Βόρεια Μακεδονία: Φονική πυρκαγιά σε νυχτερινό κέντρο – 59 νεκροί και 155 τραυματίες

61

Σε 59 ανέρχονται αυτοί που έχασαν τη ζωή τους και σε πάνω από 155 αυτοί που τραυματίστηκαν από τους οποίους 27 χαροπαλεύουν, σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στη Βόρεια Μακεδονία, στην διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, ο οποίος μετέβη στο σημείο της τραγωδίας.

Η πυρκαγιά φαίνεται να ξεκίνησε από χρήση πυροτεχνημάτων, στη διάρκεια συναυλίας του μουσικού συγκροτήματος «DNA» στην ντισκοτέκ «Pulse», στην πόλη αυτή των 25.000 κατοίκων. Η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 3:00 τοπική ώρα (4:00 Ελλάδας) στη συναυλία που παρακολουθούσαν περίπου 1.500 άτομα, στη διάρκεια της οποίας σημειώθηκε  ποδοπάτημα.

Μέσα στον χώρο πυροδοτήθηκαν τα πυροτεχνήματα

Τα πυροτεχνήματα πυροδοτήθηκαν στο εσωτερικό του χώρου, ο οποίος στέγαζε μια αποθήκη χαλιών, με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά η οροφή, σύμφωνα με αναφορές του Skynews.

Βίντεο από την εκδήλωση δείχνει το συγκρότημα να παίζει στη σκηνή, όταν δύο φωτοβολίδες εκτοξεύονται προς την οροφή.

Η κυβέρνηση της Σερβίας κηρύσσει την Τρίτη 18 Μαρτίου ημέρα πένθους λόγω της τραγωδίας

Η κυβέρνηση της Σερβίας, με πρωτοβουλία του Σέρβου προέδρου, Αλεξάντερ Βούτσιτς, κήρυξε την Τρίτη 18 Μαρτίου ημέρα πένθους λόγω της τραγωδίας.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην κυβέρνηση της Σερβίας, Νεμάνια Σταρόβιτς.  Η σερβική κυβέρνηση θα κηρύξει ημέρα εθνικού πένθους σε ολόκληρη την επικράτεια της Δημοκρατίας της Σερβίας, αυτό είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή, δήλωσε ο Σταρόβιτς στην TV Prva.

Πηγή φωτογραφίας: X

Με εγκαύματα ένας από τους βασικούς τραγουδιστές του συγκροτήματος

Ο Vladimir Blazev, γνωστός ως Πάντσο, ένας από τους βασικούς τραγουδιστές του DNK, υπέστη εγκαύματα στο πρόσωπο και στα χέρια του και η τύχη άλλων μελών του συγκροτήματος παραμένει ασαφής.

Ο Andrej Gjorgieski, γνωστός ως Andrej από το «DNK», εντοπίστηκε μετά την πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε κατά τη διάρκεια της εμφάνισης στη ντισκοτέκ «Pulse». Όπως δήλωσε πρώην μέλος του συγκροτήματος στην “Sloboden Pechat”, ο τραγουδιστής δεν θεωρείται αγνοούμενος, δεν έχει σοβαρά εγκαύματα και η κατάσταση της υγείας του είναι καλύτερη από του Πάντσο.

«Είναι καλά. Τον εντόπισαν, επειδή δεν ήταν γνωστό πού βρισκόταν. Δεν έχει σοβαρά εγκαύματα, είναι καλύτερα», είπε στην “Sloboden Pechat”.

Πηγή φωτογραφίας: slobodenpecat.mk

Ερευνούν τις άδειες του χώρου – Εκδόθηκαν 4 εντάλματα σύλληψης

Σύμφωνα με πληροφορίες από το apnews, μέλη των οικογενειών πιθανών θυμάτων ή τραυματιών συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα νοσοκομεία και τα γραφεία της πόλης Κότσανη, εκλιπαρώντας τις αρχές για περισσότερες πληροφορίες.

Ο Τοσκόφσκι δήλωσε ότι οι αρχές θα ερευνήσουν την αδειοδότηση του χώρου και και τις προδιαγραφές ασφαλείας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει «ηθική ευθύνη» να συμβάλλει στη δίωξη οποιουδήποτε υπεύθυνου.

Για την τραγωδία διενεργείται έρευνα και εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος τεσσάρων προσώπων, ανέφερε ακόμη ο υπουργός Εσωτερικών, Πάντε Τόσκοφκσι.

Η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, φανερά συγκινημένη και με δάκρυα στα μάτια έκανε λόγο για «ανείπωτη τραγωδία», ενώ Μίτσκοσκι ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου και ανήγγειλε την ακύρωση όλων των δημόσιων εκδηλώσεων.

Μετά το τραγικό δυστύχημα στη Βόρεια Μακεδονία και την τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας σήμερα το πρωί, με συντονισμένες ενέργειες των υπουργείων Εξωτερικών, Υγείας, Πολιτικής Προστασίας και του ΕΚΑΒ, η Ελλάδα ανέλαβε το σύνολο των εγκαυματιών που ζητήθηκαν από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

«Οι 18 τραυματίες θα νοσηλευτούν στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης και σε στρατιωτικά νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ήδη στο νοσοκομείο Παπανικολάου νοσηλεύονται 3 σοβαρά τραυματίες 25, 25 και 19 ετών με εκτεταμένα εγκαύματα, εκ των οποίων ο ένας ήδη υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση».