Σε κλίμα συγκίνησης η τελετή ονοματοδοσίας του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης σε «Χρίστος Τσολάκης»

168

H επίσημη τελετή ονοματοδοσίας του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης, το οποίο φέρει ως τιμητικό προσωνύμιο το όνομα του καθηγητή της Ελληνικής Γλώσσας Χρίστου Τσολάκη, του συντοπίτη μας και δασκάλου, που υπηρέτησε με αγάπη και αφοσίωση σε όλη του τη ζωή την επιστήμη, την παιδεία και την εκπαίδευση, έγινε το απόγευμα της Παρασκευής 19/04, σε κλίμα συγκίνησης στην κατάμεση αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.

Όπως διευκρίνισε ο Διευθυντής του Σχολείου, Νικόλαος Ναχόπουλος: «Το σχολείο μας φέρει ως προσωνυμία από 27 Απριλίου 2020 το όνομα «Χρίστος Τσολάκης» σύμφωνα με την σχετική Υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμόν: 1595Β’ ΦΕΚ, μετά από την προβλεπόμενη διαδικασία. Επειδή η δημοσίευση της απόφασης, τον Απρίλιο του 2020, συνέπεσε με την περίοδο των υγειονομικών περιορισμών, λόγω covid, δεν μπορέσαμε να ανακοινώσουμε το γεγονός στην τοπική μας κοινωνία, για το λόγο αυτό, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε σήμερα αυτήν την τελετή».

Μεταξύ άλλων ο κος Ναχόπουλος αναφέρθηκε στην τελετή, στο σχολείο και στον δάσκαλο, Χρίστο Τσολάκη, ενώ όπως τόνισε: […] Ήταν ένας άνθρωπος που συγκέντρωνε στο πρόσωπό του αρετές και χαρίσματα.

Πρώτη και κυρίαρχη αιρετή που τον διέκρινε ήταν η αγάπη. Αγάπη για ό,τι έκανε, για ό,τι υπήρχε γύρω του. Αγάπη για τον τόπο του, για το χωριό του, μα κυρίως αγάπη για τους ανθρώπους. Αγαπούσε πολύ την Πιερία, την Κατερίνη, ιδιαίτερα το χωριό του τη Μόρνα.

Κάθε φορά που μιλούσε για αυτό έλαμπε. Ίσως γιατί η Μόρνα του έδωσε τη γλώσσα που μιλούσε, το χαρακτήρα που είχε, τις παιδικές αναμνήσεις, τις παλιές ανθρώπινες φιγούρες, αλλά κυρίως γιατί η Μόρνα του έδωσε το ταξίδι.
Αγαπούσε τον τόπο του και πάντα ήταν παρών σε κάθε κάλεσμά του. Ήρθε επανειλημμένα στην Κατερίνη και έκανε δεκάδες ομιλίες. Επισκέφτηκε σχολεία όλων των βαθμίδων και είχε την ικανότητα να ελκύει και να συγκρατεί ακόμη και τα πιο απαιτητικά και δύσκολα ακροατήρια […]».

Τον χαιρετισμό του Δημάρχου Κατερίνης Ι.Ντούμου μετέφερε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού/Τουρισμού, Ελίνα Διαμαντοπούλου, η οποία σημείωσε χαρακτηριστικά:”Tο πάθος του παιδαγωγού, του φιλόλογου, του ΔΑΣΚΑΛΟΥ Χρίστου Τσολάκη για την ελληνική γλώσσα και την παιδεία, ως καλλιέργεια της ψυχής. Κυρίως όμως, η αγάπη και υπευθυνότητά του για την διδασκαλία των παιδιών, την οποία υπηρέτησε με σεβασμό και αφοσίωση έμειναν ανεξίτηλα χαραγμένα και ζωντανά στις μνήμες των μαθητών του και όλων όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να συναναστραφούν μαζί του.

Συγχαίρω την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τον Διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης, Νικόλαο Ναχόπουλο και όλους όσοι σε ένδειξη αναγνώρισης του έργου και της προσφοράς του σπουδαίου συμπατριώτη μας είχαν αυτή την ιδέα και έμπνευση για την ονοματοδοσία του σχολείου. Θα είναι μία καλή αφορμή ώστε το παράδειγμα της ζωής του να μείνει ζωντανό σε όλους και το έργο του – γιατί όχι – να βρει άξιους συνεχιστές. Θερμά συγχαρητήρια”.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν παρουσίαση βιογραφικών στοιχείων του Καθηγητή Χρίστου Τσολάκη από την εκπαιδευτικό Άσπα Πάπα, ομιλία από τον Κοσμήτορα του ΠΤΔΕ του ΑΠΘ και απόφοιτο του 2ου Σχολείου, καθηγητή Αθανάσιο Αϊδίνη.

Επιπλέον, βίντεο μέρους συνέντευξης του Χρίστου Τσολάκη στη δημοσιογράφο Βίκυ Φλέσσα. Τραγούδια παρουσίασε η χορωδία του Σχολείου, σε επιμέλεια Σοφίας Νατσιάβα, ενώ στον επίλογο της εκδήλωσης έγινε απονομή αναμνηστικών, ανάγνωση υπουργικής απόφασης ονοματοδοσίας από τον υποδιευθυντή στο σχολείου Πολύκαρπο Ανδριόπουλο και αποκάλυψη επιγραφής.

Το πρόγραμμα παρουσίασε η κ. Ματίνα Μακρή. Χαιρετισμό απεύθυναν επίσης εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, η Υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, οι Βουλευτές Πιερίας, Ξενοφών Μπαραλιάκος, Σπύρος Κουλκουδίνας, η Διευθύντρια Α/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, Παρθένα Τριανταφυλλίδου, συγγενής της οικογένειας του καθηγητή Χρίστου Τσολάκη.