Η άγνωστη και ξεχασμένη Επανάσταση της Πιερίας, τον Μάρτιο-Απρίλιο του 1822

212

Την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε, στο πρώην Δημοτικό σχολείο Καστανιάς, η εκδήλωση Μνήμης, για την Ιστορική μάχη της Καστανιάς Πιερίας, τον Μάρτιο του 1822.

Κεντρικός ομιλητής, ήταν ο κ. Σαϊδές Νικόλαος, συνταξιούχος δάσκαλος και ιστορικός ερευνητής, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στα ιστορικά στοιχεία του χωριού, ανέλυσε την άγνωστη και ξεχασμένη, Επανάσταση της Πιερίας, τον Μάρτιο- Απρίλιο του 1822, από τον Διαμαντή Νικολάου Ολύμπιο και άλλους αρματολούς της περιοχής.

Περιέγραψε, τις μάχες από την έναρξη στις 8 Μαρτίου, στο διάσελο της Μεθώνης (Ι.Ν.Αγ. Βαρβάρας), την επική Μάχη της Καστανιάς (28-29 Μαρτίου), έως και το τραγικό γεγονός της βρεφοκτονίας και φυγής των επαναστατών, στην νότια Ελλάδα.

Η ομιλία πλαισιώθηκε, από φωτογραφικό υλικό, σχετικό με τις τοποθεσίες των μαχών και τους πρωταγωνιστές τους, με την επιμέλεια του κ. Μποταΐτη Γεωργίου.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Πύδνας Κολινδρού με την τοπική Κοινότητα Καστανιάς.

Παραβρέθηκαν, εκπρόσωποι του δήμου, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, ο Ιερέας του χωριού, Πατέρας Χρύσανθος, καθώς και πλήθος κόσμου.

Συντάκτης: Γεώργιος Δ. Μποταΐτης

Φωτο: Αθανάσιος Χασαπέτης