Ηλεκτρονικές κραυγές…

241

Του Λευτέρη Παπαστεργίου

Τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στη δημόσια σφαίρα και αφορούν το δόγμα «νόμος και τάξη» που υπερασπίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ενδεικτικά της ποιότητας του δημοσίου διαλόγου στη χώρα.

Φωτογραφίες, σενάρια, fake news, προσωπικές απόψεις, ιδεολογικές αναλύσεις, όλα ανακατωμένα στο μίξερ του διαλόγου, με επίκεντρο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που «πουσάρουν» την «είδηση», όπως αυτή διαμορφώνεται σε χρόνο ενεστώτα διαρκείας.

Φτάνει μια φωτογραφία και ένα σχόλιο-λεζάντα, ακόμα και από ανώνυμο χρήστη στο διαδίκτυο για να γίνει μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση και τη χώρα.

Οι όροι του παιχνιδιού έχουν αλλάξει εδώ και καιρό.

Τα χαρακτηριστικά της ενημέρωσης έχουν μεταβληθεί και η έρευνα, η ψύχραιμη αποτύπωση των γεγονότων και η ανάλυση τους έχουν αντικατασταθεί από ηλεκτρονικές κραυγές.

Όλα αυτά εξυπηρετούν φυσικά σχέδια και επιδιώξεις των πολιτικών σχηματισμών, ωστόσο αυτό ήταν κάτι που συνέβαινε πάντοτε.

Το ενδιαφέρον είναι πως πλέον με αυτή τη δυνατότητα που παρέχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε κάθε πολίτη, τον μετατρέπουν αυτόματα σε «πρωταγωνιστή των εξελίξεων». Τον «αναβαθμίζουν» από ανώνυμο παρατηρητή σε «σημαντικό διαμορφωτή της επικαιρότητας». Του προσδίδουν ταυτότητα και «κύρος». Τώρα μπορεί κι αυτός να σηκώσει το δάχτυλο σε «δημόσια θέα» και όχι μόνος του μπροστά στην τηλεόραση του σπιτιού του.

Οποιοσδήποτε παρακολουθεί τις εξελίξεις στον χώρο των κοινωνικών δικτύων σε παγκόσμιο επίπεδο θα επιβεβαιώσει τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να βρεθούν φίλτρα τεχνολογικά που να εμποδίζουν μια σειρά ενεργειών, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν επικίνδυνες καταστάσεις, είτε σε ιδιωτικό, είτε σε δημόσιο επίπεδο.

Ωστόσο αυτό που δεν μπορεί ποτέ να βρεθεί είναι ο τρόπος για να νικηθεί η ιδεοληψία, η αμετροέπεια, η κακολογία, και ενίοτε, η εσκεμμένη προσωπική επίθεση. Δεν μπορεί να βρεθεί γιατί απλά αυτό είναι θέμα Παιδείας. Και στο συγκεκριμένο πάσχουμε και ως κοινωνία και ως λαός…

Πηγή: larissapress.gr