14.2 C
Katerini
Τετάρτη, 25 Μαρτίου, 2026
Αρχική Κατερίνη Το αναγνωστικό τίμησε την παρουσίαση βιβλίου της Ελένης Τζήκα-Αετοπούλου «Δε θα σε...

Το αναγνωστικό τίμησε την παρουσίαση βιβλίου της Ελένης Τζήκα-Αετοπούλου «Δε θα σε πιάσω στα χέρια μου!” (φωτο)

9

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του Συνεδριακού-Πνευματικού κέντρου Κατερίνης «Εκάβη» την Τετάρτη 18 Μαρτίου στην παρουσίαση του βιβλίου της Ελένης Τζήκα-Αετοπούλου «Δε θα σε πιάσω στα χέρια μου!”, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΟΞΥΝΟΙΑ.

Η συγγραφέας με το βιβλίο της ταξίδεψαν το κοινό σε μια άλλη εποχή, στα παλιά χρόνια, εκεί όπου τα παιδιά, οι έφηβοι, οι μεγάλοι και οι γέροντες ανακατεύονταν με τον ιδρώτα από τις καπνοκαλλιέργειες, τη σκόνη του καλοκαιριού, τα γέλια και τα δάκρυα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τραγούδια από τους Canto Ρεμπέτικα και την παρουσίαση προλόγισε η Τζίντζιρα Αγάπη, Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Μηλιάς Πιερίας «Οι Λαζαίοι». Για τη συγγραφέα μίλησε  η Αναστασία (Σούλα) Λάλλα, φιλόλογος, και για το βιβλίο ο Αντώνης Κάλφας, φιλόλογος-ποιητής-συγγραφέας. Τον συντονισμό είχε η Δομνίκη Καράντζιου, συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας. Ιδιαίτερο χρώμα στην παρουσίαση έδωσαν τα ηχογραφημένα δημοτικά τραγούδια, από το αρχείο της συγγραφέως, στα οποία συμμετείχε  η ίδια με τη φωνή της.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ίδια τη συγγραφέα που συνομίλησε με το κοινό κι ακούστηκαν απόψεις, βιώματα, αναμνήσεις από τα παλιά.

—–

Πληροφορίες για το βιβλίο «Δεν θα σε πιάσω στα χέρια μου!»

Εκδόσεις Οξύνοια

Τηλ.: 23510 79653, 697 4573429

email: ekdosisoxinia@yahoo.com<mailto:ekdosisoxinia@yahoo.com>

facebook: Εκδόσεις Οξύνοια

Instagram: ekdosis_oxinia

Βιογραφικό της Ελένης Τζήκα-Αετοπούλου

Γεννήθηκα σ’ ένα χωριό της Πιερίας από γονείς αγρότες. Μικρή, όπως όλοι σχεδόν οι έφηβοι -αλλά δυστυχώς και μεγάλη, όπως οι μισοί Έλληνες- έγραφα στίχους, που δημοσιεύτηκαν σε νεανικά περιοδικά. Όταν μεγάλωσα λίγο τα ’καψα όλα. Αλλά ακόμα γράφω κρυφά, γιατί ντρέπομαι να το πω.

Είχα κλίση στο τραγούδι και στο θέατρο, αλλά αυτά ήταν πράγματα αυστηρώς απαγορευμένα για τα ήθη και τα έθιμα της εποχής (ντιζέζα θα σε κάνω; έλεγε ο πατέρας μου) όταν ένα κλιμάκιο του Ε. Ι. Ρ. με το Μακεδονικό Συγκρότημα ήρθε στο χωριό μου, να συγκεντρώσει δημοτικά τραγούδια του τόπου μας. Τραγούδησα και εγώ. Πολλά χρόνια μεταδίδονταν από το ραδιόφωνο.

Για χρόνια αρθρογραφούσα σε τοπικές εφημερίδες για θέματα λαογραφίας και παράδοσης.

Σπούδασα Φιλολογία στο Α.Π.Θ. και εργάστηκα ως εκπαιδευτικός σε Γυμνάσια και Λύκεια. Για πέντε χρόνια πήρα απόσπαση σε σχολεία της Δ. Γερμανίας.

Καθοριστική υπήρξε στη ζωή μου η ευλογημένη συνάντησή μου με τον αλησμόνητο Χρίστο Τσολάκη, τον μεγάλο δάσκαλο. Αυτός με παρακίνησε κι εξέδωσα δυο βιβλία ως σήμερα: Το «Σσσ… μας ακούει ο κόσμος» εκδόσεις

«Ακρίτας» και το «Έρωτας σε απόσπαση» εκδόσεις «Λευκή σελίδα».