Διονύσης Πασχάλης : Άρρηκτοι δεσμοί μεταξύ του Ελληνικού και Ιαπωνικού Πολιτισμού

536

Το Διεθνές Ίδρυμα Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου επισκέφθηκε ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Ιαπωνίας στη Θεσσαλονίκη κ. Χάρης Αλεξόπουλος, τηρουμένων όλων των μέτρων ατομικής προστασίας λόγω του COVID-19. Ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος στην επίσημη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Διονύση Πασχάλη έθεσαν τις βάσεις  για τη συνεργασία και τις κοινές δράσεις των δύο φορέων στους τομείς του πολιτισμού και της παιδείας.

Ο Πρόεδρος κ. Δ. Πασχάλης δήλωσε ότι «οι δύο χώρες Ελλάδα και Ιαπωνία έχουν πολλά κοινά στους πολιτισμούς τους και αυτό διευκολύνει τις όποιες δράσεις, καθώς οι Ιάπωνες γνωρίζουν, έχουν μελετήσει τον Μέγα Αλέξανδρο,  έχουν εμπνευστεί από το Μέγα Στρατηλάτη και επισκέπτονται πολύ συχνά την Ελλάδα. Εξάλλου, εκθέσεις φωτογραφιών αρχαιολογικών κειμηλίων από το Μουσείο της Πέλλας έχουν μεταφερθεί στην Ιαπωνία. Σήμερα με τη συνδρομή της τεχνολογίας διαδικτυακά μπορούμε να παρουσιάσουμε κοινές δράσεις, έτσι ώστε να κατανοήσουμε βαθύτερα εκατέρωθεν την ιστορία των δύο πολιτισμών και να έλθουμε πιο κοντά σε υψηλού επιπέδου πολιτιστικές συνέργειες καθώς και παιδείας.

Ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος κ. Χ. Αλεξόπουλος, αφού συνεχάρη τον κ. Δ. Πασχάλη για το χώρο πολιτισμού του ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΥ και τις παγκοσμίου εμβέλειας δράσεις που εκπονούνται, είπε ότι οι Ιάπωνες είναι ένας λαός φίλτατος προς την Ελλάδα, την οποία επισκέπτονται κάθε χρόνο και σίγουρα μία γέφυρα πολιτισμού μπορεί να αποτελέσει το ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ. Αναφέρθηκε στην έκθεση για το Μέγα Αλέξανδρο που είχε γίνει στο Τόκιο πριν μερικά χρόνια με θέμα: «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ – ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ».  Δήλωσε ότι η συνεργασία με το ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ θα γίνει η αφορμή για ανταλλαγή φοιτητών από πανεπιστήμια των δύο χωρών, κοινών εκδηλώσεων και ημερίδων, έτσι ώστε σε παγκόσμιο επίπεδο να αναδείξουμε τους δύο πολιτισμούς.».

Τέλος, ο Πρόεδρος κ. Δ. Πασχάλης ξενάγησε στο χώρο του ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΥ τον Επίτιμο Πρόξενο και ανανέωσαν τη συνάντησή τους μετά τη λήξη των μέτρων της πανδημίας του COVID-19.