόνης. Τόσο ως budget, όσο και ως καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν ήδη χαρακτηρίσει τις «Άγριες Μέλισσες» ως το νέο «Νησί». Να υπενθυμιστεί ότι το «Νησί», που προβλήθηκε στο MEGA το 2010-2011, θεωρήθηκε μια από τις πιο ακριβές ελληνικές παραγωγές, με συνολικό κόστος 4 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 150.000 ευρώ το επεισόδιο. 

Από τα πιο ακριβά σίριαλ που έχουν περάσει ποτέ από την ελληνική τηλεόραση, οι παραγωγές του Χριστόφορου Παπακαλιάτη στο MEGA, «Να με προσέχεις», «Κλείσε τα μάτια», που υπολογίζεται ότι κόστιζαν γύρω στα 120.000 ευρώ το επεισόδιο. 

Το 2008, ένα από τα πιο γνωστά μυθιστορήματα της Διδώς Σωτηρίου, τα «Ματωμένα Χώματα», διασκευάστηκε από τους Νίκο Απερανθείτη και Λεία Βιτάλη και προβλήθηκε για 21 επεισόδια. Το καθένα από αυτά κόστισε γύρω στα 200.000 ευρώ, οπότε η παραγωγή ανήλθε σε περισσότερα από 4.200.000.
 

Πηγή : gazzeta.gr