Οδοιπορικό στην Πιερία-Ένα ταξίδι στην κορυφή του «κόσμου»

1142

Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας (με κορυφή τον Μύτικα στα 2.917 μ.) γνωστό παγκοσμίως κυρίως για το μυθολογικό του πλαίσιο, καθώς στην κορυφή του κατοικούσαν οι Δώδεκα «Ολύμπιοι» Θεοί σύμφωνα με τη θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων. Είναι επίσης το δεύτερο σε ύψος βουνό στα Βαλκάνια (μετά τη Ρίλα στη Βουλγαρία), με μια σειρά από ψηλές κορυφές που αυλακώνουν βαθιές χαράδρες, γύρω από τις οποίες εκτείνεται μια περιοχή ιδιαίτερης βιοποικιλότητας. Για την προστασία της μοναδικής αυτής κληρονομιάς, ανακηρύχθηκε ήδη από το 1938 ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας.

Φτάνοντας στον Όλυμπο αισθάνεσαι δέος, ξαφνικά, διότι βρίσκεσαι σε ένα από τα αρχαιότερα σημεία του πλανήτη μας, αφού όπως υποστηρίζουν παγκοσμίως οι γεωλόγοι, ο Όλυμπος αριθμεί 140.000.000 χρόνια ζωής! Το μυθικό βουνό, όπου γεννήθηκε η Ελληνική Μυθολογία, πήρε το όνομά του από την αρχαιοελληνική ρίζα «ΛΑΜΠ», που σήμαινε «Ολόλαμπρος σαν ουρανός».

Κάντε ένα αναζωογονητικό διάλλειμα από την καθημερινή φρενίτιδα και εκμεταλλευθείτε την ευκαιρία να έρθετε κοντά στη φύση και το μαγικό βουνό του Ολύμπου και την περιοχή της Πιερίας, να περπατήσετε σε μονοπάτια με κελαριστούς καταρράκτες και να δοκιμάσετε τον απόλυτο συνδυασμό βουνού- θάλασσας.

Στάση 1η: Κατερίνη

Αφετηρία του οδοιπορικού στην Πιερία και τις βουνοκορφές του Ολύμπου, η πρωτεύουσα του Νομού που είναι κτισμένη στον κάμπο μεταξύ Πιερίων και Ολύμπου. Διαθέτει μια πανέμορφη παραλία, στο κέντρο της ακτογραμμής του Νομού Πιερίας, με πλήθος οργανωμένων δραστηριοτήτων, αμέτρητα μπαρ και νυχτερινή ζωή, που την καθιστούν προσφιλή προορισμό ταξιδιωτών από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και τις Βαλκανικές χώρες. Σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται οι παραλίες του Κορινού, της Παραλίας και της Ολυμπιακής ΑκτήςΚατερινόσκαλας), που είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς. Απόλαυση και πνεύμονας του κέντρου της Κατερίνης είναι το δημοτικό πάρκο, μία πραγματική όαση που αποτελεί meeting point των κατοίκων, για ένα απολαυστικό περίπατο.

Η Κατερίνη των 4 εποχών θα σας εκπλήξει με τις επιλογές διακοπών που προσφέρει. Από τους πολύβουους δρόμους της, στο χιονοδρομικό κέντρο στο Ελατοχώρι. Από το συγκλονιστικό αρχαιολογικό πάρκο του Δίου, με τα αγάλματα να ξεπροβάλλουν μέσα από το νερό, στην τεράστια παραλία του Πλαταμώνα και την Ολυμπιακή Ακτή. Από το φαράγγι του Ενιπέα στα σοκάκια του παλιού Παντελεήμονα και στη Ραψάνη, με τα ονομαστά κόκκινα κρασιά. Από τους μοντέρνους ξενώνες του Ελατοχωρίου στα θέρετρα και τα spa στις ακτές της Πιερίας. Ένας κόσμος γεμάτος αξιοθέατα και εκπλήξεις στο κέντρο της ηπειρωτικής Ελλάδας και στη σκιά του Ολύμπου.

Στάση 2η: Λιτόχωρο

H πόλη που αγκαλιάζεται από τον όγκο του Ολύμπου, θα αποτελέσει την αφετηρία για πολλά πεζοπορικά μονοπάτια. Από την περιοχή Μύλοι στο Λιτόχωρο ξεκινάει το φαράγγι του Ενιπέα και ακολουθεί το μονοπάτι Ε4, το οποίο καταλήγει στα Πριόνια σε υψόμετρο 1100 μέτρα μετά από περίπου 12 χιλιόμετρα. Tο μονοπάτι είναι πολύ καλό στη χάραξη και η διαδρομή πανέμορφη μέσα από πυκνή βλάστηση δάσους οξιάς και δίπλα από την κοίτη του ποταμού Ενιπέα του οποίου το μονοπάτι διασχίζει πάνω απο 7 ξύλινα γεφύρια. Το Λιτόχωρο φιλοξενεί δύο μεγάλες εκκλησίες, τον Άγιο Νικόλαο και τον Άγιο Δημήτριο. Πριν φύγετε, κάντε μια στάση στο Ναυτικό Μουσείο. Πολλοί μπορεί να απορήσουν για το λόγο ύπαρξης ενός Ναυτικού Μουσείου στο ορεινό Λιτόχωρο, πλην όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι η Λιτοχωριανή ναυτιλία ήκμαζε από τον 16ο αιώνα. Τα ιστορικά κειμήλια των ναυτικών σπιτιών του Λιτοχώρου συγκεντρώθηκαν με αγάπη και υπερηφάνεια σε ένα πανέμορφο μουσείο, για να αποτελέσουν παρακαταθήκη των νέων.

Πληροφορίες για το Ναυτικό μουσείο μπορείτε να βρείτε εδώ.

Με έδρα και ορμητήριο το Λιτόχωρο, κωμόπολη χτισμένη στις ανατολικές απολήξεις του Ολύμπου, οι ταξιδιώτες έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν το μαγευτικό φαράγγι του Ενιπέα.

Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, τον Ενιπέα, τον ωραιότερο από τους ποτάμιους θεούς, γιο του Ωκεανού και της Τηθύος, ερωτεύτηκε η Τυρώ, κόρη του βασιλιά Σαλμωνέως και της Αλκιδίκης. Ο θεός Ποσειδώνας, που είδε την Τυρώ και την ερωτεύτηκε, πήρε τη μορφή του Ενιπέα, για να μπορέσει να την κατακτήσει. Αυτή εξαπατήθηκε και δέχθηκε τον Ποσειδώνα. Ο θεός του υγρού στοιχείου αποκάλυψε στη συνέχεια την ταυτότητά του στην Τυρώ και της προανήγγειλε τη γέννηση των δίδυμων παιδιών τους, του Πελία και του Νηλέα.

Εξάλλου, στα νερά του Ενιπέα, σύμφωνα και πάλι με τη μυθολογία, λουζόταν η Λητώ, η μητέρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης, ενώ το φαράγγι του Ενιπέα υπήρξε ο τόπος όπου οι Μαινάδες κατασπάραξαν τον ήρωα Ορφέα, ποιητή και φημισμένο μουσικό.

Αφετηρία της περιήγησης στο φαράγγι αποτελεί η θέση «Μύλοι», μια από τις εισόδους του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, σε υψόμετρο 400. Οι φυσιολάτρες ακολουθούν το καλοδιατηρημένο διεθνές μονοπάτι ορειβατικών διαδρομών Ε4, το οποίο φέρει σήμανση και κατατοπιστικές πινακίδες.

Εντυπωσιακές ορθοπλαγιές, χαράδρες και ρεματιές, πυκνή βλάστηση, γραφικές ξύλινες γέφυρες, τρεχούμενα νερά, λιμνούλες με κρυστάλλινα νερά και μικροί καταρράκτες συνθέτουν ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον, που γοητεύει τους λάτρεις των ορεινών διαδρομών.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν το Άγιο Σπήλαιο, όπου ασκήτεψε ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω, και η μονή του Αγίου Διονυσίου (σε ανακαινισμένο κτίριο του 19ου αιώνα φιλοξενούνται κειμήλια της παλαιάς μονής, που ιδρύθηκε το 16ο αιώνα και αποτέλεσε επαναστατικό ορμητήριο σε διάφορες περιόδους).

Το διεθνές μονοπάτι ορειβατικών διαδρομών Ε4, ύστερα από διαδρομή μήκους 9 χιλιομέτρων (μέτριας δυσκολίας) και διάρκειας 5 περίπου ωρών, καταλήγει στη θέση «Πριόνια», στις πηγές του Ενιπέα, σε υψόμετρο 1.100.

Στάση 3η: Λεπτοκαρυά – Πλαταμώνας

Η Λεπτοκαρυά ατενίζει τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου και οι εντυπωσιακές κορυφές του Ολύμπου διαγράφονται επιβλητικές. Ο παραλιακός οικισμός έρχεται να «δέσει» αρμονικά, ιστορίες του βουνού και της θάλασσας και να αποτελέσει μια αναζωογονητική στάση στη διαδρομή. Το καλοκαίρι η περιοχή σφύζει από ζωή και τουρισμό, με πλήθος οργανωμένων παραλιών. Το χειμώνα, αξίζει ένας περίπατος στη βοτσαλωτή παραλία. Θα σας χαρίσει ενέργεια και οξυγόνο, καθώς θα περιβάλλεστε από τη μαγεία των βουνών και θα δροσίζεστε από το θαλασσινό αέρα.

Με την απέραντη αμμώδη παραλία η οποία ξεπερνά σε μήκος τα 10 χλμ, είναι εύκολα προσβάσιμη και ιδιαιτέρως φιλόξενη προς τους χιλιάδες επισκέπτες που την τιμούν κάθε χρόνο. Στα περισσότερα σημεία της είναι οργανωμένη και διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά και τις ανέσεις που έχει ανάγκη ο παραθεριστής. Ο δρόμος τη διασχίζει σχεδόν σε όλο της το μήκος δίνοντας έτσι την ευκαιρία για εύκολη πρόσβαση σε οποιοδήποτε σημείο της. Λίγο πιο βόρεια μπορεί να συναντήσει κανείς την παλιά Λεπτοκαρυά, όπου προσφέρεται για μοναδικές διαδρομές μέσα στη φύση, περίπατο, ποδηλασία ακόμα και 4Χ4.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η θέα από τους πρόποδες του Ολύμπου θα αποζημιώσει την οποιαδήποτε κούραση καθώς οι ορεινοί και ημιορεινοί οικισμοί στους πρόποδες της κατοικίας των Θεών αποτελούν σημεία εξαιρετικής ομορφιάς.

Σε απόσταση αναπνοής, ο Πλαταμώνας, η περιοχή φημίζεται για τις βραβευμένες παραλίες, τις ψαροταβέρνες και τα μπαρ της. Σήμα κατατεθέν του οικισμού το περίφημο κάστρο της μεσοβυζαντινής περιόδου (10ος αιώνας), που σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση και χρησιμοποιείται για θερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ένα επιβλητικό αξιοθέατο, ένα κάστρο-πόλη, με τείχη ψηλά και έναν καλοδιατηρημένο πύργο. Η ανασκαφή έχει φέρει στο φως ευρήματα της ελληνιστικής περιόδου (4ου π.Χ. αι.), αλλά αυτά που είναι πιο εντυπωσιακά είναι οι βυζαντινοί ναοί και τα ίχνη της πόλης από τον 10ο αι. και μετά.

Το όνομά «Πλαταμώνας» δεν είναι τυχαίο. Σύμφωνα με το λεξικό των Λίντελ-Σκοτ, Πλαταμώνας σημαίνει «πλατύς γιαλός». Πώς αλλιώς θα μπορούσε να ονομαστεί άλλωστε ένα μέρος που διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες παραλίες της χώρας. Μια παραλία-κόσμημα για την περιοχή, βραβευμένη με γαλάζια σημαία, την οποία μπορεί να θαυμάσει κανείς σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια από το κάστρο. Κατεβαίνοντας κανείς στην αμμουδιά, μπορεί να χαρεί όλες τις ανέσεις που προσφέρει η οργάνωσή της. Ταβέρνες, beach bars, café, θαλάσσια sports συνθέτουν έναν τουριστικό θησαυρό για κάθε γούστο και διάθεση.

Σε υψόμετρο 700 μ., ο παλιός Πλαταμώνας αγναντεύει τον Θερμαϊκό και τις ακτές της Νότιας Πιερίας. Υπέροχα μονοπάτια, ανηφορίζουν και κατηφορίζουν τον οικισμό, με αναπαλαιωμένα αρχοντικά – ολόκληρος ο οικισμός αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής – και τα καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων. Το ξύλο και η πέτρα δένουν αρμονικά σε ένα πανέμορφο οικιστικό σύνολο.

Στάση 4η: Μουσείο & Αρχαιολογικός Χώρος Δίου

Μόλις 8 χλμ. από την Κατερίνη και 12 χλμ. από τον Κόμβο του Λιτοχώρου, ο Δήμος Δίου μας υποδέχεται με ένα ανεπανάληπτο αρχαιολογικό πάρκο, στις υπώρειες του Ολύμπου. Η ιερή πόλη των Μακεδόνων, θρησκευτικό κέντρο της Μακεδονίας, αποκαλύφθηκε το 1928 με ανασκαφές που συνεχίζονται μέχρι σήμερα, φέροντας στο φως μια οχυρωμένη πόλη με Ιερά – όπως του Διός Υψίστου και της Δήμητρας, Θέρμες, Ωδείο, επαύλεις, στάδιο, δύο θέατρα- ένα ελληνιστικό και ένα ρωμαϊκό, και πλήθος από ευρήματα που φιλοξενούνται στο παρακείμενο Μουσείο. (τηλ. 23510-53206, 53484). Απέναντι από το Μουσείο, το μάτι σας θα πέσει σε δύο δίδυμα κτίσματα σε χρώμα λουλακί. Οι «Ιστορίες Σαφέτη» θα σας μυήσουν στα μυστικά της παράδοσης, μέσα από τα τρία παραδοσιακά εργαστήρια- εκθετήρια: εργαστήριο εδεσμάτων, ηδύποτων, βοτάνων, εργαστήριο μωσαϊκών, ψηφιδωτού και μπρούτζου και εργαστήριο υφαντών και πλεκτών.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ

Στο Δίον αρχαία ιστορία και φυσική ομορφιά ενώνονται μπροστά σας σε ένα μυθικό σκηνικό: αρχαία ιερά, ελληνιστικά και ρωμαϊκά θέατρα, πλακοστρωμένες οδοί, θέρμες με πισίνες και ψηφιδωτά, ωδείο, ρωμαϊκά σπίτια, επαύλεις και παλαιοχριστιανικές βασιλικές. Τα αρχαιολογικά ευρήματα λάμπουν μέσα σε αυτόν τον παραδεισένιο τόπο, που τον διατρέχουν μικροί χείμαρροι. Στο ιερό της Ίσιδας θα υποκλιθείτε ταπεινά στο μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας: τα κτήρια αναδύονται μέσα από την υγρή βλάστηση σε ένα τοπίο πλημμυρισμένο από νερό. Σε κοντινή απόσταση θα επισκεφθείτε το ιερό της Δήμητρας, από τα αρχαιότερα που έχουν ανασκαφεί στη Μακεδονία.

Στάση 5η: Όλυμπος

Σύμβολο πολιτισμού, Εθνικός Δρυμός (1938) και Διατηρητέο Τμήμα της Παγκόσμιας Βιόσφαιρας από την Unesco (1981), ο Όλυμπος συνδυάζει το φυσικό μεγαλείο με εκείνο του μύθου και της ιστορίας. Στις πλαγιές του κατοικούσαν οι δώδεκα θεοί, στα κρυστάλλινα νερά του λούζονταν οι Μούσες, στα φαράγγια του περιδιάβαινε ο Ορφέας με τη λύρα του, στους πρόποδές του κτίστηκε το λατρευτικό κέντρο του Δίου.

Εδώ θα έρθετε με μία μοναδική αποστολή: να καθίσετε στο «θρόνο του Δία», έχοντας όλη την Ελλάδα στα πόδια σας. Στην Μακεδονία, το πιο μεγαλόπρεπο βουνό, ο Όλυμπος, σας προσκαλεί να ανακαλύψετε τη μαγεία του. Στα μονοπάτια και τις κρυφές του γωνιές, στα ψηλά δέντρα και τα άγρια βράχια, μέχρι να φτάσετε πάνω από τα σύννεφα. Αυτοκίνητο, πεζοπορία ή σπορ βουνού; Όλες οι επιλογές θα σας ανταμείψουν με απίστευτες εικόνες. Πάντα μπροστά σας, όμως, υψώνεται επιβλητική η πρόκληση. Θα καταφέρετε να κατακτήσετε την κορυφή των θεών;

Πιο ψηλά από τα 2.917 μέτρα μόνο τα πουλιά πετούν. Αυτά και το απέραντο μπλε του ουρανού θα αντικρίσετε στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα. Με μερικά μόλις μέτρα διαφορά ορθώνονται το Σκολιό, το Στεφάνι, η Σκάλα και ο Προφήτης Ηλίας, σχηματίζοντας έναν συμπαγή ορεινό όγκο, που θα πρέπει να είστε πολύ τυχεροί, για να τον δείτε να ξεπροβάλλει μέσα από τα σύννεφα, λαμπερός και επιβλητικός. Άλλωστε μία από τις ερμηνείες της λέξης Όλυμπος από τα ομηρικά χρόνια είναι «αστραφτερός».

«Ο Όλυµπος, όπου αµετακίνητος κρατιέται των θεών ο θρόνος όπως λένε. Ασύγνεφη εκεί πάνω βασιλεύει γαλήνη ατέλειωτη, κι ολόλευκη φεγγοβολή τον λούζει.» αναφέρει ο Όμηρος στην Οδύσσεια για τη λαμπρή κατοικία των δώδεκα Θεών της αρχαίας Ελλάδας. Αυτή τη λάμψη αποζητούν και οι σύγχρονοι αναρριχητές. Με κατάλληλο εξοπλισμό και θάρρος, με σταθερά βήματα και προσοχή κατακτούν τον Όλυμπο βράχο βράχο, σπιθαμή προς σπιθαμή.

Στην καρδιά του Ολύμπου, του σημαντικότερου Εθνικού Δρυμού της Ελλάδας, θα γίνετε κοινωνοί μιας «θεϊκής» φυσικής κληρονομιάς. Ρέματα και ράχες, φαράγγια και οροπέδια, βαθιές σπηλιές και επιβλητικά βράχια δεν βρίσκονται εδώ μόνο για αισθητικούς λόγους. Αυτό το μοναδικό οικοσύστημα φιλοξενεί πάνω από 1.500 είδη φυτών, δεκάδες είδη άγριων ζώων, καθώς και σπάνια πουλιά.

Ανάβαση στην κορυφή, έχετε ήδη φτάσει στα Πριόνια -στα 1.100 μέτρα. Από εδώ περνά και το μονοπάτι Ε4, μέσω του Λιτόχωρου και του φαραγγιού του Ενιπέα. Θα αφήσετε το αυτοκίνητο και θα ξεκινήσετε την ανάβαση. Αν βάλετε στόχο, σε 3 ώρες θα έχετε φτάσει στο καταφύγιο του Σπήλιου Αγαπητού. Και σε 6 ώρες στην κορυφή!

Σήμερα, μέσα από φυσιολατρικές διαδρομές, μπορείτε να φτάσετε στις κορυφές του, ακολουθώντας μαγευτικά μονοπάτια και πλάι σε δροσερά ρέματα. Επιλέξτε ορειβατικές διαδρομές 1,5- 2 ωρών (Αγία Τριάδα/ 400 μ. – Καταφύγιο Κρεβάτια/ 1000 μ.), πεζοπορικές διαδρομές με καλή χάραξη (7, 9, 12 χλμ.), διαδρομές ορεινής ποδηλασίας σε δασικούς δρόμους (Αγία Τριάδα- Κρεβάτια ή Οικισμός Πέτρας, Άγιος Κωνσταντίνος/ Κορομηλιά, Αγία Κόρη/ Μαστορούλι- Κλεφτόβρυση).

Οι ορειβάτες λένε: Υπάρχουν τρία βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κανείς όταν σκαρφαλώνει τον Όλυμπο. Το πρώτο βήμα είναι η εκκίνηση. Το δεύτερο είναι αυτό που σε οδηγεί στο καταφύγιο λίγο πριν την κορυφή. Το τρίτο βήμα, το τελευταίο, είναι αυτό που σε οδηγεί στην κορυφή.

Εξειδικευμένα γραφεία διοργανώνουν καταρριχήσεις και καταβάσεις φαραγγιών (Ορλιάς, Αράπη, Αγίας Κόρης, Αγίας Τριάδας, παρέχοντας τον ειδικό εξοπλισμό).

Στάση 7η: Ελατοχώρι

Σε 850 μ. υψόμετρο, λευκοντυμένα, με τη μυρωδιά του ξύλου να πλημμυρίζει την φρέσκια από οξυγόνο ατμόσφαιρα και τους αχνούς από τα τζάκια να χαρίζουν θαλπωρή στο παγωμένο τοπίο, το Ελατοχώρι είναι από τους δημοφιλέστερος ορεινούς προορισμούς, καθώς είναι εύκολα προσβάσιμο από κάθε σημείο της Βόρειας, Νότιας αλλά και Κεντρικής Ελλάδας. Το χωριό αποτελείται από δύο οικισμούς – τον παραδοσιακό οικισμό, Παλιό Ελατοχώρι, που καταστράφηκε από τους Γερμανούς το 1944 και τον σημερινό οικισμό- και είναι ιδιαίτερα γραφικό, με μια μικρή πλατεία, πολλές ταβέρνες, υπέροχη θέα και ένα μικρό Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζει ένα μικρό δείγμα της ιστορίας και της καθημερινότητας των κατοίκων. Επίσης, στον παλιό οικισμό ξεχωρίζει ο ναός του Αγίου Νικολάου (250 ετών).

Από το Ελατοχώρι, το ομώνυμο Χιονοδρομικό Κέντρο απέχει μόλις 8 χλμ. σε υψόμετρο 1450 μ. Διαθέτει 10 πίστες με κυμαινόμενη υψομετρική διαφορά και με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας ενώ το συνολικό μήκος που έχουν οι πίστες και το δίκτυο των χιονο-διαδρόμων που τις συνδέει μεταξύ τους, ξεπερνάει τα 12.000 μ.

Πληροφορίες για το χιονοδρομικό θα βρείτε εδώ

Τελευταία Στάση 8η: «Η Λίμνη του Κατή»

Η «Λίμνη του Κατή» μια άγνωστη ορεινή λίμνη στον Μυθικό Όλυμπο. Ο Επισκέπτης της Πιερίας – αφού περάσει από τους παλιούς οικισμούς του Παλαιού Παντελεήμονα, των Παλαιών Πόρων και της Παλιάς Σκοτίνας – μετά από μια διαδρομή 30 λεπτών με το αυτοκίνητο, φτάνει στη δασική θέση «Κατή». Η διαδρομή γίνεται μέσω των δασικών δρόμων που βρίσκονται στο πανέμορφο πυκνό δάσος. Σύμμαχος του επισκέπτη, η καλή σήμανση της περιοχής.

Στο ξέφωτο της δασικής θέσης «Κατή» υπάρχει η πηγή με γάργαρο και παγωμένο νερό, γνωστή ως «Βρύση του Κατή» και βέβαια η ομώνυμη «Λίμνη του Κατή». Η ορεινή – και όχι φυσική – λίμνη δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστή και αποτελεί μια από τις μικρές εκπλήξεις που περιμένει τους περιηγητές του Κάτω Ολύμπου.

Η θέση πήρε το όνομα της από την ομώνυμη βρύση του «Κατή». Το δε όνομα της, σημαίνει Τούρκος δικαστής (κατής). Σύμφωνα με την παράδοση καταπώς λένε, κάποιος Τούρκος δικαστής που δίκαζε τις υποθέσεις των κατοίκων των χωριών αυτών κάθισε να ξαποστάσει στην βρύση. Εκεί πέρα πέθανε πίνοντας από το παγωμένο νερό της βρύσης. Από κει και η ονομασία «Κατή». Σ΄ αυτή τη θέση βρίσκεται εδώ και τριάντα χρόνια η ορεινή τεχνική λίμνη «Η λίμνη του Κατή». Μια λίμνη άγνωστη για τους περισσότερους, μιας και δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 90 (1997) μετά την ανύψωση αναχώματος, κατασκευή φράγματος από απλό σκυρόδεμα και εκχωμάτωση. Αποτελεί έναν ιδιαίτερο προορισμό για εκείνον τον επισκέπτη, που θέλγεται από την ομορφιά της φύσης.

Η περιοχή στην οποία βρίσκετε η λίμνη περιλαμβάνει εκτεταμένό κλειστό δάσος με μεγάλη αισθητική και οικολογική αξία. Η βλάστηση που απατάται στο δάσος είναι μίξη οξιά (80%) με ελάτη (20%) κατ’ άτομο. Η Διαχειριστική μορφή των συστάδων είναι ακανόνιστη υποκηπευτή με κλιμακωτή διάρθρωση της κομοστέγης. Επίσης απαντάται το σύνολο των κλάσεων διαμέτρου και ηλικίας (από 40 έως 150 έτη) των κυρίαρχων ειδών. Η μορφή της βλάστησης ποικίλει με ακανόνιστες υποκηπευτές, με έντονη την αναγέννηση της Οξυάς σε όλο το εύρος των συστάδων. Ο υπόροφος βλάστησης βρίθει ειδών θάμνων και παρεδαφιαίας αυτοφυούς βλάστησης. Στην περιοχή ασκείται δημόσια οικονομική διαχείριση με σκοπό την παραγωγή τεχνικής ξυλείας. Όσο αφορά το μητρικό πέτρωμα είναι αργιλικό & μαρμαρυγιακός σχιστόλιθος ενώ το έδαφος είναι όξινο, μέσης κοκκομετρικής σύστασης, προερχόμενο από σχιστόλιθους, ποικίλει κατά θέση μετρίως βαθειά έως βαθειά.

Η λίμνη είναι μία τεχνική αβαθής λίμνη (h 4.5 μ.) με ελεύθερη επιφάνεια που φτάνει τα 9,5 στρέμματα περίπου, σπάνια όμως βρίσκετε σε πλήρωση. Από την άκρη της λίμνης περνά ο δασικός δρόμος, με κατεύθυνση νότια προς την Καλλιπεύκη (που απέχει 12 χλµ. ). Στα 500 μ. από τεχνητή λίμνη, υπάρχει η ομώνυμη «Βρύση του Κατή».

Επίλογος

Ο Όλυμπος είναι παγκόσμια γνωστός τόσο για τα οικολογικά χαρακτηριστικά και την ανεπανάληπτη φυσική ομορφιά του, όσο και για τη σχέση του με την αρχαία ελληνική μυθολογία.

Η σημασία του Δρυμού έχει αναγνωριστεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και παγκόσμια. Το 1981 η UNESCO ανακήρυξε τον Όλυμπο «Απόθεμα της Βιόσφαιρας». Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα έχει συμπεριλάβει τον Όλυμπο στις «Σημαντικές για την Ορνιθοπανίδα Περιοχές της Ευρωπαϊκής Κοινότητας».

Οι δώδεκα θεοί κατοικούν στα φαράγγια, «τις πτυχές του Ολύμπου» όπως τα αποκαλεί ο Όμηρος– όπου βρίσκονται και τα παλάτια τους. Το Πάνθεον (ο σημερινός Μύτικας), είναι το σημείο συνάντησής τους, θέατρο των Θυελλωδών συζητήσεών τους. Ο θρόνος του Δία (το σημερινό Στεφάνι), φιλοξενεί αποκλειστικά τον αρχηγό των θεών, τον Δία (Ζευς). Από κει εξαπολύει τους κεραυνούς του δείχνοντας έτσι την «Θεϊκήν του μήνιν».

Ο Ολύμπου βρίσκεται στο μέσο περίπου της ηπειρωτικής Ελλάδας και η προσπέλασή του είναι εύκολη από το εθνικό οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο Αθηνών-Θεσσαλονίκης και από επαρχιακούς δρόμους που συνδέουν τις πόλεις και χωριά γύρω από το βουνό, με κυριότερη βάση για τις εξορμήσεις τη γραφική κωμόπολη του Λιτόχωρου, όπου λειτουργούν αρκετά ξενοδοχεία και ταβέρνες. Επίσης, στην παραλιακή ζώνη της Πιερίας υπάρχουν πολλά κάμπινγκ και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Το πλησιέστερο διεθνές αεροδρόμιο είναι αυτό της Θεσσαλονίκης και οι κοντινότεροι στον Όλυμπο σιδηροδρομικοί σταθμοί λειτουργούν στο Λιτόχωρο, την Κατερίνη και τη Λεπτοκαρυά. Υπάρχουν συχνά δρομολόγια των λεωφορείων ΚΤΕΛ ενώ η πιάτσα των Ταξί βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Λιτόχωρου.

Πηγή: diakopesmas.gr