Μαύρη Κυριακή ξημέρωσε για την αεροπορική κοινότητα της Πιερίας, καθώς ένα τραγικό δυστύχημα στο οποίο έχασαν τη ζωή τους δύο έμπειροι χειριστές, ηλικίας 41 και 59 ετών, σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στην περιοχή της Κονταριώτισσας. Το μονοκινητήριο αεροσκάφος ελαφρού τύπου, ένα sting 2000, κατέπεσε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες σε ξηρή κοίτη ποταμού, σε πολύ κοντινή απόσταση από τον αεροδιάδρομο της Αερολέσχης Πιερίας.
Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ειδοποιήθηκε γύρω στις 13.50. Στο σημείο έσπευσαν άμεσα οκτώ πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα, αστυνομικοί και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, οι οποίοι εντόπισαν το συντετριμμένο αεροσκάφος. Νωρίτερα ένας πολίτης με τηλεφώνημά του στην ΕΛ.ΑΣ. είχε αναφέρει την πτώση του μικρού αεροσκάφους της αερολέσχης.
Από την πρόσκρουση δεν εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν τους δύο επιβαίνοντες και τους μετέφεραν σε ασφαλές σημείο, όπου παραδόθηκαν στα ασθενοφόρα. Δυστυχώς, στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης όπου διακομίστηκαν, οι γιατροί απλά διαπίστωσαν τον θάνατό τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως προβλέπεται για τις πτήσεις της γενικής αεροπορίας στην περιοχή, οι χειριστές είχαν καταθέσει κανονικά σχέδιο πτήσης στον πύργο ελέγχου της Λάρισας. Ωστόσο, η ιδιομορφία των πτήσεων αυτών των ελαφρών αεροσκαφών έγκειται στο γεγονός ότι κινούνται σε ιδιαίτερα χαμηλό ύψος. Οι κεραίες και τα ραντάρ του πύργου ελέγχου εντοπίζουν τα αεροσκάφη όταν αυτά βρίσκονται πάνω από τα 3.000 πόδια.
Την προανάκριση έχει αναλάβει η ΕΛ.ΑΣ. με τη συνδρομή της Επιτροπής Αεροπορικών Ατυχημάτων, πραγματογνώμονες της οποίας θα καταθέσουν τα συμπεράσματά τους για τα αίτια του δυστυχήματος.
Μαρτυρίες αναφέρουν έναν ελιγμό που ίσως οδήγησε σε απώλεια στήριξης. Πάντως, οι Αρχές διερευνούν όλα τα ενδεχόμενα για τα αίτια που οδήγησαν στη μοιραία πτώση. Εμπειροι χειριστές από τους οποίους ζητήθηκε να διατυπώσουν κάποια αρχική εκτίμηση στάθηκαν περισσότερο στο ενδεχόμενο κάποιας ανωμαλίας στη λειτουργία του αεροσκάφους, λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και την εμπειρία του πληρώματος, καθώς ο ένας εκ των δύο χειριστών είχε πολυετή θητεία σε πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair – «εξαιρετικά απαιτητικές πτήσεις που απαιτούν ακρίβεια και ψυχραιμία σε χαμηλά ύψη».
Η είδηση του χαμού των δύο αεροπόρων σκόρπισε θλίψη στην τοπική κοινωνία της Πιερίας. Κάτοικοι και μέλη της αερολέσχης κάνουν λόγο για δύο ανθρώπους που λάτρευαν την αεροπορία.













