Εμβολιασμοί παιδιών και από ιδιώτες παιδιάτρους

330

Ο εμβολιασμός των παιδιών και από ιδιώτες παιδιάτρους προκειμένου να θωρακιστούν έναντι του κοροναϊού τα παιδιά άνω των 12 ετών αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό. Στη σύσκεψη συμμετείχε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και μέλη της επιτροπής εμβολιασμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ενέκρινε τις εισηγήσεις των ειδικών για τη συμμετοχή των ιδιωτών παιδιάτρων στην εμβολιαστική εκστρατεία “Ελευθερία”.

Παράλληλα δόθηκε εντολή στον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους να υλοποιήσει άμεσα το σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα ενταχθούν οι ιδιώτες παιδίατροι της χώρας στην εμβολιαστική εκστρατεία για τη θωράκιση παιδιών και εφήβων.

Υπενθυμίζεται πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας το πρωί στο ΣΚΑΪ, προανήγγειλε τη συμμετοχή των παιδιάτρων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. “Για τα παιδιά, η αιχμή του δόρατος είναι οι παιδίατροι. Προφανώς και οι παιδίατροι πρέπει να μπουν στο παιχνίδι για να πείσουν με τις γνώσεις τους και να κάνουν και οι ίδιοι εμβόλια. Αναζητούνται τρόποι και πολύ σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις προς την κατεύθυνση αυτή για να μπουν οργανωμένα οι παιδίατροι σε αυτή την ιστορία”, ανέφερε και σημείωσε ότι έξω από τα πανεπιστήμια θα δημιουργηθούν εμβολιαστικά κέντρα. “Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση έχει δείξει ότι τα αντανακλαστικά και οι δυνατότητές της είναι τέτοιες που οποτεδήποτε χρειαστεί  μπορεί να φέρει το εμβόλιο όσο κοντά απαιτείται και στα σχολεία”, επεσήμανε.

Οι λόγοι που συστήνεται ο εμβολιασμός των παιδιών

Όπως ανέφερε στη χθεσινή ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να εμβολιαστούν τα παιδιά και οι έφηβοι. Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής, υπάρχει έγκριση για εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών με εμβόλιο MRNA.

Όπως είπε ” πρώτον, ο εμβολιασμός συστήνεται για την προσωπική τους, την ατομική τους προστασία και τη σωματική. Ιδιαίτερα βέβαια αυτό αφορά τα παιδιά που έχουν και υποκείμενα νοσήματα αλλά και την ψυχική υγεία για την οποία έχουμε  κάνει ιδιαίτερη αναφορά. Εκτός από αυτόν τον λόγο, πάρα πολύ σημαντική είναι η “θωράκιση” των παιδιών για την επιστροφή τους στο σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες.

Άλλος  λόγος, πολύ σημαντικός, είναι η μείωση της διασποράς του ιού ώστε να   προστατευτούν τα ευάλωτα άτομα της κοινωνίας ή της κοινότητας. Υπάρχουν άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά και άτομα τα οποία έχουν εμβολιαστεί, αλλά η ανοσία τους δεν είναι επαρκής. Και τέλος είναι η πιθανότητα της μείωσης των πιθανοτήτων να αναπτυχθούν νέες μεταλλάξεις από τη στιγμή που ο ιός δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος όταν υπάρχουν εμβολιασμένα άτομα. Καθοριστικό ρόλο, και αυτό πρέπει να το αναφέρουμε, για την ταχεία και ευρεία εμβολιαστική κάλυψη, φυσικά έχουνε οι ίδιοι οι γονείς, οι οποίοι είναι και αυτοί που εγκρίνουν τον εμβολιασμό, ο παιδίατρος ή ο οικογενειακός γιατρός”.

Στην   ηλικιακή   ομάδα 15-17, το 20% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού θα ανέλθει στο 23,1%. Και έχουν μέχρι στιγμή εμβολιαστεί 74.000 παιδιά, έφηβοι. Για την ηλικιακή ομάδα 12-14, το 9,6% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού αυτό θα ανέλθει στο 11,5%. Έχουν ήδη εμβολιαστεί 36.500 παιδιά.