21.4 C
Katerini
Παρασκευή, 19 Ιουνίου, 2026
Αρχική Κατερίνη Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Πιερίας : Δημόσια καταγγελία

Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Πιερίας : Δημόσια καταγγελία

για τη μεθοδευμένη αποδυνάμωση της Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων του Δήμου Κατερίνης από τον Αντιδήμαρχο Ηλία Τάπρα

11

Η Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας Εργαζομένων (Ε.Υ.Α.Ε.) του Δήμου Κατερίνης λειτουργεί απρόσκοπτα με την τελευταία της σύνθεση από 10/12/2024, έχοντας καταθέσει πλήθος τεκμηριωμένων αναφορών και καταγγελιών και έχει αναπτύξει θεσμική συνεργασία με τη διοίκηση. Η μέχρι πρότινος στάση του Δήμου Κατερίνης συνιστά σαφή αναγνώριση της νομιμότητας και της λειτουργίας της.

Το τελευταίο διάστημα, και ιδίως μετά τις παρεμβάσεις της Επιτροπής για σοβαρά ζητήματα υγείας και ασφάλειας (κατάσταση αμαξοστασίου και στόλου οχημάτων, εργατικά ατυχήματα, ανασφάλιστα οχήματα κ.λ.π.), παρατηρείται αιφνίδια και μεθοδευμένη μεταστροφή της στάσης της διοίκησης, δια του νόμιμου εκπροσώπου της.

Συγκεκριμένα, και κατόπιν στοχευμένων μετακινήσεων μελών της Ε.Υ.Α.Ε. προς τη Δ.Ε.Υ.Α.Κ., που είχαν ως αποτέλεσμα την ουσιαστική αδυναμία παρουσίας τους στους χώρους εργασίας του Δήμου, ο Αντιδήμαρχος Ηλίας Τάπρας επανήλθε με επίσημο έγγραφο, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της Επιτροπής και της λειτουργίας της, σε πλήρη αντίθεση με την έως τότε πάγια πρακτική της διοίκησης.

Η μεθόδευση αυτή, από το ίδιο πρόσωπο, δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς με ανάλογο τρόπο έχει επιχειρήσει στο παρελθόν και την αποδυνάμωση του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Πιερίας, μέσω ενεργειών εκτός των ορίων της αρμοδιότητάς του.

Οι τελευταίες ενέργειες τους δεν στηρίζονται σε κανένα νέο νομικό δεδομένο και συνιστούν παρεμπόδιση λειτουργίας θεσμοθετημένου οργάνου κατά παράβαση της νομοθεσίας.

Η υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων δεν μπορεί να υπονομεύεται. Η αποδυνάμωση της Ε.Υ.Α.Ε. εκθέτει τους εργαζόμενους και δημιουργεί σοβαρά ζητήματα ευθύνης για τον Δήμο.

Καλούμε τη διοίκηση του Δήμου Κατερίνης να προβεί άμεσα στην ανάκληση των συγκεκριμένων ενεργειών και τις αρμόδιες αρχές να παρέμβουν χωρίς καθυστέρηση.

Οι εργαζόμενοι δεν εκφοβίζονται και δεν σιωπούν.