10 C
Katerini
Τρίτη, 24 Μαρτίου, 2026
Αρχική Διεθνή Αντιφατικά μηνύματα για διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν – Νέα πυραυλική επίθεση...

Αντιφατικά μηνύματα για διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν – Νέα πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ

4
Πύραυλος που εκτοξεύτηκε από το Ιράν πάνω από από το κεντρικό Ισραήλ (AP Photo/Ohad Zwigenberg)

Αντιφατικές είναι οι δηλώσεις Ουάσινγκτον και Τεχεράνης περί διαπραγματεύσεων για τα Στενά του Ορμούζ και τη λήξη του πολέμου, με τον Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει στο CNNi ότι υπάρχει ένα προσχέδιο 15 σημείων και τον πρόεδρο του ιρανικού κοινοβουλίου να κάνει λόγο για fake news και να αρνείται ότι έχουν διεξαχθεί συζητήσεις.

Παρόλα αυτά, ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε πως δεν θα πρέπει ακόμη να μιλάμε με βεβαιότητα για διεξαγωγή ειρηνευτικών διαδικασιών.

Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν επιβεβαίωσε ωστόσο ότι έλαβε ένα «έγγραφο σημείων» από τις ΗΠΑ μέσω διαπραγματευτών, χαρακτηρίζοντάς το προπομπό συζητήσεων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε τη Δευτέρα (23/3) ότι «παγώνει» τις επιθέσεις κατά ενεργειακών στόχων κατά του Ιράν για πέντε ημέρες –παρατείνοντας επί της ουσίας το τελεσίγραφο 48ωρών που είχε δώσει στην Τεχεράνη για να ανοίξει τα Στενά του Ορμούζ.

Οι επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου παραμένουν «θολές», ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν επιθυμεί να σταματήσουν ακόμη οι πολεμικές επιχειρήσεις. Μάλιστα, φέρεται να επικοινώνησε με τον Αμερικανό πρόεδρο και να του είπε ότι ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει τα πλήγματα κατά του Ιράν και του Λιβάνου.

Την ίδια ώρα, το πρωί της Τρίτης (24/3) έγινε γνωστό ότι το Ιράν εξαπέλυσε ομοβροντία πυραύλων κατά του Ισραήλ.

Wall Street Journal: Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ σκέφτονται να εμπλακούν στον πόλεμο κατά του Ιράν

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φέρονται να πλησιάζουν περισσότερο στην ενεργό συμμετοχή τους στον αγώνα κατά του Ιράν, καθώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, τα κράτη του Κόλπου «προχωρούν σιγά σιγά» προς έναν πιο ενεργό ρόλο, αφού το Ριάντ επέτρεψε στις αμερικανικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν μια αεροπορική βάση εντός των συνόρων του.

Μια πηγή που επικαλέστηκε το ειδησεογραφικό πρακτορείο δήλωσε ότι είναι «μόνο θέμα χρόνου» πριν η Σαουδική Αραβία εισέλθει στον πόλεμο, αφού ο υπουργός Εξωτερικών της δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η υπομονή της για τις ιρανικές επιθέσεις «δεν είναι απεριόριστη».

Μπαράζ αεροπορικών επιθέσεων του Ισραήλ στο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε τουλάχιστον επτά αεροπορικά πλήγματα στη νότια συνοικία της Βηρυτού κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη, μετέδωσε το λιβανικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ANI.

Ο νότιος τομέας της πρωτεύουσας του Λιβάνου, ο οποίος θεωρείται προπύργιο του σιιτικού ένοπλου κινήματος Χεζμπολά, προσκείμενου στο Ιράν, είχε ήδη βομβαρδιστεί τουλάχιστον μια φορά χθες το βράδυ.

«Νέο κύμα πυραύλων» εκτόξευσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν εξαπέλυσαν νέα ομοβροντία πυραύλων εναντίον του Ισραήλ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

«Το Ιράν εκτόξευσε νέα ομοβροντία πυραύλων εναντίον των κατεχομένων εδαφών», ανέφερε μέσω Telegram η κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση IRIB.

Έκρηξη στην Ιερουσαλήμ

Έκρηξη στην Ιερουσαλήμ έπειτα από προειδοποιήσεις για την εκτόξευση ομοβροντιών πυραύλων από το Ιράν.

Ισχυρή έκρηξη ακούστηκε στην Ιερουσαλήμ έπειτα από δεύτερη προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού για την εκτόξευση ακόμη μιας ομοβροντίας πυραύλων από το Ιράν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι εκτοξεύσεις των ομοβροντιών ανακοινώθηκαν μερικές ώρες αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε σε συνομιλίες με ιρανό αξιωματούχο, τον οποίο δεν κατονόμασε, για να τερματιστεί ο πόλεμος — πληροφορία την οποία διέψευσε η Τεχεράνη.

Ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε ότι εκτοξεύτηκαν πύραυλοι εναντίον του βόρειου Ισραήλ και ότι επιχειρούσαν στοιχεία της αντιαεροπορικής άμυνας για να «αναχαιτίσουν την απειλή».

Το Magen David Adom («Κόκκινο άστρο του Δαυίδ», το ισραηλινό αντίστοιχο του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου) ανέφερε πως δεν έχει ενημερωθεί για θύματα ως αυτό το στάδιο, αλλά έστειλε διασώστες σε περιοχή όπου αναφέρθηκε πυραυλικό πλήγμα.