Με δύο σενάρια το πρόγραμμα δανεισμού του ελληνικού δημοσίου το 2020

168

Της Δήμητρας Καδδά

Σήμερα αναμένονται  – ως είθισται – οι ανακοινώσεις του ΟΔΔΗΧ για το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου για το 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνονται πιθανότατα δύο σενάρια, ενώ το χαρακτηριστικό θα είναι η ανυπαρξία ταμειακής ανάγκης (λόγω διαθεσίμων 30 δισ. ευρώ) για νέες εξόδους στις αγορές εντός του 2020.

Υπενθυμίζεται ότι χθες υπήρξε μία ακόμη κίνηση αναβάθμισης της χώρας από τον οίκο R&I, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε την κίνηση ως ενδεικτικό της αλλαγής κλίματος, αλλά και της βελτιωμένης άποψης για την ελληνική οικονομία από έναν “συντηρητικό” οίκο.

Παρ όλα αυτά, η κυβέρνηση όπως αναφέρει και στον προϋπολογισμό, στοχεύει σε νέες εκδόσεις με στόχο “την περαιτέρω βελτίωση της εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας”. Αλλά και την επιστροφή σε επενδυτική βαθμίδα το 2021, κάτι που θα “ξεκλειδώσει” μία σειρά από άλλες αποφάσεις, και για το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας όπως έχει αναφέρει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι κινήσεις του 2019

Το Ελληνικό Δημόσιο πραγματοποίησε τον Φεβρουάριο του 2019 κοινοπρακτική έκδοση πενταετούς ομολόγου ύψους 2.5 δισ. ευρώ με σταθερό επιτόκιο 3,45%. Ακολούθησε, το Μάρτιο του 2019, η κοινοπρακτική έκδοση δεκαετούς ομολόγου ύψους 2.5 δισ. ευρώ με σταθερό επιτόκιο 3,875%, για πρώτη φορά μετά το 2010, ενώ τον Ιούλιο του 2019 πραγματοποιήθηκε κοινοπρακτική έκδοση επταετούς ομολόγου ύψους 2.5 δισ. ευρώ με σταθερό επιτόκιο 1,875%.

Τέλος, τον Οκτώβριο του 2019 πραγματοποιήθηκε κοινοπρακτική επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου σταθερού επιτοκίου 3,875% με την απόδοση στη λήξη να διαμορφώνεται στο 1,50%.

Παράλληλα, σημαντικό μέρος της στρατηγικής αποτέλεσε η απόφαση πληρωμής των δανείων προς το ΔΝΤ με το υψηλότερο επιτόκιο, ύψους 2,8 δισ. ευρώ περίπου, “κάτι που θα βελτιώσει σημαντικά τη διάρθρωση του δημόσιου χρέους” σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ. Συνολικά, οι χρηματοδοτικές ανάγκες καλύφθηκαν από κοινοπρακτικές εκδόσεις ομολόγων σταθερού επιτοκίου, πενταετούς, δεκαετούς και επταετούς διάρκειας, ύψους 9 δισ. ευρώ και αναχρηματοδότηση βραχυπρόθεσμου χρέους.

Ο δανεισμός του 2020

Το ΥΠΟΙΚ αναφέρει στον προϋπολογισμό του 2020 ότι δεδομένων των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων τα οποία θα διατηρηθούν σε σχετικά υψηλά επίπεδα έως την επίτευξη αξιόχρεου σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας, καθώς και των σχετικά περιορισμένων χρηματοδοτικών αναγκών του για το έτος 2020, η δανειακή στρατηγική για το επόμενο έτος αναμένεται να είναι συγκρατημένη και στοχευμένη στην περαιτέρω βελτίωση της εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας.

Στόχευση της δανειακής στρατηγικής θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, η παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας για τη διατήρηση μιας αξιόπιστης καμπύλης αποδόσεων ελληνικών κρατικών χρεογράφων, η περαιτέρω μείωση των περιθωρίων δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και η περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειάς του ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της ευρωζώνης, η περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης των διεθνών οίκων αξιολόγησης αλλά και της εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, με έμφαση στην περαιτέρω διεύρυνση της επενδυτικής βάσης προς εκείνο το τμήμα που διατηρεί χαρακτηριστικά τελικού επενδυτή.

Θα επιδιωχθεί, στο πλαίσιο λειτουργίας της πρωτογενούς αγοράς, πλέον της εκδοτικής δραστηριότητας, να εφαρμοστεί πολιτική διαχείρισης χαρτοφυλακίου μέσω της οποίας θα διασφαλίζεται ο αναγκαίος χώρος για τη συνεχή παρουσία του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές, η περαιτέρω μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης, η παροχή της αναγκαίας ρευστότητας και η βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών ομολόγων, με ταυτόχρονη αξιοποίηση της εκάστοτε κλίσης της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων για τη διασφάλιση βέλτιστου αποτελέσματος αναφορικά με το κόστος δανεισμού.

Πηγή: capital.gr