Η πολύχρονη πολιτιστική παρέμβαση του Θεάτρου Πήγασος σε μία μοναδική έκθεση

87

Τα 44 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας του Θεάτρου Πήγασος τιμώνται φέτος με μία επετειακή έκθεση που φιλοξενείται από τις 27 Μαρτίου έως και τις 17 Απριλίου 2024, στο Κέντρο Τεχνών Εννέα Μούσες, στην Κατερίνη.

Την πρωτοβουλία της διοργάνωσης έχουν οι Φίλοι του Μουσείου Πόλης Κατερίνης, στην κατεύθυνση της προβολής και ανάδειξης της ιστορίας της τέχνης του θεάτρου από δημιουργούς της πόλης μας, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός μουσείου που θα στεγάζει κάθε πτυχή της τοπικής μας ιστορίας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης 26 Μαρτίου, οι διοργανωτές αναφέρθηκαν στο περιεχόμενο της έκθεσης, κάνοντας λόγο για ένα ιστορικό θεατρικό σχήμα της πόλης που ιδρύθηκε το 1980 και έως σήμερα έχει ανεβάσει περισσότερα από 120 θεατρικά έργα.

Η έκθεση, την οποία έχει επιμεληθεί ο Δρ. Ιστορίας της Τέχνης Νικόλαος Γραίκος παρουσιάζει κάθε πτυχή της καλλιτεχνικής διαδρομής του θιάσου από την ίδρυσή του έως σήμερα και δομείται σε τέσσερις ενότητες, το σύγχρονο δραματολόγιο, το δραματολόγιο αρχαίου δράματος, τις δράσεις παιδικού θεάτρου και τα αρχειακά δεδομένα και δράσεις μαθητείας. Στην περιήγησή του στην έκθεση, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει όλη την ιστορική πορεία του Θεάτρου Πήγασος μέσα από τα εκθέματα, όπως κοστούμια από τις θεατρικές παραγωγές, φωτογραφικό και έντυπο υλικό, σκηνικά αντικείμενα και οπτικοακουστικό υλικό.

Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα στο Κέντρο Τεχνών Εννέα Μούσες,  περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων δύο συζητήσεις για το θέατρο και τη λογοτεχνία, αφηγήσεις παραμυθιών, αποσπάσματα από θεατρικά έργα με την ερμηνεία ηθοποιών του θιάσου καθώς και αναγνώσεις θεατρικών κειμένων.

Η εκπρόσωπος των Φίλων του Μουσείου Πόλης Κατερίνης Βίκη Μανιάτη αναφέρθηκε στους στόχους της διοργάνωσης υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι το ενδιαφέρον για τη σύγχρονη θεατρική ιστορία του τόπου συνέπεσε με το ενδιαφέρον γύρω από την ιστορία των τελευταίων 50 χρόνων που ακολούθησαν τη μεταπολίτευση του 1974. «Εξάλλου στον Πήγασο όλα αυτά τα χρόνια έχουν συνεισφέρει με τη συμμετοχή τους και έχουν εντρυφήσει στη μαγεία του θεάτρου δεκάδες συμπολίτες μας καθιστώντας το θέατρο ως ένα ξεχωριστό φυτώριο πολιτισμού. Παράλληλα  χιλιάδες είναι αυτοί που έχουν παρακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια τις πάνω από 120 παραστάσεις που έχουν ανέβει συμμετέχοντας ως θεατές αλλά και πολλαπλασιαστές μιας ποιοτικής  θεατρικής κουλτούρας.

Έτσι σκεφθήκαμε να προσκαλέσουμε τους ανθρώπους του Θεάτρου Πήγασος να παρουσιάσουν μια εκδοχή της θεατρικής τους πορείας όλων αυτών των χρόνων. Η πρόταση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και υλοποιείται από αύριο 27 Μαρτίου και μέχρι τις 17 Απριλίου μέσα από την έκθεση/αφιέρωμα που οργανώνεται στους χώρους του κτιρίου του Κέντρου Τεχνών «Εννέα Μούσες». Στο αφιέρωμα αυτό η ίδια η ιστορικότητα του χώρου, μιας αστικής οικίας του 1908, και το ιδιαίτερο σκηνικό περιβάλλον που συγκροτεί, συμβάλει στη μουσειογραφική πρόταση που καταθέτει ο επιμελητής της έκθεσης Νίκος Γραίκος.

Πιστεύοντας ότι το αποτέλεσμα της προσπάθειας αξίζει της προσοχής του κοινού της πόλης μας, θέλουμε να καλέσουμε τους συμπολίτες μας θεατρόφιλους ή όχι, να επισκεφθούν την έκθεση και να πάρουν μαζί τους λίγο από το άρωμα της θεατρικής δράσης που συντελείται για 44 χρόνια στις μικρές, και κάποτε στενάχωρες, αίθουσες που φιλοξένησαν τα όνειρα και τις προσπάθειές τους»,  ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Μανιάτη.

Ο ποιητής και φιλόλογος Αντώνης Κάλφας υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι σε διάστημα σχεδόν μισού αιώνα, το θέατρο Πήγασος με το ρεπερτόριό του διαπαιδαγώγησε δημοκρατικές συνειδήσεις, καλλιέργησε την κριτική στάση και χάρισε απλόχερα αισθητική απόλαυση σε χιλιάδες θεατές. Επίσης, πρόσθεσε ότι «σήμερα, σε αυτήν την εμπόλεμη εποχή, σε αυτήν την εποχή της απολυτότητας, της αντιπαλότητας, των ιδεολογικών ανατροπών, της κατακρήμνισης όχι μόνο ψευδών και σαθρών σταθερών, ο πολιτισμός, το θέατρο, είναι τροφή επιβίωσης, όχι πολυτέλειας».

Ο κ. Κάλφας αναφέρθηκε ακόμη σε ιστορικά σημεία της πορείας του Θεάτρου Πήγασος, από το 1980 έως σήμερα, τονίζοντας ότι στα χρόνια αυτά η θεατρική ομάδα του Πήγασου έχει παρουσιάσει πάνω από 120 θεατρικά έργα τόσο από την παγκόσμια δραματουργία όσο και από την παλαιότερη και σύγχρονη ελληνική θεατρική παραγωγή, ενώ ταυτόχρονα ο θίασος διακρίθηκε και στην επίδοση σε έντεκα έργα της κλασικής αρχαιότητας, ενώ επτά θεατρικά έργα είχαν αρχαιόθεμο χαρακτήρα. Επίσης, ανέβηκαν παραστάσεις οι οποίες αξιοποιούν με τόλμη ποιοτικά κείμενα ντόπιων δημιουργών και επενδύουν στη σχέση τοπικής ιστορίας και αφηγηματικής δυναμικής.

Από την πλευρά του, ο ιδρυτής και σκηνοθέτης του Θεάτρου Πήγασος Χάρης Αμανατίδης μίλησε για τα 44 χρόνια λειτουργίας του θεατρικού σχήματος και  ευχαρίστησε τους Φίλους του Μουσείου Πόλης Κατερίνης για τη διοργάνωση της έκθεσης, όλους όσοι συνεργάστηκαν στο παρελθόν ή συνεργάζονται και σήμερα με το Θέατρο Πήγασος, καθώς και το κοινό που αγκαλιάζει διαχρονικά τις παραστάσεις.   Όπως τόνισε, «από την πρώτη στιγμή, μόνιμη κι αποκλειστική μας έγνοια είναι να γνωρίσουμε βαθύτερα και να υπηρετήσουμε έντιμα την τέχνη του θεάτρου. Δεν κάναμε θέατρο για το θέατρο. Κάναμε θέατρο για να συνδεθούμε με τη ζωή, τις αλήθειες και την πραγματικότητά μας».

Όπως τονίζει μεταξύ άλλων ο επιμελητής της έκθεσης Νικόλαος Γραίκος «ο Πήγασος είναι μια καλλιτεχνική ομάδα, που ασχολείται με το θέατρο, γιατί δεν βρήκε άλλον, πιο αυθεντικό και απελευθερωτικό τρόπο, για να εκφράσει την αλήθεια του εαυτού της. Μεθερμηνεύοντας περαιτέρω την προηγούμενη διαπίστωση θα λέγαμε ότι η αλήθεια αυτή μετασχηματίζεται σε καλλιτεχνική πρακτική με ευδιάκριτα ειδοποιά χαρακτηριστικά τα οποία είναι: η κριτική επίγνωση του ρόλου της τέχνης ως φορέα κοινωνικής αλλαγής, η καλλιτεχνική ειλικρίνεια και η βιωματική εμπλοκή, η διακειμενική σχέση με το θεατρικό παρελθόν, η διάθεση μαθητείας σε καλλιτεχνικές τεχνικές, η ευαισθησία στην εκπαίδευση του κοινού και ιδιαίτερα της νέας γενιάς και η θεώρηση της θεατρικής συνθήκης ως ολιστικής διαδικασίας πολλαπλών εκφραστικών τρόπων, τεχνικών μέσων και επιτελεστικών παρεμβάσεων στον κοινωνικό χώρο».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Τετάρτη 27 Μαρτίου | 19.30 Εγκαίνια έκθεσης

Παρασκευή 29 Μαρτίου | 10.00  Αφήγηση παραμυθιών

Τρίτη 02 Απριλίου  | 10.00  Αφήγηση παραμυθιών

Τετάρτη 03 Απριλίου | 20.30  Συζήτηση «Λογοτεχνία και θέατρο»  Αντώνης Κάλφας, Νικόλαος Γραίκος, Σοφία Ελευθεριάδου

Παρασκευή 05 Απριλίου | 10.00  Αφήγηση παραμυθιών

Δευτέρα 08 Απριλίου | 19.30 PERFORMANCE με αποσπάσματα από παραστάσεις του ΠΗΓΑΣΟΥ

Τρίτη 09 Απριλίου | 10.00  Αφήγηση παραμυθιών

Παρασκευή 12 Απριλίου  | 10.00 Αφήγηση παραμυθιών

Σάββατο 13 Απριλίου | 12.00 Αφήγηση παραμυθιών

Κυριακή 14 Απριλίου  | 12.00 Αφήγηση παραμυθιών

Δευτέρα 15 Απριλίου | 20.30 Συζήτηση «Θέατρο-τοπικότητα και παγκοσμιότητα» Γρηγόρης Παπαχρήστος, Δημήτρης Σιακάρας, Γιώργος Χανδόλιας

 

Η έκθεση γίνεται με την υποστήριξη του Δήμου Κατερίνης. Είσοδος ελεύθερη.