Απόρρητη αλληλογραφία: «Αγαπητοί Ελληνες, τα Γλυπτά ανήκουν στο Μουσείο μας»

226

Την εμπιστευτική αλληλογραφία μεταξύ του βρετανικού και του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποκαλύπτουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ». Οι επιστολές – οι οποίες έρχονται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας – καταδεικνύουν ότι το Λονδίνο δεν ήταν ποτέ διατεθειμένο να προσέλθει σε διάλογο με την Αθήνα για την επανένωση των Γλυπτών.

Η βρετανική κυβέρνηση επιλέγει να κρύβεται πίσω από το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο αποκαλεί «νόμιμο ιδιοκτήτη» των αρχαιοελληνικών πολιτιστικών θησαυρών που απέσπασε βίαια ο λόρδος Ελγιν, και εμμένει στην αδιάλλακτη στάση της αρνούμενη να συζητήσει το θέμα.

Στις επιστολές που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ» – η πιο πρόσφατη εστάλη πριν από τρεις μήνες – ο βρετανός υπουργός Πολιτισμού απορρίπτει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να αρχίσει διάλογος για την επιστροφή των Γλυπτών και παραπέμπει στο Βρετανικό Μουσείο για οποιαδήποτε συζήτηση: όχι, όμως, για την οριστική επανένωσή τους, αλλά μόνο για να εξεταστεί το ενδεχόμενο του δανεισμού τους, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα παραιτηθεί της διεκδίκησής τους!

-Το «σχέδιο» των Βρετανών ώστε τα Γλυπτά να μην επιστραφούν ποτέ στην Αθήνα

-Διπλωμάτης αποκαλύπτει: «Οι Βρετανοί θέλουν να μας ταπεινώσουν»

-Η επιστολή που εξόργισε την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού

Διαβάστε περισσότερα στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Πηγή: in.gr