Η διαχρονική διπλωματία των… κατοικιδίων

341

Ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος, σε περισσότερα από εκατό χρόνια, που δεν έχει σκύλο ως κατοικίδιο στον Λευκό Οίκο είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς σύμφωνα με πολλούς φοβάται ότι ένα κουτάβι θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο έξυπνο από τον ίδιο. Μήπως, όμως, χάνει μια ευκαιρία; Πριν από μερικές ημέρες ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, έφερε στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ ένα χαριτωμένο κουτάβι. Δεν είναι βεβαίως ο πρώτος ή ο μόνος που προβαίνει σε μια τέτοια κίνηση.

Ο πρόεδρος Πούτιν λατρεύει τα σκυλιά του. Αρκεί ένας πολιτικός να χαρίσει ένα κουτάβι στον Ρώσο πρόεδρο και αμέσως θα κερδίσει την εύνοιά του. Την περασμένη εβδομάδα, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς χάρισε στον Πούτιν ένα γιουγκοσλαβικό ποιμενικό κουτάβι (σαρπλανίνατς), τον Πασά. Το δώρο αντικατοπτρίζει την προσπάθεια του Βούτσιτς να παραμείνει κοντά στη Ρωσία, παραδοσιακή σύμμαχο του Βελιγραδίου, αλλά ταυτόχρονα να προσεγγίσει την Ε.Ε. Ο Πασάς θα έχει καλή παρέα στο Κρεμλίνο. Το 2017, ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν, Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ, χάρισε στον Ρώσο ηγέτη έναν ποιμενικό της κεντρικής Ασίας, τον Βέρνι, κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο Σότσι για τις εξαγωγές φυσικού αερίου. Το 2011, ο Ρώσος πρόεδρος υποδέχθηκε τον Γιούμε (όνειρο στα ιαπωνικά), ένα μικρό ακίτα, από τον κυβερνήτη της ομώνυμης περιφέρειας, ως ευχαριστία για τη ρωσική βοήθεια μετά το τσουνάμι. Ενα χρόνο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, χάρισε στον Πούτιν έναν βουλγαρικό ποιμενικό (καρακατσάν), τον Μπάφι, για να εορτάσει την υπογραφή συμφωνιών ενέργειας. Πολύ συχνά ο Ρώσος πρόεδρος φωτογραφίζεται να αγκαλιάζει τα σκυλιά του, ενώ το 2007 στη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ παρίστατο και το θηλυκό μαύρο λαμπραντόρ, η Κόνι, που πέθανε το 2014. Βέβαια, η Μέρκελ τρέμει τα σκυλιά εξαιτίας της επίθεσης που δέχθηκε το 1995, αλλά παρέμεινε ατάραχη.


Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φωτογραφίζεται με δύο από τα σκυλιά του: τον Γιούμε, ένα ιαπωνικό ακίτα, και τον Μπάφι, έναν βουλγαρικό ποιμενικό. Και τα δύο, δώρα ξένων ηγετών.

Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν, επί χρόνια, τα χαριτωμένα αρκουδάκια πάντα για να αποκλιμακώσουν τις διεθνείς εντάσεις. Μετά την επίσκεψη στην Κίνα του Αμερικανού προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον, το 1972, για να εγκαθιδρύσει διπλωματικές σχέσεις με το Πεκίνο, εστάλησαν στις ΗΠΑ τα πάντα Λινγκ Λινγκ και Χσινγκ Χσινγκ, που έζησαν στον Εθνικό Ζωολογικό Κήπο Σμιθσόνιαν επί δεκαετίες. Από το 1984 οι Κινέζοι αποφάσισαν να μη χαρίζουν πάντα, αλλά να τα «εκμισθώνουν» για δεκαετή φιλοξενία. Τα χρήματα που εισπράττουν διοχετεύονται σε προγράμματα προστασίας των χαριτωμένων ζώων.

Κατά τον 17ο αιώνα, το Ηνωμένο Βασίλειο χορήγησε στη Hudson’s Bay Company του Καναδά δικαιώματα εκμετάλλευσης των πόρων γύρω από τον Κόλπο. Το αντίτιμο της άδειας ήταν δύο δέρματα ταράνδου και δύο γούνες μαύρου κάστορα, τα οποία προσφέρονταν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μέλους της βρετανικής βασιλικής οικογένειας στην περιοχή. Το 1970 η Hudson’s Bay Company δοκίμασε κάτι διαφορετικό και χάρισε στη βασίλισσα Ελισάβετ δύο ζωντανούς κάστορες, τους οποίους της παρουσίασαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη χώρα. Τα ζώα άρχισαν να «ερωτοτροπούν» στη διάρκεια της τελετής και η βασίλισσα ρώτησε τι κάνουν. Ο κυβερνήτης του Κόλπου Χάντσον, υποκόμης Αμορι, της απάντησε πως δεν ήξερε γιατί ο ίδιος ήταν εργένης.

Φαίνεται ότι η πιο έξυπνη κίνηση του Αυστραλού πρωθυπουργού Τόνι Αμποτ ήταν η παρουσίαση των πιο χαριτωμένων όπλων, των κοάλα, στη διάσκεψη του G20 το 2014. Οι παγκόσμιοι ηγέτες, από τον Ομπάμα μέχρι τη Μέρκελ και από τον Γιούνκερ μέχρι τον Πούτιν, περίμεναν στην ουρά για να φωτογραφηθούν με τα χαριτωμένα μαρσιποφόρα.

Πηγή: kathimerini.gr