Candida auris: Ο μύκητας των νοσοκομείων είναι η νέα παγκόσμια απειλή – Τι λέει ο Δρ. Σύψας

Οι τέσσερις λόγοι για τους οποίους «ο ζυμομύκητας Candida auris αναγνωρίζεται πλέον ως μία αναδυόμενη παγκόσμια απειλή για την δημόσια υγεία»

351

Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις επιδεινώνονται εξαιτίας ανθεκτικών μικροβίων, προειδοποίησε ο καθηγητής Νίκος Σύψας στο 21ο πανελλήνιο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων.

Ο Δρ. Σύψας αναφέρθηκε και στον μύκητα  «Candida auris», ζυμομύκητα που για πρώτη φορά απομονώθηκε το 2009 στην Ιαπωνία από το αυτί ασθενούς, από όπου και το όνομά του είδους (auris = αυτί στα λατινικά).

Όπως αποκάλυψε, ο μύκητας εντοπίστηκε σε όλα τα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ, με τουλάχιστον ένα περιστατικό στο καθένα από αυτά, που ευτυχώς απομονώθηκαν, όπως μετέδωσε ο ιστότοπος ieidiseis.gr.

Ωστόσο, προειδοποίησε πως, όταν ο συγκεκριμένος μύκητας μολύνει μια μονάδα, είναι δύσκολο έως απίθανο να εκλείψει. Μάλιστα, επικαλέστηκε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης που μετά από κρούσμα, δεν κατέστη δυνατό να απολυμανθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σκέψεις ακόμη και καταστροφής του.

«Περνάμε σε μια ενδημική φάση της πανδημίας. Προκύπτουν όμως άλλες απειλές , όπως τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια που αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Το 2050 πρώτη αιτία θανάτου θα είναι τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια και οι αιτίες πολύ ανθεκτικών μικροβίων είναι η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών όπως και κακές πρακτικές υγιεινής των χεριών» σημείωσε ο ίδιος.

Ποιος είναι ο Candida auris

Όπως αναφέρει για τον Candida auris ο ΕΟΔΥ, «ο ζυμομύκητας Candida auris αναγνωρίζεται πλέον ως μία αναδυόμενη παγκόσμια απειλή για την δημόσια υγεία για τέσσερις κύριους λόγους:

  1. Εμφανίζει αντοχή σε σημαντικά αντιμυκητικά φάρμακα όπως οι αζόλες και συχνά αντοχή και σε άλλες κατηγορίες αντιμυκητικών φαρμάκων όπως οι εχινοκανδίνες και η αμφοτερικίνη Β, που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία διεισδυτικών / συστηματικών λοιμώξεων από στελέχη Candida.
  2. Η ταυτοποίηση του ζυμομύκητα εμφανίζει σημαντικές δυσκολίες με αποτέλεσμα να μην επαρκούν οι συνήθεις εργαστηριακές μεθοδολογίες ταυτοποίησης. Η εσφαλμένη ταυτοποίηση του μπορεί να οδηγήσει σε ακατάλληλη διαχείριση και θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών.
  3. Προκαλεί επιδημίες σε μονάδες υγειονομικής περίθαλψης. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί έγκαιρα η C. auris σε νοσηλευόμενους ασθενείς, ώστε να ληφθούν άμεσα οι ειδικές προφυλάξεις για την πρόληψη της διασποράς του.
  4. Το CDC θεωρεί την C. auris ως ένα αναδυόμενο παθογόνο παράγοντα, επειδή έχει καταγραφεί αυξανόμενος αριθμός λοιμώξεων σε πολλές χώρες, από τότε που αναγνωρίστηκε.

Η C. auris προκαλεί συστηματικές λοιμώξεις, όπως βακτηριαιμίες, λοιμώξεις μαλακών μορίων και χειρουργικού πεδίου. Έχει επίσης απομονωθεί από δείγματα αναπνευστικού και ούρων, αλλά δεν είναι σαφές εάν προκαλεί λοιμώξεις αναπνευστικού ή ουροποιητικού συστήματος.»