Εκλογές ΤΕΕ και κοινωνική Ανάπτυξη

547

* του Δημήτρη Κουσκουρίδη

Στις 3 Νοεμβρίου το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας καλείται να εκλέξει τους νέους εκπροσώπους του. Εκείνους τους Μηχανικούς οι οποίοι θα υπηρετήσουν καλύτερα τον τεχνικό & επιστημονικό ρόλο που του ανέθεσε η Επίσημη Ελληνική Πολιτεία.

Υπάρχουν 2 βασικά ερωτήματα που απασχολούν τον τεχνικό κόσμο :

  • Γιατί πρέπει να συμμετάσχουν οι Μηχανικοί σε αυτές ;
  • Υπάρχει κάτι διαφορετικό αυτή την φορά σε σχέση με τις προηγούμενες ;

Η απάντηση στα παραπάνω 2 βασικά ερωτήματα φαντάζει απλή, χωρίς ιδιαίτερη σημασία, όμως κάτι τέτοιο δεν συνάδει με την σύγχρονη πραγματικότητα στην οποία πορεύεται η χώρα μας.

Ναι, ο κάθε Μηχανικός οφείλει να συμμετέχει πέραν του ότι αυτό είναι καταστατική υποχρέωση του ως μέλος του ΤΕΕ. Η δύναμη της συμμετοχής δεν μεταφράζεται σε μια απλή επίσκεψη σε ένα εκλογικό κέντρο όπου θα ρίξει ο συνάδελφος ένα ψηφοδέλτιο μέσα στην κάλπη, όχι δεν πρόκειται για αυτό και είναι απολύτως ξεκάθαρο.

Πρόκειται για εκείνη την έκφραση συμμετοχής όπου ο κάθε Μηχανικός γίνεται  πρωταγωνιστής και συν-διαμορφωτής της κατεύθυνσης που θα έχει ο τεχνικός κλάδος τα επόμενα χρόνια.

Πρόκειται για την έκφραση αποδοκιμασίας ή επιδοκιμασίας πρακτικών από προηγούμενες διοικήσεις τα οποία είχαν θετικό ή αρνητικό αποτύπωμα στην καθημερινή άσκηση της επιστήμης της Μηχανικής.

Η διάσταση αυτή είναι οριζόντια και αφορά όλους τους Μηχανικούς, ακουμπάει στον ρόλο ως υπόσταση είτε είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, είτε δημόσιος υπάλληλος, είτε εργολήπτης, είτε στέλεχος εταιρείας, είτε μισθωτός, είτε μελετητής, είδε εκπαιδευτικός, είτε πανεπιστημιακός, μας αφορά όλους.

Αυτές οι εκλογές είναι εντελώς διαφορετικές από κάθε προηγούμενη φορά. Η χώρα βγαίνει από μια δεκαετή κρίση η οποία σχεδόν ισοπέδωσε την Ελληνική κοινωνία, φθάνοντας στα πρόθυρα της απαξίωσης μεγάλο τμήμα των Ελλήνων Μηχανικών. Ο συνδυασμός μεγάλης φορολογικής επιβάρυνσης και ασφαλιστικών εισφορών, η ολοσχερής κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας, το μικρό ύψος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, αποτέλεσαν έναν κοινωνικό εφιάλτη.

Όντας σε ένα ξέφωτο όπου η νέα Κυβέρνηση ξεκίνησε να αντιστρέφει αυτές τις αρνητικές συνιστώσες, είναι εμφανές ότι το ΤΕΕ θα διαδραματίσει ισχυρό ρόλο στην νέα κανονικότητα. Όχι μόνο γιατί θα υπάρξει νέα επαγγελματική ύλη και Ανάπτυξη αλλά και γιατί πλέον το ΤΕΕ αναλαμβάνει νέους αδειοδοτικούς ρόλους μέσω του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε.

Αυτές οι εκλογές είναι διαφορετικές γιατί νέες ειδικότητες προστέθηκαν στην τεχνική κοινότητα και αναζητούν την θέση τους ως επαγγελματικά δικαιώματα.

Αυτές οι εκλογές είναι διαφορετικές γιατί το περιβάλλον στο οποίο γίνονται είναι διαφορετικό, νέα αντικείμενα κοντά στην προστασία του περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας αναδύονται.

Αυτές οι εκλογές είναι διαφορετικές γιατί νέοι συνάδελφοι δεν έχουν ασκήσει καν το επάγγελμα ως Μηχανικοί μέσα στην κρίση και πρέπει να ενταχθούν άμεσα πριν το brain drain του απορροφήσει.

Κυρίως, αυτές οι εκλογές είναι διαφορετικές γιατί εμείς όλοι οι Μηχανικοί είμαστε πλέον διαφορετικοί σε σχέση με αυτό που είμασταν πριν 5-10 χρόνια, και οφείλουμε να προσαρμοστούμε στις νέες απαιτήσεις του ρόλου μας.

Η Ελληνική Κοινωνία αγκάλιαζε πάντα τον Έλληνα Μηχανικό ως επιστήμονα και του απέδιδε την πρέπουσα καταξίωση. Ήρθε η χρονική στιγμή όπου εμείς οι Μηχανικοί οφείλουμε να το ανταποδώσουμε συνεισφέροντας στην  Κοινωνική Ανάπτυξη που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Όλα τα παραπάνω περνάνε μέσα και από τις εκλογές του ΤΕΕ, οι συνάδελφοι πρέπει να επιλέξουν τους καλύτερους και πιο ικανούς εκπροσώπους οι οποίοι θα υπηρετήσουν με σεβασμό, ανιδιοτέλεια και αίσθημα ευθύνης τον σύγχρονο ρόλο του Μηχανικού.

Εύχομαι και ελπίζω να εκλεγούν οι καλύτεροι.

* Ο Δημήτρης Κουσκουρίδης είναι Πολιτικός & Ηλεκτρολόγος Μηχανικός MSc και υποψήφιος στις εκλογές του ΤΕΕ