Διαπραγματεύσεις τριών εβδομάδων για πρόσθετο περιθώριο ελαφρύνσεων

238

Της Δήμητρας Καδδά

Έως τις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει να ολοκληρώσουν τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες τις  “ουρές” σε πέντε τουλάχιστον εκκρεμή προαπαιτούμενα, αλλά και να προωθήσουν μέσα από ανταλλαγή στοιχείων τις τρεις προτάσεις που κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας αναφορικά με το περιθώριο για περισσότερες ελαφρύνσεις, μέσα από αύξηση του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου.

Τότε λήγει η “προθεσμία” η οποία αποφασίστηκε στην Αθήνα κατά τις τριήμερες δια ζώσης επαφές κυβέρνησης – “θεσμών”, προκειμένου να ολοκληρωθεί το υλικό για τη σύνταξη της έκθεσης, η οποία έχει προγραμματιστεί να ανακοινωθεί λίγες μέρες αργότερα: στις 26 Φεβρουαρίου, μαζί με το υπόλοιπο πακέτο του “Ευρωπαϊκού Εξαμήνου”.

Το θέμα θα συζητηθεί στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου, το οποίο δεν συνδέεται με κέρδη ομολόγων, αλλά πλέον έχει ειδική σημασία. Και τούτο καθώς, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πήγες, στην εν λόγω σύνοδο θα επιχειρηθεί να συμφωνηθεί έστω ένα μέρος από τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς.

Το EWG

Η πρώτη αίσθηση για το πώς πήγαν οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα αναμένεται να φανεί αυτή την εβδομάδα. Στο Euroworking Group που λαμβάνει χώρα την Πέμπτη, ο Έλληνας εκπρόσωπος Μιχάλης Αργυρού θα συναντηθεί με τους θεσμούς αλλά και με τους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών των κρατών-μελών.

Η Ελλάδα ζήτα τη χρήση 200 εκατομμυρίων ευρώ περίπου που δαπανήθηκαν για το προσφυγικό (σ.σ. να μην υπολογισθούν οι δαπάνες για μεταναστευτικές ροές ούτως ώστε να δημιουργηθεί ο ανάλογος δημοσιονομικός χώρος). Ζητά επίσης την μεταφορά υπερπλεονασμάτων από έτος σε έτος (σ.σ. πρότασή του ΔΝΤ για μηχανισμό εξομάλυνσης), καθώς και την αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων ούτως ώστε να τροφοδοτήσουν συμφωνημένες επενδύσεις.

Στο πεδίο των κερδών ομολόγων, η επίσημη θέση του ΥΠΟΙΚ (σ.σ. που κατέθεσε στους θεσμούς), πέρα από τα επιχειρήματα για την ευεργετική στήριξη που θα παράσχουν αυτές οι κινήσεις στην οικονομία και στην ανάπτυξη, περιλαμβάνει και λίστα προτάσεων για την αξιοποίηση του εν λόγω περιθωρίου (η χώρα δικαιούται 650 εκατ. ευρώ ανά 6μηνο συνδεδεμένα με αξιολογήσεις). Δηλαδή τη χρήση του εν λόγω περιθωρίου για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων επενδύσεων, αλλά και για άλλα κίνητρα (όπως για παράδειγμα μέσω φορολογικών παρεμβάσεων στις εταιρείες που θα κάνουν επενδύσεις, με πρόταση για μείωση κατά 30% της προκαταβολής φόρου).

Το αίτημα για χαμηλότερα πλεονάσματα και για μείωση εισφοράς αλληλεγγύης – ΕΝΦΙΑ

Η κυβέρνηση έθεσε προφορικά στους θεσμούς και τα άλλα δύο αιτήματά της: για μείωση της εισφορά αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ εντός του 2020, αλλά και για χαμηλότερα πλεονάσματα από το 2021 και μετά.

Ωστόσο, αυτές οι κινήσεις επισήμως θα ακολουθήσουν χρονικά. Συνδέονται με τη χάραξη του νέου Μεσοπρόθεσμου Προϋπολογισμού 2021 – 2024 που θα είναι έτοιμος τον Απρίλιο – Μάιο περιλαμβάνοντας δύο σενάρια για παροχές για πλεονάσματα.

Το εναλλακτικό σενάριο χαμηλότερων πλεονασμάτων θα “κλειδώσει” οριστικά όταν ολοκληρωθεί η ελληνική άσκηση βιωσιμότητας χρέους (DSA), η οποία επίσης συντάσσεται από την ελληνική πλευρά. Θα δείξει – μεταξύ άλλων – το δημοσιονομικό περιθώριο που δημιουργείται άμεσα αλλά και μακροχρόνια χωρίς να διαταράσσεται η απομείωση του χρέους.

Τα προαπαιτούμενα

Η πρώτη κίνηση όμως από ελληνικής πλευράς είναι να τελειώσει με τις εκκρεμότητες της 5ης αξιολόγησης. Δηλαδή με τα προαπαιτούμενα που θα έπρεπε να είναι έτοιμα στο τέλος Δεκεμβρίου.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν για τις εν Αθήνας διαβουλεύσεις ότι σε δημοσιονομικό πεδίο υπάρχει σύγκλιση, αλλά απαιτείται περαιτέρω πρόοδος σε τουλάχιστον πέντε πεδία: ιδιωτικό χρέος, κρατικές οφειλές, εγγυήσεις Δημοσίου προς τράπεζες, αγορά ενέργειας και ασφαλιστικό.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο  του  ΣΚΑΪ, ανέφερε πως η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου είναι η κεντρική φιλοσοφία της κυβέρνησης. Εκτίμησε παράλληλα πως θα υπάρξει αυτό το περιθώριο μέσα στο πρώτο τρίμηνο για να επέλθουν περαιτέρω μειώσεις των φόρων, ΕΝΦΙΑ και εισφορά αλληλεγγύης. Για τα εξοπλιστικά προγράμματα ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι “οφείλουμε να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό χώρο ώστε να ενισχύσουμε τις αποτρεπτικές δυνάμεις της χώρας”.

Ανέφερε, επίσης, ότι η χώρα έχει κερδίσει αξιοπιστία στο εξωτερικό αλλά και τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και εκτίμησε ότι η ανάπτυξη για το 2019 θα κλείσει στο 2%.

Ώθηση στη διαπραγμάτευση προσφέρει και η νέα αναβάθμιση της χώρας, αλλά και η προσπάθεια για νέο κύκλο εξόδου στις αγορές.

Διαβάστε ακόμη:
Από τι θα κριθεί η μείωση εισφοράς αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικών “χαρατσιών”

Πηγή: capital.gr