Κριτική στην έρευνα για τη σφαγή στη Νέα Ζηλανδία

632

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Αρντερν, στη σύνοδο για το κλίμα, στο Τουβάλου.

ΟΥΕΛΙΓΚΤΟΝ. Επικρίσεις αντιμετωπίζει η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Αρντερν, για τη μακρόσυρτη νομική διαδικασία και τη διαχείριση της έρευνας από τις κρατικές υπηρεσίες αναφορικά με τη σφαγή στα δύο μουσουλμανικά τεμένη του Κράισττσερτς, όπου 51 πιστοί σκοτώθηκαν από τα πυρά ακροδεξιού Αυστραλού.

Η απουσία εμπειρίας των δικαστικών αρχών της Νέας Ζηλανδίας σχετικά με τα έθιμα της μικρής μουσουλμανικής μειονότητας της χώρας οδήγησε σε σφάλματα προγραμματισμού, όπως τη διενέργεια κρίσιμων καταθέσεων κατά τη διάρκεια μουσουλμανικών εορτών. «Τι έχει κάνει το κράτος για να εγγυηθεί ότι τα θύματα της τραγωδίας δεν θα αναβιώσουν τα τραύματά τους μέσα από τη δικαστική διαδικασία;», αναρωτιέται η Πακίζα Ρασίντ, δικηγόρος και επικεφαλής της οργάνωσης μουσουλμάνων γυναικών της Νέας Ζηλανδίας. Από τις πρώτες ημέρες, καθυστερήσεις και σύγχυση γύρω από την ταυτοποίηση των θυμάτων της επίθεσης, αλλά και η καθυστέρηση στην απόδοση των σορών στους συγγενείς, είχαν δημιουργήσει κακή εντύπωση στη μουσουλμανική κοινότητα. Λίγο καιρό μετά την επίθεση, πολλοί μουσουλμάνοι αναρωτιούνταν αν οι Αρχές της χώρας είχαν πάρει στα σοβαρά την απειλή της ακροδεξιάς τρομοκρατίας ή εάν παρέμεναν προσκολλημένοι στην εμμονή τους για την ισλαμική τρομοκρατία.

Εκκληση στην κυβέρνηση απηύθυνε ο επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Νέας Ζηλανδίας, Πολ Χαντ, λέγοντας ότι η επιτροπή έρευνας της επίθεσης στα τεμένη έπρεπε να ενισχύσει την παρουσία μελών της μουσουλμανικής κοινότητας και να απελευθερώσει τις πληροφορίες που συνέλεξε από τις καταθέσεις μαρτύρων και την απολογία του δράστη. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της η υπηρεσία φυλακών της Νέας Ζηλανδίας παραδέχθηκε ότι επέτρεψε στον δράστη της επίθεσης, Μπρέντον Τάραντ, να στείλει επιστολή με μηνύματα φυλετικού μίσους. Την επιστολή φέρεται να έλαβε θαυμαστής του Τάραντ, ο οποίος και τη δημοσίευσε στο Διαδίκτυο.

Πηγή: kathimerini.gr