9.7 C
Katerini
Πέμπτη, 5 Μαρτίου, 2026
Αρχική Κατερίνη Δήμος Κατερίνης: Οι ημιβυθιζόμενοι κάδοι στην καθημερινότητα της καθαριότητας

Δήμος Κατερίνης: Οι ημιβυθιζόμενοι κάδοι στην καθημερινότητα της καθαριότητας

Ιωάννης Ντούμος: Καθαρή & βιώσιμη πόλη προς όφελος των πολιτών

16

Ένα ακόμη βήμα για μία πιο καθαρή, βιώσιμη και ανθρώπινη πόλη, ένα έργο που μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο την καθημερινότητα στο κέντρο και στις γειτονιές της Κατερίνης, είναι γεγονός. Ο λόγος για την προμήθεια και τοποθέτηση από τον Δήμο Κατερίνης/Αντιδημαρχία Καθαριότητας οκτώ (08) ημιβυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων μεγάλης χωρητικότητας (3.000 λίτρων), με ειδικούς σάκους και σακούλες μιας χρήσεως, στους οποίους θα συσσωρεύονται οικιακά απορρίμματα.

Απτά οφέλη για το περιβάλλον & βελτίωση της καθημερινότητας

Όπως υπογραμμίζει  ο Δήμαρχος Κατερίνης, Ιωάννης Ντούμος: «Οι ημιβυθιζόμενοι κάδοι εντάσσονται στον ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων προς όφελος των δημοτών και στο πλαίσιο περιβαλλοντικής αναβάθμισης στον αστικό ιστό. Κάθε κάδος που τοποθετείται, απαλλάσσει τον δημόσιο χώρο από πολλαπλάσιο αριθμό συμβατικών κάδων αντίστοιχης χωρητικότητας. Αυτό πρακτικά σημαίνει βελτίωση της ποιότητας ζωής, απτά οφέλη για το περιβάλλον και μείωση της κίνησης μέσα στην πόλη, καθώς περιορίζονται δραστικά τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων».

Όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηλίας Τάπρας: «Το σύστημα της ημιυπόγειας τοποθέτησης των απορριμμάτων, εξασφαλίζει για τον Δήμο: «Την εξοικονόμηση χώρου, αφού για την κάλυψη τόσο μεγάλου όγκου απορριμμάτων θα απαιτούνταν πολλαπλάσιος αριθμός των συνήθων τροχήλατων κάδων μηχανικής αποκομιδής, χωρητικότητας 120  έως 1100 λίτρων. Επιπλέον, συμβάλλει στη βελτίωση της αισθητικής εικόνας, καθώς αποφεύγονται οι δυσοσμίες και τα σκορπισμένα απορρίμματα».

Οι κάδοι τοποθετούνται ήδη σε επιλεγμένα σημεία όπου παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση απορριμμάτων, εξαιτίας της πυκνής δόμησης, λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων κ.ά. Πρόκειται για χώρους τους οποίους έχει καθορίσει η υπηρεσία καθαριότητας, προκειμένου τα απορρίμματα να στοιβάζονται υπόγεια, κάτω από το έδαφος.

«Η ταυτότητα των κάδων»

Το υπέργειο τμήμα των ημιβυθιζόμενων κάδων φέρει εξωτερική διακοσμητική επιφάνεια από ειδικά επεξεργασμένα ξύλα ή  απομίμηση ξύλου από συνθετικό υλικό. Η αποκομιδή των απορριμμάτων των κάδων αυτών θα γίνεται με απορριμματοφόρο το οποίο φέρει γερανό.

Συγκεκριμένα, τα σημεία στα οποία έχουν τοποθετηθεί μέχρι στιγμής είναι:

  • 2 στην Πλατεία Μακεδονίας
  • 1 στο Δημοτικό Πάρκο
  • 1 στο υπαίθριο δημοτικό πάρκινγκ (Οδός Τερζοπούλου)
  • 1 στην συμβολή των οδών Κασσάνδρου & Παλαιών Πατρών Γερμανού
  • 1 στην συμβολή των οδών Κασσάνδρου & Α’ Πάροδος Κασσάνδρου και έπεται συνέχεια.