Ιός του Δυτικού Νείλου: Προφύλαξη από τα κουνούπια που φέτος «θα έρθουν νωρίς»

1170

Οι ήπιες θερμοκρασίες που επικράτησαν τον χειμώνα, εκτιμώνται ως ευνοϊκές συνθήκες για την πρώιμη έναρξη της περιόδου υψηλής εποχικής δραστηριότητας των κουνουπιών και για την καταγραφή αυξημένων πληθυσμών κουνουπιών και έντονης κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου.

Ο ΕΟΔΥ συνιστά τη λήψη μέτρων, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος αναμένεται να επανακυκλοφορήσει και τη φετινή χρονιά, κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες.

Ο ΕΟΔΥ συνιστά την τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, όπως τη χρήση εντομοαπωθητικών, μακριά ρούχα, αποφυγή στάσιμων νερών κ.α.

Σε κάθε περίοδο μετάδοσης, και, με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης, ο ΕΟΔΥ διενεργεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, ενημερώνει τους επαγγελματίες υγείας και δημόσιας υγείας, διερευνά άμεσα τα περιστατικά και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές αρχές και τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.