Και ο Τζέιμς Μποντ “θύμα” του κοροναϊού

224

Η πολυαναμενόμενη νέα ταινία του θρυλικού κατασκόπου Τζέιμς Μποντ “No Time To Die” θα καθυστερήσει να βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες, καθώς οι παραγωγοί ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι η πρεμιέρα της αναβάλλεται για τον Νοέμβριο. Πρόκειται για το πρώτο παγκόσμιο blockbuster που αναβάλει την παγκόσμια πρεμιέρα του λόγω του κοροναϊού.

Η ταινία “No Time To Die”, στην οποία ο Ντάνιελ Κρεγκ θα ενσαρκώσει για τελευταία φορά τον Βρετανό κατάσκοπο, επρόκειτο να βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες των ΗΠΑ στις 10 Απριλίου.

Στην κοινή ανακοίνωση της MGM, της Universal και των παραγωγών της σειράς ταινιών Τζέιμς Μποντ, Μίκαελ Τζ. Γουίλσον και Μπάρμπαρα Μπροκόλι, δεν γίνεται κάποια συγκεκριμένη αναφορά στον κοροναϊό, παρά μόνο ότι η απόφαση ελήφθη “μετά από προσεκτική σκέψη και διεξοδική αξιολόγηση της παγκόσμιας θεατρικής αγοράς”.

Οι πωλήσεις στο box office έχουν καταγράψει ήδη “βουτιά” στην Κίνα, την Ιταλία και τη Νότια Κορέα, και σύμφωνα με το The Hollywood Reporter ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι ο κοροναϊός έχει κοστίσει 5 δισ. δολάρια στην παγκόσμιο κινηματογραφική βιομηχανία λόγω μείωσης των εσόδων και διακοπών στην παραγωγή ταινιών.

Η απόφαση για την αναβολή της νέας περιπέτειας του θρυλικού κατασκόπου έρχεται δε σε μια περίοδο που η βιομηχανία ψυχαγωγίας εντείνει τη δράση της για τον περιορισμό του κοροναϊού: η Sony Pictures έκλεισε τα γραφεία της στην Ευρώπη, ενώ καλλιτέχνες όπως η Μαράια Κάρεϊ έχουν αναβάλει τις ζωντανές εμφανίσεις τους.

Όσον αφορά τη νέα ταινία του Μποντ, το κόστος παραγωγής αναφέρεται ότι ανήλθε σε 250 εκατ. δολάρια. Η τελευταία ταινία της σειράς, “Specter”, είχε περίπου αντίστοιχο κόστος παραγωγής, ενώ απέφερε έσοδα άνω του 1 δισ. δολαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δεδομένης της τεράστιας αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά, η καθυστέρηση της ταινίας είναι “έξυπνη κίνηση”, σημειώνει ο Πολ Ντεργκαραμπεντιάν, ανώτερος αναλυτής του τομέα μέσων ενημέρωσης στην Comscore. “Δεν υπάρχει σχέδιο δράσης για μια τέτοια κατάσταση”, προσθέτει.

Μένει να δούμε αν και άλλα κινηματογραφικά στούντιο θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των παραγωγών του Τζέιμς Μποντ. Παρότι οι περισσότερες ταινίες κάνουν πρεμιέρα το καλοκαίρι, η άνοιξη έχει πλέον εξελιχθεί σε σημαντική περίοδο για την κερδοφορία των κινηματογραφικών στούντιο, λέει ο Ντεργκαραμπεντιάν. Ταινίες όπως οι “Avengers: Endgame” και “Captain Marvel” που κυκλοφόρησαν πέρυσι, έκαναν πρεμιέρα την άνοιξη. Για φέτος δε, το “No Time To Die” δεν είναι η μόνη μεγάλη κινηματογραφική παραγωγή που είχε προγραμματιστεί να βγει στις αίθουσες τους επόμενους δύο μήνες. Η διασκευή της ταινίας “Mulan” της Disney αναμένεται -ακόμα- να βγει στις αμερικανικές αίθουσες στις 27 Μαρτίου, ενώ η ταινία “Black Widow” της Marvel θα κάνει το ντεμπούτο της την 1η Μαΐου.

Παρότι η αναβολή των blockbuster ταινιών θα μπορούσε να αποτελέσει πλήγμα βραχυπρόθεσμα για τα κινηματογραφικά στούντιο, είναι σίγουρα καλύτερο για τις εταιρείες παραγωγής (και τους φαν) οι πρεμιέρες να πραγματοποιηθούν σε μια περίοδο που η επισκεψιμότητα στις αίθουσες θα είναι σταθερή . “Τα κέρδη τους απλώς θα έρθουν αργότερα”, σημειώνει ο Ντεργκαραμπεντιάν.

Πηγή: capital.gr