19ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης: Δράσεις για το Περιβάλλον, τον Άνθρωπο, τα Ζώα

344

Δύο πολύ σημαντικές δράσεις αφιερωμένες στο περιβάλλον (φυσικό και ανθρωπογενές) διοργάνωσε το 19ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης στις 21 και 22 Απριλίου 2024.

Οι δράσεις συνδυάστηκαν όχι τυχαία με την Ημέρα της Γης που γιορτάζεται κάθε χρόνο από 193 χώρες και λειτουργεί ως κάλεσμα προκειμένου  να εκπαιδεύσει, να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει πολίτες και κοινότητες να εκτιμήσουν περισσότερο τη σημασία του περιβάλλοντος,  να επενδύσουν στην προστασία και την αποκατάστασή του.

Έτσι, την Κυριακή 21 Απριλίου πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία η 2η ποδηλατοδρομία που οργάνωσε η σχολική μας μονάδα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ 2023, Δράση ΚΑ210-Σύμπραξη συνεργασίας Μικρής Κλίμακας με τίτλο: «Βαδίζοντας στα Μονοπάτια του Εθελοντισμού: αναλαμβάνουμε Δράση για την Αλληλεγγύη, γα την Αειφορία, για μια Κοινωνία Χωρίς Αποκλεισμούς, για έναν Δικαιότερο Κόσμο».

Το ηλιόλουστο πρωινό της Κυριακής  συγκεντρώθηκαν στη αυλή του σχολείου εκπαιδευτικοί και  μαθητές/τρεις  όλων των τάξεων , συνοδευόμενοι από τους γονείς τους με τα ποδήλατά τους.  Αφού δόθηκαν οι οδηγίες  για  τη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε  τα παιδιά φόρεσαν τα κράνη, τα γιλέκα υψηλής ευκρίνειας, μπήκαν στη μέση της ποδηλατοδρομίας  και συνοδευόμενα από αστυνομικό της Τροχαίας Κατερίνης, εκπαιδευτικούς και γονείς ξεκίνησαν  τη διαδρομή με προορισμό τον ποταμό Πέλεκα. Ως  τερματισμός της ποδηλατοδρομίας ορίστηκε ο ποταμός Πέλεκας στο ύψος του κτιρίου που στεγάζει τον  Σύλλογο Πρωτοβουλία για τον Πέλεκα. Εκεί  μας περίμενε η πρόεδρος του Συλλόγου κ.Σωτηρία Πουζουκλίδου που μίλησε στα παιδιά και τους γονείς για τις δράσεις του Συλλόγου και τις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να γίνει το ποτάμι σημείο αναφοράς για την πόλη της Κατερίνης.

Στον αυλόγυρο του Συλλόγου τοποθετήθηκε η εικαστική δημιουργία –  κατασκευή με καπάκια που κατασκευάσαν  οι μαθητές/τριές μας σε συνεργασία με τους νέους/ες της Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης  πριν από 10 ημέρες όταν επισκέφτηκαν το σχολείο μας προκειμένου να προετοιμάσουν την εικαστική δημιουργία. Κεραστήκαμε δροσερό νερό και παραδοσιακές πίτες που μας πρόσφεραν οι κυρίες του Συλλόγου και πήραμε το δρόμο της επιστροφής ακολουθώντας την ίδια διαδρομή. Στον Πέλεκα συναντηθήκαμε και με τους νέους της Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης, συνδημιουργούς της εικαστικής δημιουργίας. Η προγραμματισμένη καθαριότητα  πέριξ του ποταμού Πέλεκα, δυστυχώς λόγω του καιρού ακυρώθηκε.

Η δράση υπήρξε πολύ σημαντική γιατί κατάφερε να συγκεντρώσει την κοινότητα. ΆΝΘΡΩΠΟΙ όλων των ηλικιών, που αγαπούν τη ζωή,  αγαπούν τα παιδιά τους, αγαπούν και αγωνιούν για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και την προστασία του συγκεντρώθηκαν και  διέθεσαν το πρωινό  της Κυριακής προκειμένου  να παρατηρήσουν τη φύση, να ποδηλατήσουν, να καθαρίσουν το περιβάλλον. Βρεθήκαμε με γονείς  που διέθεσαν χρόνο στα παιδιά τους υλοποιώντας μαζί μία εθελοντική δράση και έδειξαν έμπρακτα με το παράδειγμα και την ενεργό συμμετοχή στα παιδιά τους τι σημαίνει ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ και  ΠΡΟΣΤΑΣΊΑ ΤΟΎ ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝΤΟΣ.

Η  επόμενη ημέρα,  Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 ήταν αφιερωμένη στον άνθρωπο και τα ζώα.

Συμμετέχοντας στην πανελλαδική  αλυσίδα απλώματος ευτυχίας, που ξεκίνησε ο δάσκαλος Μάριος Μάζαρης προκειμένου να βοηθήσουμε τον Σύλλογο ΦΛΟΓΑ που συμπαρίσταται σε παιδιά και γονείς που πάσχουν από νεοπλασματικές ασθένειες ενωθήκαμε όλοι μαζί και στείλαμε το δικό μας ηχηρό μήνυμα :

Απλώνω ευτυχία στο σχολείο.

Απλώνω ευτυχία στην κοινότητα.

Δυναμώνω τη φλόγα στην καρδιά.

Κάθε παιδί του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου έφερε το δικό του φανελάκι  στο οποίο ζωγράφισε και έγραψε το μήνυμα,  που το κάνει χαρούμενο και ευτυχισμένο. Οι μαθητές/τριες της Α’ και Β’ τάξης έγραψαν στο μπλουζάκι τους ένα μήνυμα που σχετίζεται με την ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ. Οι μαθητές/τριες της Γ’ και Δ’ τάξης έγραψαν ένα μήνυμα που σχετίζεται με τη ΖΩΟΦΙΛΙΑ  και οι μαθητές/τριες της  Ε’ και Στ’ τάξης έγραψαν ένα μήνυμα που αναφέρεται στον ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΌ. Έπειτα δούλεψαν στις τάξεις με τους εκπαιδευτικούς και βγήκαν στη συνέχεια με δύο μανταλάκια στα χέρια να απλώσουν στα σκοινιά, που είχαμε ετοιμάσει,  τη μπουγάδα της χαράς, της αγάπης, της αλληλεγγύης.

Μέσα σε λίγες ώρες καταφέραμε να μετατρέψουμε την αυλή μας σε μια τεράστια αγκαλιά, γεμάτη  θετικά μηνύματα. Τόσα  πολλά θετικά μηνύματα σε μια τεράστια, υπέροχη μπουγάδα, που στήθηκε τόσο γρήγορα και τόσο όμορφα από όλους και όλες μας!  Συνολικά απλώσαμε πάνω από 200 μπλουζάκια. Τόσα ήταν και τα μηνύματα που έγραψαν και ζωγράφισαν τα παιδιά. Άλλα τόσα είναι τα μηνύματα που κρατήσαμε στην καρδιά και το μυαλό μας!

Παράλληλα οποίος/α ήθελε μπορούσε να τοποθετήσει χρήματα σε ένα κουτί ενισχύοντας τις δράσεις της ΦΛΟΓΑΣ ,του Συλλόγου που βοηθά παιδιά με νεοπλασματικες ασθένειες και του κοινωνικού συσσίτιου της Μητρόπολης.

Το μεσημέρι μπήκαν  στην αυλή  και οι γονείς και η μπουγάδα γιγαντώθηκε και άπλωσε πιο πολύ! Και είναι σπουδαίο που έγιναν ένα και οι γονείς  στο άπλωμα της αγάπης, της ελπίδας, της αλληλεγγύης, της αισιοδοξίας.

Έτσι η  αυλή μας  πλημμύρισε από  συναισθήματα και έγινε η αυλή των μικρών θαυμάτων!

Όλη η εκπαιδευτική κοινότητα του 19ου Δημοτικού Σχολείου χαιρόμαστε πολύ για τις δράσεις που υλοποιήσαμε στοχεύοντας στην προστασία και αποκατάσταση του    περιβάλλοντος (φυσικού και ανθρωπογενούς). Και οι δράσεις μας συνεχίζονται.

Η Διευθύντρια & το Διδακτικό Προσωπικό

Του 19ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης