Ανταμείφθηκε η τόλμη Μακρόν στην Μπιαρίτζ

507

Προσωπική επιτυχία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε ο ιστότοπος του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου Deutsche Welle την τριήμερη σύνοδο κορυφής της ομάδας G7, που ολοκληρώθηκε χθες στην Μπιαρίτζ. Ο οικοδεσπότης είχε εργαστεί μεθοδικά τους προηγούμενους μήνες για μια σύνοδο που θα αποκαθιστούσε τη στοιχειώδη ενότητα ανάμεσα στις ηγετικές δυνάμεις του δυτικού κόσμου. Ή τουλάχιστον να αποφύγει ένα φιάσκο όπως η περυσινή σύνοδος κορυφής στον Καναδά, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε τορπιλίσει το κοινό ανακοινωθέν, επιστρέφοντας πρόωρα στην πατρίδα του.

Αυτή τη φορά, ο Μακρόν δεν επιδίωξε καν την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, φαίνεται όμως ότι κατάφερε περισσότερα πράγματα από ό,τι θα προσέφερε ένα άψυχο κείμενο αόριστων ευχών που δεν δεσμεύουν κανένα. Και μόνο το γεγονός ότι αυτή τη φορά ο Ντόναλντ Τραμπ δεν τσακώθηκε με κανέναν, είτε μπροστά στις κάμερες είτε μέσω Twitter, αποτελεί επίτευγμα.


Ο Εμανουέλ Μακρόν σε κοινή συνέντευξη Τύπου για την κλιματική αλλαγή κατά τη χθεσινή, τελευταία, ημέρα της συνόδου κορυφής του G7.

Εκτός από την επιστροφή στην κανονικότητα της διπλωματικής ευγένειας, η σύνοδος της Μπιαρίτζ απέδωσε ορισμένους απτούς καρπούς σε καίρια ζητήματα: βοήθεια στη Βραζιλία για την άμεση αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Αμαζονία, άνοιγμα παραθύρου ευκαιρίας για διάλογο Ουάσιγκτον – Τεχεράνης, ύφεση στους εμπορικούς πολέμους της Αμερικής με Κίνα και Γαλλία.

Οπως ήταν φυσικό, τρεις ημέρες στη γραφική πόλη του Ατλαντικού δεν στάθηκαν ικανές να γεφυρώσουν τις αντιθέσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν κατάφερε να πείσει τους Ευρωπαίους για τα πλεονεκτήματα που θα είχε η επάνοδος της Ρωσίας στο G7, ενώ διαφώνησε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε, υποβαθμίζοντας τη σημασία των πρόσφατων πυραυλικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας. Ακόμη και ο Μπόρις Τζόνσον, στην πρώτη του συνάντηση με τον Τραμπ υπό την ιδιότητα του πρωθυπουργού, διαφώνησε ευγενικά για τους εμπορικούς πολέμους. Ολα αυτά όμως κρατήθηκαν στα όρια των διαφωνιών μεταξύ φίλων και συμμάχων. Κάτι που δεν ήταν καθόλου αυτονόητο όταν ξεκινούσε η σύνοδος.

Πηγή: kathimerini.gr