Το καλεντάρι των μεγάλων αθλητικών γεγονότων του 2024

370

Ένα έτος, με μεγάλα και άκρως ενδιαφέροντα αθλητικά event, είναι το 2024. Η νέα χρονιά υπόσχεται να είναι γεμάτη δράση, αδρεναλίνη και συγκινήσεις, με ορόσημα που θα καθορίσουν την εξέλιξη του αθλητισμού.

Από το ποδόσφαιρο, όπου περιμένουμε τις μεγαλύτερες συλλογικές διοργανώσεις και τα εθνικά τουρνουά (όπως το Euro 2024), μέχρι τη σταθερή αξία των Ολυμπιακών Αγώνων που συγκεντρώνουν τους καλύτερους αθλητές από όλο τον κόσμο, το 2024 αναμένεται να είναι ένα έτος αθλητικής «έκστασης».

Κρατήστε την αναπνοή σας και ετοιμαστείτε για το υπόλοιπο του έτους, που θα μάς χαρίσει αξέχαστες στιγμές, στιγμές που θα μάς σημαδέψουν, όπως συμβαίνει πάντα με τον αθλητισμό που ενώνει ανθρώπους, από διαφορετικά μήκη και πλάτη ανά τον κόσμο.

20 Μαΐου-9 Ιουνίου | French Open/ Ρολάν Γκαρός | Παρίσι, Γαλλία

Τα μεγάλα αθλητικά event του 2024Το Ρολάν Γκαρός ή Γαλλικό Όπεν (από το 1968 και μετέπειτα) είναι τουρνουά τένις που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Παρίσι. Είναι το δεύτερο σε σειρά από τα τέσσερα ετήσια Grand Slam, μετά το Αυστραλιανό Όπεν και ακολουθούν το Γουίμπλεντον και το US Open.

Η ονομασία του τουρνουά έχει προέλθει από τον Γάλλο πιλότο του Α΄ παγκοσμίου πολέμου, Ρολάν Γκαρός. Κάθε χρόνο το τουρνουά προσελκύει πλήθος κόσμου, καθώς και μερικούς από τους διασημότερους τενίστες.

Πολυνίκης του τουρνουά είναι ο Ραφαέλ Ναδάλ με 14 κατακτήσεις, ένα πρωτοφανές ρεκόρ που δεν έχει επαναληφθεί σε κανένα τουρνουά Grand Slam στην ιστορία του αθλήματος.

22 Μαΐου | Τελικός Europa League | Aviva Stadium, Δουβλίνο (Ιρλανδία)

Τα μεγάλα αθλητικά event του 2024Ο τελικός του Europa League, της 53ης σεζόν της δεύτερης διοργάνωσης της UEFA και 15ης από τότε που πήρε τη σημερινή της ονομασία μετά το Κύπελλο UEFA, θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαΐου στο «Aviva Stadium» στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας.

Αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που το συγκεκριμένο στάδιο φιλοξενεί τελικό Europa League, καθώς η πρώτη ήταν ο πορτογαλικός τελικός ανάμεσα στην Πόρτο και την Μπράγκα, με τους «δράκους» να επικρατούν 1-0 με το γκολ του Ρανταμέλ Φαλκάο στο 44ο λεπτό της αναμέτρησης.

Θα είναι η πρώτη φορά που η πολυνίκης του θεσμού με επτά κατακτήσεις, Σεβίλλη, η οποία τερμάτισε 4η στον όμιλό της στο Champions League, δεν θα μπορέσει να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε την περσινή σεζόν στην Ουγγαρία.

29 Μαΐου | Τελικός Conference League | OPAP Arena/Αγια-Σοφιά, Νέα Φιλαδέλφεια – Αθήνα

Τα μεγάλα αθλητικά event του 2024Ο τρίτος τελικός του Conference League θα γίνει σε ελληνικό γήπεδο, στην έδρα της ΑΕΚ, OPAP Arena, για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια και τον τελικό του Champions League στο ΟΑΚΑ, ανάμεσα στη Μίλαν και τη Λίβερπουλ (2-1).

Για πρώτη φορά, ωστόσο, η περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας θα φιλοξενήσει τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, σε αντίθεση με άλλα μεγάλα event, όπως οι συναυλίες του Ρόρι Γκάλαχερ, των Iron Maiden, του Μπράιαν Άνταμς, των «The Cure», της Τίνα Τέρνερ, των Έλτον Τζον και Στινγκ.

Οι δύο ομάδες από την Ελλάδα που μπορούν να διεκδικήσουν το συγκεκριμένο τρόπαιο είναι ο ΠΑΟΚ, που έκανε ρεκόρ στους ομίλους της διοργάνωσης, και ο Ολυμπιακός που αποκλείστηκε ως τρίτος στο Europa League.

1 Ιουνίου | Τελικός Champions League | Γουέμπλεϊ, Λονδίνο-Αγγλία

Τα μεγάλα αθλητικά event του 2024Ο τελικός του Champions League, της 69ης σεζόν της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της UEFA και 32ης από τότε που πήρε τη σημερινή της ονομασία, θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουνίου 2024 στο στάδιο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου.

Λόγω της αναβολής και της μετεγκατάστασης του τελικού 2020, εξαιτίας του κορωνοϊού και της διοργάνωσης εκείνου του αγώνα στη Λισαβόνα (Παρί Σεν Ζερμέν-Μπάγερν Μονάχοι), οι τελικοί οικοδεσπότες μεταφέρθηκαν ένα χρόνο πίσω, με το Λονδίνο να φιλοξενεί τον τελικό του 2024.

Αυτός θα είναι ο τρίτος τελικός Champions League που θα πραγματοποιηθεί στο νέο Γουέμπλεϊ, το οποίο είχε φιλοξενήσει στο παρελθόν εκείνους του 2011 και το 2013. Συνολικά, αυτός θα είναι ο όγδοος τελικός που θα φιλοξενήσει το Λονδίνο, με πέντε από αυτούς να έχουν γίνει στο Γουέμπλεϊ το 1963, το 1968, το 1971, το 1978 και το το 1992.

Αυτός ο αγώνας θα είναι ο 9ος για Ευρωπαϊκό Κύπελλο που θα γίνει σε αγγλικό έδαφος, μετά το Ολντ Τράφορντ στο Μάντσεστερ, που ισοφαρίζει σε διοργανώσεις την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ισπανία.

Αυτός, επίσης, θα είναι ο 13ος που θα γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το Γουέμπλεϊ είχε φιλοξενήσει οκτώ αγώνες για το Euro 2020, με οκτώ αγώνες μεταξύ των οπίων οι ημιτελικοί και ο τελικός

20 Ιουνίου – 14 Ιουλίου | Κόπα Αμέρικα | ΗΠΑ

Τα μεγάλα αθλητικά event του 2024Το Κόπα Αμέρικα είναι ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά που διεξάγεται στη Λατινική Αμερική, από ομάδες που ανήκουν κυρίως στην CONMEBOL. Πρόκειται για την παλιότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση, αφού ξεκίνησε το 1916 στο Μπουένος Άιρες.

Από το 1993 επιτρέπεται η συμμετοχή, συνήθως 2 ή 3 ομάδων, από άλλες συνομοσπονδίες ποδοσφαίρου. Οι προσκεκλημένες ομάδες προέρχονται συνήθως από την CONCACAF και το Μεξικό είναι η προσκεκλημένη ομάδα που έχει συμμετάσχει τις περισσότερες φορές από όλες τις προσκεκλημένες ομάδες, συγκεκριμένα ανελλιπώς από το 1993 έως το 2016.

Πολυνίκης του θεσμού με 15 τρόπαια είναι η Ουρουγουάη και η Αργεντινή, η οποία είναι η τελευταία και η νυν κάτοχος του τροπαίου για το 2021.

Το φετινό Κόπα Αμέρικα θα είναι η 48η διοργάνωση, η οποία θα διεξαχθεί για δεύτερη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις 20 Ιουνίου μέχρι τις 14 Ιουλίου, όπου ο τελικός θα γίνει στο «Hard Rock Stadium» της Φλόριντα.

14 Ιουνίου-14 Ιουλίου | Euro 2024 | Γερμανία

Τα μεγάλα αθλητικά event του 2024Το 2024 το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, γνωστό με την ονομασία Euro 2024, θα αποτελέσει την 17η διοργάνωση και θα διεξαχθεί από τις 14 Ιουνίου μέχρι τις 14 Ιουλίου στη Γερμανία. Αυτή είναι η Τρίτη φορά που ο θεσμός θα πραγματοποιηθεί σε γερμανικό έδαφος.

Η πρώτη διοργάνωση είχε γίνει στην Ανατολική Γερμανία, με την Λειψία να είναι η οικοδέσποινα πόλη, και το Μόναχο που είχε φιλοξενήσει αγώνες στο πλαίσιο του επετειακού Euro 2020.

Ο νικητής της διοργάνωσης θα παίξει το 2025 σε έναν υπερ-τελικό απέναντι στον αντίστοιχο νικητή του Κόπα Αμέρικα.

6 Ιουνίου-23 Ιουνίου (στο ακραίο σενάριο) | NBA Playoff Finals | ΗΠΑ/Καναδάς

Τα μεγάλα αθλητικά event του 2024Το πρωτάθλημα του NBA κρίνεται σε νοκ άουτ αγώνες, μεταξύ των ομάδων που κέρδισαν τον τίτλο στη Δυτική και την Ανατολική Περιφέρειας, σε σειρά επτά αγώνων (εφόσον χρειαστεί).

Για το 2024, τα playoffs έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν το Σάββατο 20 Απριλίου, ενώ από τις 16 με 19 Απριλίου θα έχει προηγηθεί το Play-In Tournament του NBA.

Το Game 1 των τελικών του NBA θα γίνει, εκτός απροόπτου, στις 6 Ιουνίου. Το δεύτερο παιχνίδι θα γίνει στις 6 Ιουνίου, το Game 3 στις 12 Ιουνίου, το Game 4 στις 14 και αν χρειαστεί θα υπάρξουν ανοικτές ημερομηνίες μέχρι τις 23 Ιουνίου για το Game 7, αν χρειαστεί.

Στις 27 Ιουνίου θα ακολουθήσει το NBA Draft, όπου οι 30 ομάδες της Λίγκας επιλέγουν με συγκεκριμένη σειρά τα επόμενα αστέρια τους, ως νέους (rookie) παίκτες που είναι επιλέξιμοι ή αγωνίζονται σε ξένα πρωταθλήματα.

2-7 Ιουλίου | Προολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ | ΣΕΦ, Φάληρο/Πειραιάς

Τα μεγάλα αθλητικά event του 2024Η Ελλάδα θα είναι η οικοδέσποινα ενός εκ των τεσσάρων προολυμπιακών τουρνουά. Οι αγώνες θα φιλοξενηθούν από τις 2 μέχρι τις 7 Ιουλίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Τα άλλα τρία τουρνουά θα διεξαχθούν στην Ισπανία (Βαλένθια), στη Λετονία (Ρίγα) και στο Πουέρτο Ρίκο (Σαν Χουάν).

Η «γαλανόλευκη» κληρώθηκε στον ίδιο όμιλο με τη Δομινικανή Δημοκρατία και την Αίγυπτο, ενώ στον άλλο όμιλο θα παίξουν η Σλοβενία, η Νέα Ζηλανδία και η Κροατία.

Οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου θα προκριθούν στα ημιτελικά (ο πρώτος του ενός ομίλου θα αντιμετωπίσει τον δεύτερο του άλλου) και οι νικητές θα παλέψουν στον τελικό της 7ης Ιουλίου για το εισιτήριο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

1-14 Ιουλίου | Wimbledon | Λονδίνο, Αγγλία

Τα μεγάλα αθλητικά event του 2024Το Γουίμπλεντον είναι το παλαιότερο και πιο γνωστό πρωτάθλημα στο τένις. Το τουρνουά διεξάγεται στις εγκαταστάσεις «All England Lawn Tennis and Croquet Club», στο Γουίμπλεντον της Αγγλίας. Η βρετανική διοργάνωση αποτελεί τη δεύτερη από τα τέσσερα Γκραν Σλαμ στην αντισφαίριση.

Το τουρνουά αρχίζει έξι εβδομάδες πριν από την πρώτη Δευτέρα του Αυγούστου και δύο εβδομάδες πριν από τις προβλέψεις για βροχές στο Νησί. Η φετινή διοργάνωση είναι προγραμματισμένη την 1η Ιουλίου μέχρι τις 14 του μήνα.

Πολυνίκης του τουρνουά στο απλό των ανδρών είναι ο Ρότζερ Φέντερερ με 8 κατακτήσεις και ακολουθούν με 7 ο Νόβακ Τζόκοβιτς, ο Πητ Σάμπρας και ο Γούιλιαμ Ρένσοου.

26 Ιουλίου – 11 Αυγούστου | Ολυμπιακοί Αγώνες | Παρίσι, Γαλλία

Τα μεγάλα αθλητικά event του 2024Στο Παρίσι, την «Πόλη του Φωτός», θα πραγματοποιηθούν οι 33οι Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης Ιστορίας. Η γαλλική διοργάνωση θα διεξαχθεί από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου 2024 και εκτός από το Παρίσι θα υπάρξουν αθλητικές εκδηλώσεις και τουρνουά σε 16 πόλεις στη μητροπολιτική Γαλλία, μεταξύ άλλων, στη Μασσαλία, τη Λιλ ακόμη και στη μακρινή Ταϊτή, που αποτελεί γαλλική αποικία.

Έχοντας ήδη φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες 1900 και 1924, το Παρίσι θα γίνει η δεύτερη πόλη που θα έχει φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες τρεις φορές, μετά το Λονδίνο (1908, 1948, 2012).

Τα μεγάλα αθλητικά event του 2024Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 θα σηματοδοτήσουν τα εκατό χρόνια από τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 1924 και τους έκτους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα φιλοξενηθούν στη Γαλλία (τρεις Θερινοί ΟΑ το 1900, 1924, 2024 και τρεις Χειμερινοί ΟΑ το 1924, 1968, 1992).

Το 2024, η «Πόλη του Φωτός» θα υποδεχτεί 10.500 αγωνιζόμενους και το υπερσύγχρονο Ολυμπιακό Χωριό θα μπορεί να φιλοξενήσει 15.500 ανθρώπους. Το 1924 αγωνίστηκαν, μόλις, 135 γυναίκες ενώ στην προσεχή ολυμπιακή διοργάνωση, για πρώτη φορά, ο αριθμός των ανδρών και των γυναικών θα είναι ίδιος (5.250).

Τα μεγάλα αθλητικά event του 2024Για πρώτη φορά, η Τελετή Έναρξης δεν θα πραγματοποιηθεί σε κάποιο Στάδιο. Το κέντρο της Τελετής θα είναι ο Σηκουάνας. Στο ποτάμι θα υπάρχουν σκάφη, τα οποία θα μεταφέρουν τις αποστολές των αθλητών. Τα πλοιάρια θα είναι εξοπλισμένα με κάμερες ώστε οι τηλεθεατές να μπορούν να βλέπουν τους αθλητές και τις αθλήτριες. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν από τις 28 Αυγούστου μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου.

26 Αυγούστου –8 Σεπτεμβρίου | US Open | New York, USA

Τα μεγάλα αθλητικά event του 2024Το Αμερικανικό Όπεν, ή U.S. Open όπως είναι ευρύτερα γνωστό, είναι το τελευταίο χρονικά τουρνουά Γκραν Σλαμ κατά τη διάρκεια της σεζόν, το οποίο διοργανώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Αμερικανικό Όπεν αποτελεί εξέλιξη της παλαιότερης διοργάνωσης του Εθνικού Πρωταθλήματος Ηνωμένων Πολιτειών (U.S. National Championship), το οποίο διεξήχθη για πρώτη φορά το 1881. Το τουρνουά διεξάγεται στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου και διαρκεί δύο εβδομάδες.