Ακύρωση αναμνηστικού για την Μπλάιτονβ

227

Η Ινιντ Μπλάιτον σε φωτογραφία της δεκαετίας του 1940.

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τέλος στα σχέδια έκδοσης αναμνηστικού νομίσματος προς τιμήν της δημοφιλούς συγγραφέως νεανικών βιβλίων Ινιντ Μπλάιτον έβαλε η Τράπεζα της Αγγλίας, μετά τη συζήτηση που ξέσπασε γύρω από τις απόψεις της Μπλάιτον, η οποία ήταν «ρατσίστρια, σεξίστρια και ομοφοβική». Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Mail, μέλη φεμινιστικών σωματείων υποστήριξαν ότι η συγγραφέας των βιβλίων «Οι διάσημοι πέντε» ήταν «ρατσίστρια, σεξίστρια, ομοφοβική και μέτρια συγγραφέας».

Η Μπλάιτον πέθανε το 1968 αφήνοντας πίσω της μεικτή κληρονομιά. Παρά τις επικρίσεις για σεξισμό, ρατσισμό και ξενοφοβία, η Μπλάιτον πέτυχε να συναρπάσει γενιές νεαρών αναγνωστών. Οι πωλήσεις των βιβλίων της σε όλο τον κόσμο ξεπερνούν τα 600 εκατομμύρια αντίτυπα. Η επιτυχία της Μπλάιτον οφείλεται στην ικανότητά της να επινοήσει έναν κόσμο, στον οποίο τα παιδιά διαλευκάνουν εγκλήματα χωρίς τη συμμετοχή ενηλίκων. Από την άλλη, η συγγραφέας ενίσχυσε τις παραδοσιακές οικογενειακές δομές, στις οποίες ο πατέρας έπαιρνε τις αποφάσεις, η μητέρα ετοίμαζε στωικά το τσάι και το αγοροκόριτσο της οικογένειας όφειλε να συνειδητοποιήσει ότι ουδέποτε θα γινόταν τόσο καλή όσο ένα «αληθινό αγόρι».

Ακόμη και το 1960, ο εκδοτικός οίκος Macmillan αρνήθηκε χειρόγραφό της, θεωρώντας πως η εμμονή της να παρουσιάζει τους εγκληματίες ως ξένους δεν ήταν σύμφωνη με τα φιλελεύθερα ήθη της εποχής. Το φαινόμενο, όμως, είναι κοινό στον χώρο των παιδικών εκδόσεων στη Βρετανία. Μόλις 1% των παιδικών βιβλίων που εκδίδονται στις ημέρες μας στη Βρετανία έχουν ήρωες μαύρους ή μέλη μειονοτήτων, ενώ ένα ποσοστό 32% των παιδιών σχολικής ηλικίας ανήκει στις κατηγορίες αυτές.

Ο καλύτερος τρόπος αλλαγής του περιεχομένου των παιδικών βιβλίων είναι η κριτική προσέγγιση των «κλασικών» του είδους. Η νοσταλγία που μας προκαλεί η ανάγνωση των περιπετειών των διάσημων πέντε δεν πρέπει να αποκρύπτει το γεγονός ότι η δημιουργός τους επιδίωξε συνειδητά να διατηρήσει παρωχημένα στερεότυπα του 19ου αιώνα, όπως ο ρόλος των κοριτσιών και η ιεραρχία της οικογένειας.

Πηγή: kathimerini.gr