Το μεγάλο ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας

225
Τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία / Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

Πηγή: iefimerida.gr - Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Πότε ανάβει η Ολυμπιακή Φλόγα -Το ταξίδι των 80 ημερών μέχρι την Πόλη του Φωτός

Στο μεγάλο ταξίδι για Πολυνησία, για παράδειγμα, ένα φανάρι θα βρίσκεται στο αεροπλάνο, ενώ ένα άλλο θα είναι καθ’ οδόν στο Maxi Banque Populaire XI trimaran για να φθάσει στην Γουαδελούπη και στην Μαρτινίκα. Μόλις ανάψει, η Ολυμπιακή Φλόγα θα καεί με «αέριο βιολογικής βάσης», ανακοινώθηκε σχετικά από την οργανωτική επιτροπή. Οπως και να έχει, η Φλόγα θα είναι πάντα υπό άριστη… συνοδεία. Εκτός από τη «φούσκα» των αστυνομικών που διασφαλίζουν την ασφάλειά της, «υπάρχει μια ολόκληρη ομάδα, από περίπου δέκα άτομα που η μοναδική τους ευθύνη είναι να φροντίζουν, ώστε να είναι πάντα αναμμένη», εξηγεί ο Μουράκ.

Οι «φύλακες της Φλόγας» επελέγησαν μέσω διαγωνισμού μεταξύ πολλών αιτήσεων, συμπεριλαμβανομένων ατόμων από τον στρατό, την αστυνομία και την χωροφυλακή. «Την κρατούν μαζί τους με την απόλυτη έννοια της λέξης», επισημαίνεται από την Cojo, με την διευκρίνιση, ότι εάν σβήσει η δάδα, μπορούν να επέμβουν. Και οι «φύλακες» …κοιμούνται με αυτό το καθήκον. Οι πυρσοί, που κατασκευάζονται από την Arcelor-Mittal και των οποίων ο σχεδιασμός δεν αποκαλύπτεται, είναι κατασκευασμένοι, προκειμένου να αντέχουν τον άνεμο και την βροχή. Σύμφωνα με το καταστατικό της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), την νύχτα η φλόγα «φυλάσσεται σε ειδικό δοχείο».

Πρωθιερέα στην Τελετή Αφής θα είναι η Μαίρη Μηνά, η οποία και θα παραδόσει την Φλόγα στoν πρώτο Λαμπαδηδρόμο, Ολυμπιονίκη Στέφανο Ντούσκο. Στις 26 Απριλίου, η Ολυμπιακή Δάδα θα έρθει στην Αθήνα και η παράδοση της Φλόγας στο Παρίσι θα γίνει σε ειδική τελετή στο Καλλιμάρμαρο (Παναθηναϊκό Στάδιο).

Αναλυτικά το πρόγραμμα – Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία “Παρίσι 2024”

  • 1η ημέρα: ΤΡΙΤΗ 16/4/2024

ΑΦΗ ΟΛΥΜΠ.ΦΛΟΓΑΣ- ΑΡΧ.ΟΛΥΜΠΙΑ – ΑΜΑΛΙΑΔΑ-ΑΡΧ.ΗΛΙΔΑ -ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ -ΓΑΣΤΟΥΝΗ- ΠΥΡΓΟΣ- ΖΑΧΑΡΩ – ΦΙΛΙΑΤΡΑ – ΠΥΛΟΣ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

  • 2η ημέρα: ΤΕΤΑΡΤΗ 17/4/2024

ΠΥΛΟΣ-ΜΕΘΩΝΗ-ΣΠΑΡΤΗ-ΤΕΓΕΑ – ΤΡΙΠΟΛΗ-ΜΥΚΗΝΕΣ-ΝΑΥΠΛΙΟ-ΝΕΜΕΑ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΛΙΜΑΝΙ ( ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ)

  • 3η ημέρα: ΠΕΜΠΤΗ 18/4/2024

ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ (ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ ΑΠΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ) – ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΝΩΣΣΟΣ- ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΡΕΘΥΜΝΟ-ΧΑΝΙΑ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ)

  • 4η ημέρα: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/4/2024

ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑΣ- ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ – ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ–ΝΑΞΟΣ- ΠΑΡΟΣ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΑΚΡΟΠΟΛΗ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

  • 5η ημέρα: ΣΑΒΒΑΤΟ 20/4/2024

ΑΚΡΟΠΟΛΗ – ΥΕΘΑ -ΕΟΕ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – ΟΑΚΑ – ΔΕΛΦΟΙ- ΛΑΜΙΑ – ΒΟΛΟΣ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

  • 6η ημέρα: ΚΥΡΙΑΚΗ 21/4/2024

ΒΟΛΟΣ – ΛΑΡΙΣΑ- ΤΡΙΚΑΛΑ – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ -ΜΕΤΕΩΡΑ-ΤΟΥΜΠΑ-ΟΛΥΜΠ.ΜΟΥΣΕΙΟ- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

  • 7η ημέρα: ΔΕΥΤΕΡΑ 22/4/2024

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΑΡΧ.ΦΙΛΙΠΠΟΙ – ΚΑΒΑΛΑ – ΞΑΝΘΗ – ΚΟΜΟΤΗΝΗ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

  • 8η ημέρα: ΤΡΙΤΗ 23/4/2024

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ -ΒΕΡΟΙΑ – ΒΕΡΓΙΝΑ – ΑΙΓΕΣ – ΙΩΑΝΝΙΝΑ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

  • 9η ημέρα: ΤΕΤΑΡΤΗ 24/4/2024

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ – ΚΕΡΚΥΡΑ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

  • 10η ημέρα: ΠΕΜΠΤΗ 25/4/2024

ΚΕΡΚΥΡΑ – ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ – ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟ – ΠΑΤΡΑ – ΟΙΚΙΑ ΠΑΛΑΜΑ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΙΜΟ ΠΑΤΡΩΝ – ΚΟΡΙΝΘΟΣ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

  • 11η ημέρα: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/4/2024

ΚΟΡΙΝΘΟΣ- ΜΕΓΑΡΑ-ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ- ΛΑΥΡΙΟ – ΣΟΥΝΙΟ- ΚΠΙΣΝ – ΑΘΗΝΑ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΣΤΑΔΙΟ (ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ)

Η Ολυμπιακή Φλόγα, θα διασχίσει 65 ενδιάμεσες πόλεις και 100 εμβληματικές τοποθεσίες, από την Τετάρτη 8 Μαϊου 2024, ημερομηνία άφιξής της στην Μασσαλία από την Ελλάδα, έως την Παρασκευή 26 Ιουλίου που θα διεξαχθεί η Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024». Ειδικότερα, μετά από εννέα ημέρες Λαμπαδηδρομίας στην Ελλάδα, από τις 16 Απριλίου 2024 (ημέρα της Τελετής Αφής της Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία) έως τις 26 Απριλίου 2024 (ημέρα της Τελετής παράδοσης της Φλόγας στο Παναθηναϊκό Στάδιο στην Αθήνα), η Ολυμπιακή Φλόγα θα φύγει από την Ελλάδα από το λιμάνι του Πειραιά με το πλοίο «Le Belem», που θα διασχίσει την Μεσόγειο Θάλασσα, για να φθάσει στην Μασσαλία στις 8 Μαΐου. Από την Μασσαλία, η Ολυμπιακή Φλόγα θα φθάσει στο Μπορντό, στην Προβηγκία, στις Άλπεις στην Κυανή Ακτή, ενώ θα ταξιδέψει και σε υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας, όπως η Γαλλική Πολυνησία, η Γουαδελούπη και η Μαρτινίκα.