Η Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου από τη Χίο : «Αναζητούμε καθημερινά λύσεις στα προβλήματα των επιχειρήσεων»

85

Η Υφυπουργός Ανάπτυξης, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση, παραβρέθηκε στη διευρυμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και στη Γενική Συνέλευση του Επιμελητηριακού Όμιλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών στη Χίο.

Η κα Μάνη, κατά την τοποθέτησή της, επικεντρώθηκε σε κρίσιμα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη και την ενίσχυση των νησιωτικών και περιφερειακών οικονομικών δομών.

Ανέδειξε τη σημασία της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με την απλούστευση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Ήδη, σημείωσε, μέσω της πλατφόρμας notifybusiness έχουν υποβληθεί 243.000 αιτήσεις και έχουν ρυθμιστεί περί τους 2.800 κωδικούς δραστηριότητας, ενώ προχωράμε στην επόμενη φάση  της ψηφιακής μετάβασης με την ανάπτυξη του ακόμη πιο ολοκληρωμένου συστήματος, ΟΠΣ-ΑΔΕ.

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στον πυρήνα των κυβερνητικών πολιτικών. Το 2024 η Ελλάδα θα έχει το μεγαλύτερο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των τελευταίων 14 ετών, στα 12,2 δισ. ευρώ μαζί με το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Μάλιστα, σε λίγες ημέρες μέρες θα κατατεθεί το αίτημα για την εκταμίευση 2,5 δισ. ευρώ της επόμενης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα, με το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ, θα δώσουμε σημαντική ρευστότητα σε επιχειρήσεις, με δάνεια συνολικού ύψους 2,2 δισ. Ευρώ», υπογράμμισε η Υφυπουργός Ανάπτυξης, κάνοντας ειδική αναφορά στο πρόγραμμα «Έξυπνη Μεταποίηση» του Υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο στοχεύει στην υποστήριξη της τεχνολογικής αναβάθμισης μικρομεσαίων επιχειρήσεων με συνολικό ποσό επιδότησης 73 εκατομμύρια.

Συνεχίζοντας, τόνισε τη σημασία της βίζας εξπρές για Τούρκους επισκέπτες, η οποία έχει συμβάλει στη διπλασιασμό των αφίξεων στα ελληνικά νησιά, ενισχύοντας τον τουρισμό και την τοπική οικονομία, αλλά και δημιουργώντας ένα ευνοϊκότερο κλίμα για τη διαπολιτισμική ανταλλαγή και τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Υφυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για συνεχείς μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη που θα επιτρέψουν την περαιτέρω ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, με έμφαση στην ανάδειξη της παραγωγής τοπικών προϊόντων – όπως η μαστίχα, ο «λευκός χρυσός» της Χίου -, καθώς και την ενίσχυση των παραγωγικών επιχειρήσεων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, τόνισε, σημαντική παρέμβαση συνιστά η -με πρόσφατο νόμο – σύσταση αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια, μεταξύ δε αυτών που έχουν εκκινήσει διαδικασίες είναι και το Επιμελητήριο της Χίου.

Κλείνοντας, η κα Μάνη τόνισε:

«Ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει πως δίκαιη ανάπτυξη για όλους σημαίνει πως καμία Περιφέρεια, καμία περιοχή της χώρας, δε θα μείνει πίσω. Μέσα από τη συνεχή μας δράση και δέσμευση, θέτουμε τις βάσεις για μία βιώσιμη ανάπτυξη που υπηρετεί την ευημερία όλων των Ελλήνων».