Γαλλία: Ο αγώνας δρόμου των σερβιτόρων επέστρεψε στο Παρίσι

Σερβιτόροι στο Παρίσι συμμετέχουν σε διαδρομή δύο χιλιομέτρων, τοποθετώντας στον δίσκο τους κρουασάν, καφέ και νερό.

312

Το σέρβις δεν πρόκειται να ενταχθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όσο δύσκολο κι απαιτητικό κι αν είναι. Έχει πάντως τη δική του διοργάνωση, στην πόλη που θα φιλοξενήσει το καλοκαίρι τους Ολυμπιακούς. Ο ιστορικός αγώνας δρόμου των σερβιτόρων αναβίωσε μετά από 13 χρόνια στο Παρίσι.

200 σερβιτόροι και σερβιτόρες φόρεσαν τα ρούχα της δουλειάς, τοποθέτησαν στον δίσκο τους ένα κρουασάν, ένα φλιτζάνι καφέ και ένα ποτήρι νερό και βγήκαν στον δρόμο.

Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να μεταφέρουν με το ένα χέρι το κλασικό γαλλικό πρωινό χωρίς να τους χυθεί σταγόνα νερού, καλύπτοντας απόσταση 2 χιλιομέτρων γύρω από το δημαρχείο του Παρισιού.

Την Κυριακή, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία, το Παρίσι αναβίωσε μια παράδοση: έναν ετήσιο αγώνα δρόμου για τους σερβιτόρους των καφέ και των εστιατορίων.

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται πρόκειται για έναν ιστορικό αγώνα που έγινε για πρώτη φορά το μακρινό 1914, δεν είχε όμως διεξαχθεί από το 2011 λόγω έλλειψης χορηγών. Επέστρεψε εφέτος, με τον Σαμύ Λαμρούς και την Πολίν Βαν Βιμέρς να θριαμβεύουν.

Πριν από τον αγώνα, οι σερβιτόροι χρησιμοποίησαν παραμάνες για να στερεώσουν στα ρούχα τους τις αριθμημένες κονκάρδες. Οι υπάλληλοι των πιο γνωστών καταστημάτων της πόλης αντιμετωπίστηκαν σχεδόν σαν αθλητές-σταρ πριν από ένα μεγάλο παιχνίδι.

Οι κάμερες και οι θεατές συγκεντρώθηκαν στο Νο 207, που αντιπροσώπευε το Les Deux Magots, το εμβληματικό καφέ στο οποίο σύχναζαν διανοούμενοι και συγγραφείς όπως η Σιμόν ντε Μποβουάρ και ο Τζέιμς Μπόλντουιν, και στο Νο 182, που αντιπροσώπευε το La Tour d’Argent, ένα διάσημο εστιατόριο με εκπληκτική θέα στον ποταμό Σηκουάνα.

Οι νικητές ανταμείφθηκαν με εισιτήρια για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.