Επίσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πιερίας στο Κέντρο Υγείας Αιγινίου

170

Κλιμάκιο αποτελούμενο από τους Δήμητρα Πορφυρίδου και Βαγγέλη Συνιάκο της Ομάδας Μελών Βόρειας Πιερίας και τον Δ. Ζαρώτη συντονιστή της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας, επισκέφτηκε το Κέντρο Υγείας Αιγινίου όπου και συναντήθηκε με τον δ/ντή κο Νατσιόπουλο. Τονίστηκε από πλευράς του κλιμακίου ότι, στο Κ.Υ., το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εργάζεται με συνείδηση του καθήκοντός του και αυταπάρνηση παρά τις δυσκολίες και τα μέτρα της κυβέρνησης που δεν ευνοούν το Ε.Σ.Υ. Εκτιμήθηκε η διάθεση όλων των εργαζομένων για προσφορά στους ασθενείς και η προσήλωσή τους στη Δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα που αποτελεί θεμέλιο του ΕΣΥ. Στην κατατοπιστική συζήτηση που αναπτύχθηκε, αναδείχθηκαν τα ακόλουθα:

Το ΚΥ Αιγινίου, προσφέρει από τις αρχές ’80, πολύτιμες δωρεάν υπηρεσίες στους κάτοικους της Βόρειας Πιερίας αλλά και τους διερχόμενους, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.

Διέθετε επί πολλά χρόνια, τρεις παιδιάτρους, τρεις οδοντιάτρους και γιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Πλέον, δεν υπάρχουν παιδίατροι, ούτε οδοντίατροι. Ο μοναδικός ακτινολόγος του Κ.Υ. Αιγινίου, εργάζεται σε άλλα νοσοκομεία καλύπτοντας τα κενά εκεί. Έτσι τα δύο εξοπλισμένα οδοντιατρεία του Κ.Υ. είναι κλειστά και το ακτινολογικό μηχάνημα αχρηστεύεται.

Μέχρι το 2019, σε όλα τα χωριά, εκεί όπου ζουν πολλοί υπερήλικες που χρειάζονται, όχι απλά συνταγογράφηση αλλά και παρακολούθηση, υπήρχε γιατρός, σταθερά μια φορά την εβδομάδα. Με τον covid, σταμάτησε κι αυτό. Γιατρός πηγαίνει, πλέον, ανά 15-20 μέρες.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι ανάγκες του Ε.Σ.Υ. γενικότερα, απαιτούν :

  • 15.000 προσλήψεις σε βάθος τριετίας.
  • Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών ώστε να προτιμήσουν το Δημόσιο σύστημα και να αντιστραφεί το κύμα φυγής στο εξωτερικό και των νοσηλευτών. Η αύξηση που έχει δοθεί 20% στους μισθούς των γιατρών, στην πράξη, καταλήγει ασήμαντη αφού φορολογείται με 40%. Από την άλλη, η αμοιβή της εφημερίας είναι πολύ χαμηλή ενώ καταβάλλεται με καθυστέρηση 2-3 μηνών.
  • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων στο ΕΣΥ .
  • Αύξηση των δημοσίων δαπανών για την υγεία ώστε να φτάσουν τουλάχιστον το 7,5 % του ΑΕΠ που είναι ο σχετικός μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.