Προκηρύχθηκε το ΣΔΙΤ €180 εκατ. για φοιτητικές κατοικίες στην Κρήτη

233

Στις 21 Ιανουαρίου εκπνέει η ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με αντικείμενο την κατασκευή φοιτητικών κατοικιών στην Κρήτη. Διαγωνισμός του έργου προκηρύχθηκε σήμερα.

Το έργο – ΣΔΙΤ, που είχε εγκρίνει τον περασμένο Μάιο η Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΔΕΣΔΙΤ), προβλέπει τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση φοιτητικών εστιών στο Ρέθυμνο και Ηράκλειο καθώς και την αποπεράτωση του Αμφιθεάτρου της Πανεπιστημιούπολης του Ρεθύμνου. Αφορά χρονική περίοδο 30 ετών, από τα οποία τρία χρόνια σχετίζονται με την κατασκευή και τα υπόλοιπα 27 με την λειτουργία. Η πρώτη φάση του έργου προβλέπει την υλοποίηση συγκροτήματος 3.000 κλινών για φοιτητές, με 2.000 και 1.000 κλίνες να βρίσκονται στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο, αντίστοιχα

Μεγάλο το πρόβλημα της εύρεσης στέγης 

Το πρόβλημα ανεύρεσης στέγης στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο τα τελευταία χρόνια είναι εξαιρετικά σοβαρό, γεγονός που έχει προβληματίσει τόσο το πανεπιστήμιο όσο και την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της  ΔΕΣΔΙΤ.

“Η αναγκαιότητα υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική καθότι η δυναμικότητα των υφιστάμενων κτηριακών υποδομών των φοιτητικών κατοικιών, είναι κατά πολύ μικρότερη από τον αριθμό των φοιτητών που δικαιούνται στέγαση.

Σήμερα ο αριθμός των φοιτητών που φιλοξενούνται σε φοιτητικές εστίες είναι συνολικά 336 άτομα ενώ το σύνολο των εγγεγραμμένων φοιτητών και των υπ. διδακτόρων, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα είναι άνω των 21.000 ατόμων.

Ταυτόχρονα οι υποδομές στέγασης αποτελούν σημαντικό πόρο για την εξασφάλιση της στέγασης τόσο των προερχόμενων εκτός Κρήτης φοιτητών, όσο και επιστημονικών συνεργατών και συμμετεχόντων σε θερινά σχολεία, συνέδρια και λοιπές επιστημονικές διοργανώσεις που απαιτούν κινητικότητα. Η δυνατότητα παροχής φιλοξενίας φοιτητών από τρίτες χώρες θα συμβάλει στη διεθνοποίηση του ιδρύματος και στην τόνωση της οικονομίας για την τοπική κοινωνία και την χώρα.

Τέλος η συμβολή του θεσμού των φοιτητικών εστιών στη διευκόλυνση των φοιτητών που προέρχονται κυρίως από ασθενή στρώματα είναι σημαντική και κατοχυρώνει την ίση αντιμετώπιση απέναντι στη πορεία των νέων προς απόκτηση μιας ταυτότητας”.
 

Πηγή: capital.gr