Οι «Ανθισμένες Κερασιές» που σχεδίασαν ο ΠΟΤΑΠ & η Π.Ε. Πιερίας διάνθισαν τη γοητεία της πιερικής άνοιξης

99

Η πρωτοποριακή πρωτοβουλία ενός νέου θεσμού που σχεδίασαν και υλοποίησαν η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και ο Πιερικός Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (Π.Ο.Τ.Α.Π.), με τίτλο «Ανθισμένες Κερασιές» και σε συνεργασία με τον Δήμο Κατερίνης, τον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ράχης «Ο Άγιος Λουκάς» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κολινδρού «Ο Νικόλαος Λούσης», έδωσαν μια διαφορετική νότα   το διήμερο 13 και 14 Απριλίου 2024 στη διαχρονική ταυτότητα της Πιερίας.

Η δράση «Ανθισμένες Κερασιές» που ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα των «Ανθισμένων Διαδρομών-Λευκάδιος Χερν» που υλοποιεί ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, έδωσε ένα διαφορετικό χρώμα στην πληθώρα των επισκεπτών που βρέθηκαν στους κερασώνες του Κολινδρού και της  Ράχης Πιερίας, απολαμβάνοντας τόσο την γοητεία των χρωμάτων που αναδεικνύει το πρώτο ανθισμένο φυτό της άνοιξης, όσο και της σειράς δρώμενων με αναφορά την αειφόρο ανάπτυξη, την καλλιτεχνική και δημιουργική εκφραστικότητα, την καρποφορία της κερασιάς, τη γαστρονομία και λοιπές δημιουργικές δραστηριότητες.

Η Πρόεδρος του Ε.Ο.Τ. κα Άντζελα Γκερέκου που πρωτοστατεί στο θεσμό των «Ανθισμένων Διαδρομών-Λευκάδιος Χερν» τίμησε με την παρουσία της την πρωτοβουλία εκφράζοντας την ευαρέσκειά της για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος, τονίζοντας: «Είμαι ευτυχής που η πρόταση μου αυτή βρήκε αμέσως ευήκοα ώτα εδώ στην Πιερία. H  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, με την  εξαιρετική ομάδα του Π.Ο.Τ.Α.Π., τους Δήμους και όλους τους τοπικούς φορείς αγκάλιασαν αμέσως αυτή την πρόταση  και την υλοποιούν  με την αιγίδα και τη συνεργασία  του ΕΟΤ. Και ξέρετε κάτι; αυτή τη δυναμική που κάνει τα λόγια πράξεις. Αυτή την ενέργεια που κάνει το όραμα δράση. Και να προσθέσω εδώ ότι πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο το Φόρουμ “Ευρωπαϊκός Τουρισμός, Ανθεκτικότητα στην κλιματική κρίση”, εκεί ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, ανέφερε  ότι η επιμήκυνση της σεζόν, μέσω προσφοράς πολιτιστικών εμπειριών, η προώθηση νέων μορφών τουρισμού στην ηπειρωτική Ελλάδα και η προσέλκυση λιγότερων τουριστών, που θα δαπανούν περισσότερα, είναι οι στόχοι για τον ελληνικό τουρισμό τα επόμενα χρόνια. Aκόμη πρόσθεσε πως η Ελλάδα εξελίσσεται σε ένα Εργαστήριο βέλτιστων πρακτικών. Να είστε βέβαιοι λοιπόν πως αυτά που πραγματοποιούνται εδώ αυτές τις μέρες, αυτά που πραγματοποιούνται σε όλη την Πιερίας, με στόχο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, αποτυπώνουν στην πράξη έναν προς έναν τους στόχους που έθεσε ο

Πρωθυπουργός. Το διήμερο μας έδωσε την ευκαιρία να περιδιαβούμε στους κερασώνες δύο περιοχών της Πιερίας, όπου με κυρίαρχα το φυτό και τον καρπό του κερασιού  γίναμε κοινωνοί εμπειριών με αναφορά τις τοπικές παραδόσεις, τις γευστικές απολαύσεις και τις δημιουργικές δραστηριότητες, ενώ εντρυφήσαμε στην γοητεία των χρωμάτων του πρώτου ανθισμένου δέντρου, προπομπού της άνοιξης. Είναι μια προσπάθεια η οποία αναμφίβολα θα αναδείξει και θα ενισχύσει την ημιορεινή τουριστικά Πιερία και κατά επέκταση την τοπική οικονομία. Ως Ε.Ο.Τ. στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες. Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές».

Ανάλογη ικανοποίηση εξέφρασε και η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου, η οποία ευχαρίστησε την κ. Γκερέκου, τους συνδιοργανωτές, τους εθελοντές και τους επισκέπτες για την αποδοχή και στήριξη της δράσης, επισημαίνοντας: «Αξιοποιήσαμε θεωρώ με τον καλύτερο τρόπο τις μοναδικές ομορφιές του τόπου μας. Οι “Ανθισμένες Κερασιές της Πιερίας” αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου πλαισίου επιλογών, προτάσεων και υλοποιήσιμων δράσεων  για την τουριστική ανέλιξη του νομού μας, αλλά και την αναπτυξιακή προοπτική των περιοχών της υπαίθρου. Τούτο το διήμερο απολαύσαμε τις δημιουργικές εκφράσεις της φύσης, αλλά και σειρά δρώμενων στον Κολινδρό και τη Ράχη, σε δύο από τις πολλοστές ομορφιές που διαθέτει σε κάθε γωνιά ο Πιερικός ορίζοντας. Με την ανθοφορία της φύσης, σίγουρα συμβάλλουμε στο να ανθίζει και η ίδια η Πιερία».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Π.Ο.Τ.Α.Π. κ. Γιώργος Καραλής, ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την επιτυχία μιας ακόμα παραγωγικής προσπάθειας τουριστικής και αναπτυξιακής κατεύθυνσης, ανέφερε: «Λειτουργήσαμε συλλογικά και τώρα απολαμβάνουμε τους καρπούς μιας ακόμα δράσης με θετική έκβαση. Οι  “Ανθισμένες Κερασιές της Πιερίας” ως μέρος των “Ανθισμένων Διαδρομών-Λευκάδιος Χερν” του Ε.Ο.Τ. μας πρόσφεραν μια ρομαντική διάθεση, μια μαγευτική ατμόσφαιρα και ασφαλώς σειρά ωραίων συναισθημάτων όπως μπορεί και μας τα χαρίζει η αναγέννηση της φύσης. Πέρα βέβαια από τα υπόλοιπα οφέλη για την Πιερία.  Αποσκοπούμε και είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε έτσι ώστε ο νομός μας να αποτελεί εκτός των άλλων τουριστικών δεδομένων που μπορεί και τα προσφέρει απλόχερα, ως ένας μοναδικός αειφόρος προορισμός. Από μέρους του  Οργανισμού ευχαριστούμε όλους όσοι υποστήριξαν και αυτή την πρωτοβουλία μας».

Στο διήμερο των δράσεων παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, η Υφυπουργός Ανάπτυξης και Βουλευτής Πιερίας κα Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, οι Βουλευτές Πιερίας κ. Φώντας Μπαραλιάκος, κ. Σπύρος Κουλκουδίνας και κ. Κομνηνός Δελβερούδης, ο Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού κ. Χρήστος Κομπατσιάρης, η Αναπληρώτρια Δημάρχου Κατερίνης και Αντιδήμαρχος Τουρισμού-Πολιτισμού κα Ελίνα Διαμαντοπούλου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου,  Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, μέλη του Δ.Σ. του ΠΟΤΑΠ, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων.

Καθοριστική ήταν η συμβολή συλλογικών φορέων, εθελοντικών ομάδων και εθελοντών στην επιτυχή ολοκλήρωση του διημέρου. Η Οργανωτική Επιτροπή ευχαριστεί τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βεργίνας «Αιγές», τη Χορωδία Γυναικών Ενορίας Αγίας Θεοδώρας Κολινδρού, τον Φιλανθρωπικό Πολιτιστικό Σύλλογο Μακρυγιάλου «Η Στέγη της Αγάπης», το Πολιτιστικό Σωματείο «Χοροστάτες», τον  Πολιτιστικό Σύλλογο Κάτω Μηλιάς Πιερίας «Οι Λαζαίοι», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ράχης Πιερίας «Τα Πάτρια», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λόφου Πιερίας «Ο Ζιάζιακος», το μουσικό συγκρότημα «Μανεριτζήδες», το Αθλητικό Πολιτιστικό Σωματείο «ΤΡΙΑΣ» για τη διοργάνωση της ποδηλατάδας, την Αερολέσχη Πιερίας για την αεραθλητική επίδειξη, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Πιερίας, το Κτήμα Κούρτη, το τμήμα Νοσηλευτικής και το Τμήμα Σαμαρειτών, Διασωστών του παραρτήματος Κατερίνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, τους παραγωγούς κερασιών στον Κολινδρό και στη Ράχη και όλους όσους συνέβαλλαν στην επιτυχή διοργάνωση της δράσης.