Διαπραγμάτευση: Το κυβερνητικό “ατού” της ισχυρής ανάπτυξης και το στοίχημα των προαπαιτουμένων

258

Της Δήμητρας Καδδά 

Με αισιοδοξία για την επίτευξη του στόχου περί πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ το 2020 – ανεξάρτητα από το αν θα τεθεί σε εφαρμογή η όχι η χρήση των κερδών ομολόγων για στήριξη των επενδύσεων και της ανάπτυξης – ξεκινούν τη Δευτέρα οι τριήμερες συναντήσεις των επικεφαλής των Θεσμών με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης

Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα “ποσά” που θα “κλειδώσουν” τον Προϋπολογισμό του 2020, τον οποίο πρέπει να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικές πηγές αισιοδοξούν ότι είναι εφικτός ένας ρυθμός ανάπτυξης  έως και 3% το 2020. Ο λόγος για μία θέση η οποία στηρίζεται και από τη χθεσινή εκτίμηση του Κεντρικού Τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2019 ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιταχυνθεί στο 2,3% (από 1,5% το 1ο εξάμηνο) .

Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει επίσης στοιχεία τα οποία σύμφωνα με αρμόδιες πηγές θα στοιχειοθετούν τη θέση της κυβέρνησης για συνεχή ενίσχυση των εσόδων. Και τούτο παρά τη διατήρηση του αφορολογήτου και την εφαρμογή του πρόσθετου πακέτου ελάφρυνσης των επιχειρήσεων των φυσικών προσώπων αξίας 1,2 δις ευρώ το 2020, πακέτο το οποίο θα περιέχεται και στο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει τον Οκτώβριο στη Βουλή.

Το εν λόγω πακέτο παρουσιάστηκε μάλιστα χθες, σε κλειστή συζήτηση που έγινε ανάμεσα σε κυβερνητικά στελέχη και σε εκπροσώπους των Funds στο πλαίσιο Συνάντησης Στρογγυλής Τραπέζης του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών

Ενστάσεις

Οι θεσμοί από τη δική τους πλευρά διατηρούν προς το παρόν τις ενστάσεις τους, τόσο αναφορικά με τη δυνατότητα επίτευξης υψηλού ρυθμού ανάπτυξης (με δεδομένη και τη διεθνή κρίση), αλλά και για την επίτευξη των εισπρακτικών στόχων της Κυβέρνησης.

Σημείο-κλειδί θεωρείται τόσο το πακέτο τόνωσης της εισπρακτικότητας των εσόδων που θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και θα εντάσσεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, όσο και η πορεία των 120 δόσεων, τα τελικά στοιχεία για την οποία δεν θα είναι δεδομένα πριν από τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου (σ.σ. δηλαδή στο παρά… πέντε της κατάθεσης του προσχεδίου Προϋπολογισμού στη Βουλή).

Το Statement και οι μεταρρυθμίσεις

Η κοινή θέση (statement) των Θεσμών η οποία σχεδιάζεται να εκδοθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εν Αθήναις διαβουλεύσεων (δηλαδή με βάση των μέχρι στιγμής σχεδιασμό την προσεχή Τετάρτη ή Πέμπτη) αναμένεται με ενισχυμένο ενδιαφέρον όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από την αγορά.

Αυτό το μήνυμα άλλωστε μεταφέρθηκε στον Ελλήνα ΥΠΟΙΚ κατά τις 2ήμερες επαφές που είχε με εκπροσώπους της επενδυτικής κοινότητας στο Λονδίνο

Μία θετική ανακοίνωση δεν θα συνδέεται όμως μόνο με το δημοσιονομικό ζήτημα, αλλά και με το πεδίο των υπολοίπων μεταρρυθμίσεων που έχουν μείνει μετέωρες από την προηγούμενη κυβέρνηση. Δηλαδή των μεταρρυθμίσεων της Δεύτερης και της Τρίτης Αξιολόγησης που παραμένουν ακόμα σε εκκρεμότητα.

Σημαντικό κεφάλαιο θεωρείται αυτό τραπεζών στο οποίο πρέπει να γίνουν μία σειρά από κινήσεις που συνδέονται με το νέο πτωχευτικό δίκαιο για τα φυσικά πρόσωπα, με την ενεργοποίηση του σχεδίου εγγυήσεων για την απομείωση των κόκκινων δανείων (APS) του οποίου η έγκριση από την Κομισιόν θεωρείται ότι είναι θέμα κάποιων ημερών / εβδομάδων, καθώς και με άλλα ζητήματα αναφορικά με τον εξωδικαστικό, με την ταχύτητα διενέργειας πλειστηριασμών κ.λ.π

Σύμφωνα με διαπραγματευτικές πηγές, η εικόνα που έχει δημιουργηθεί από τις επαφές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων που προηγήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα είναι θετική για το θέμα των τραπεζών. Καλή θεωρείται πως είναι και η πορεία στο ζήτημα της ταχύτερης απομείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες, αλλά και σε διάφορες άλλες παρεμβάσεις στις αγορές που πρέπει να δρομολογηθούν στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Ωστόσο η “λίστα” με τα προαπαιτούμενα είναι μεγάλη (περιλαμβάνοντας ιδιωτικοποιήσεις, κρίσιμα ενεργειακά θέματα κλπ) και η κυβέρνηση επιχειρεί να αποδείξει ότι θα μπορέσει να βρει λύση χωρίς καθυστερήσεις έως το χρόνο της τελικής πολιτικής συμφωνίας η οποία εξαρχής έχει οριστεί και το Δεκέμβριο όπως ανακοινώθηκε στο προηγούμενο Eurogroup.

Η αναχώρηση

Οι θεσμοί αναχωρούν την Τετάρτη για να παραβρεθούν στο EWG στο οποίο θα συζητηθεί και η πρόοδος αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα. Οι εξ αποστάσεως ανταλλαγές στοιχείων θα συνεχισθούν με επόμενο μεγάλο σταθμό την αποστολή του Προσχεδίου Προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες. Και τούτο για να προχωρήσει πέρα από την 4η αξιολόγηση και η διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Πάντως, παρά την κυβερνητική πεποίθηση ότι ο δημοσιονομικός στόχος του 2020 θα είναι εφικτός χωρίς να χρειασθεί να ενεργοποιηθούν άμεσες ή έμμεσες (μέσω κερδών ομολόγων) παρεμβάσεις στο πλεόνασμα, ο κεντρικός τραπεζίτης χθες πρότεινε μία “συμβιβαστική λύση”.

“Σε μια τέτοια λύση, τα πρωτογενή πλεονάσματα θα μπορούσαν να μειωθούν με αντάλλαγμα για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Το αποτέλεσμα θα είναι μια ευνοϊκή κατάσταση τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους εταίρους της στην ΕΕ, δεδομένου ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει ταχύτερα σε μια πορεία υψηλής ανάπτυξης που διασφαλίζει τη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών και την αποπληρωμή των δανείων διάσωσης. Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με εξωγενείς παράγοντες δικαιολογούν επίσης τη μείωση του δημοσιονομικού στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα” αναφέρει στην χθεσινή του ομιλία ο κ. Γ. Στουρνάρας.

 

Πηγή: capital.gr