Ανάστατο είναι ένα ολόκληρο χωριό του Ηρακλείου, και συγκεκριμένα η περιοχή Βούτες τα τελευταία 24ωρα, καθώς καταγράφεται μία σειρά από εκτεταμένες ρηγματώσεις σε περίπου 15-20 σπίτια και στις αυλές, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, καθώς και σε τμήματα των δρόμων, με τους κατοίκους να ανησυχούν εάν θα περάσουν τις επόμενες ημέρες στον τόπο τους.
Οι ρωγμές διαπιστώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, στις 22 Απριλίου, αρχικά στην εκκλησία του χωριού και στην συνέχεια στις κατοικίες και στους δρόμους, με το μήκος τους να φτάνει αθροιστικά στα 150 μέτρα. Ο πρόεδρος της κοινότητας, κ. Μπάμπης Αλογδιανάκης μόλις ενημερώθηκε, αμέσως σήμανε συναγερμό και επικοινώνησε, εκτός από τον γεωλόγο κ. Σοφίου, και με τον δήμαρχο Ηρακλείου, κ. Αλέξη Καλοκαιρινό, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του, χθες (27/04) πραγματοποίησε αυτοψία στις Βούτες.
«Ανεξήγητο και πολύ παράξενο φαινόμενο»
«Περίπου 15-20 σπίτια στο χωριό μας έχουν υποστεί ζημιές. Ο γεωλόγος κ. Σοφίου, έκανε μία πρώτη έρευνα, και φαίνεται ότι είναι σοβαρό το ζήτημα και απαιτείται βοήθεια από κάποιον εξειδικευμένο, γιατί δεν μπόρεσε να προχωρήσει σε κάποια εκτίμηση. Για αυτόν τον λόγο, προτάθηκε να έρθει κλιμάκιο από την Αθήνα, ώστε να γίνει ό,τι χρειάζεται και το χωριό να επανέλθει στην κανονικότητα, γιατί τώρα υπάρχει μεγάλος φόβος και αναστάτωση και είναι λογικό, αφού ξαφνικά παρουσιάστηκαν οι ρωγμές χωρίς να έχει προηγηθεί κάτι. Για την ώρα παραμένει ανεξήγητο το φαινόμενο, είναι πάρα πολύ παράξενο» αναφέρει ο κ. Αλογδιανάκης.
Στις Βούτες του Ηρακλείου Κρήτης, μετέβη εσπευσμένα χθες το απόγευμα, ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου, για την διενέργεια αυτοψίας, και την εκτίμηση της κατάστασης που έχει προκύψει από τις εκτεταμένες ρηγματώσεις. Σκοπός είναι, η διερεύνηση των αιτίων του φαινομένου, η διαπίστωση της πιθανότητας επέκτασής του σε γειτονικές περιοχές, καθώς και η λήψη άμεσων μέτρων αντιμετώπισης. Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, θα εξεταστεί αν η περιοχή χρήζει κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
«Πρέπει να δούμε αν τα σπίτια είναι κατοικήσιμα»
«Θα πρέπει να δούμε και αν τα σπίτια που έχουν τις ρωγμές, είναι κατοικήσιμα. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό στο χωριό μας οπότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, ούτε καν να έχουμε κάποια ιδέα, για το τι ακριβώς συμβαίνει, και αν θα σταματήσει, γιατί τώρα το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη» επισημαίνει ο κ. Αλογδιανάκης και προσθέτει πως «κανένας κάτοικος δεν θέλει να φύγει από το χωριό, αλλά να μάθουμε τι γίνεται και να αποκατασταθούν οι ζημιές».
Παράλληλα, πιθανότατα λόγω των ρηγμάτων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας, υπέστη ζημιές και ένας αγωγός της ΔΕΥΑΗ, χωρίς ωστόσο να προκληθούν προβλήματα αναφορικά με την υδροδότηση. «Βρίσκεται πολύ πιο κάτω από τα σημεία που έχουμε τις ρωγμές, αλλά είναι πιθανό να έσπασε λόγω αυτού».
Μίλησαν και κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι τονίζουν πως φοβούνται κυρίως λόγω της άγνοιας που έχουν για το φαινόμενο, ενώ οι σκέψεις που μοιράζονται μεταξύ τους, αφορούν κυρίως την επόμενη ημέρα, καθώς δεν γνωρίζουν εάν θα έχουν την δυνατότητα να παραμείνουν στα σπίτια τους ή όχι.
«Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε μία διαρροή νερού, και νομίζαμε ότι ευθύνεται αυτό, αλλά δεν ξέρουμε. Οι ρωγμές είναι σε μεγάλη έκταση, κυρίως του παλιού οικισμού, και όσο περνάει η ώρα μεγαλώνουν, διευρύνονται. Για παράδειγμα σε ένα τουλάχιστον σπίτι, οι ρωγμές ξεκινάνε από το πάτωμα, συνεχίζουν στους τοίχους και φτάνουν μέχρι την ταράτσα. Είναι λογικό να υπάρχει φόβος, κυρίως ότι θα μας πουν να φύγουμε, και οι περισσότεροι δεν ξέρουμε και δεν έχουμε πού να πάμε» εξηγεί ο κ. Γιώργος.
















