«Μετωπική» για τα Τέμπη: Τα περί αλλοίωσης συνομιλιών, η πρόταση δυσπιστίας και η απάντηση Μαξίμου

128
Εικόνα από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI

Το δημοσίευμα της εφημερίδας ΒΗΜΑ της Κυριακής που έκανε λόγο για αλλοίωση των ηχητικών καταγραφών στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, άρχισε να αποδομεί η κυβέρνηση αμέσως μετά την όξυνση του πολιτικού σκηνικού και το κάλεσμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη στα κόμματα της Αντιπολίτευσης για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απάντησε με ταυτόχρονα πυρά τόσο προς το ΠΑΣΟΚ όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για κυνική εκμετάλλευση του πόνου και μέρος της προσπάθειας αποσταθεροποίησης της χώρας, ενώ η Νέα Δημοκρατία, κατηγόρησε για ανακολουθίες τον συντάκτη του δημοσιεύματος.

«Οι μάσκες έπεσαν! Και τώρα γίνεται φανερό ότι αυτή η αντικυβερνητική εκστρατεία με αιχμή μία εθνική τραγωδία και όχημά της την κυνική εκμετάλλευση του πόνου, δεν ήταν παρά ένα μέρος της προσπάθειας να αποσταθεροποιηθεί η ίδια η χώρα. Εκστρατεία όπου συμμετέχουν, μάλιστα, οι πιο διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παύλος Μαρινάκης.

Σφοδρά πυρά όμως ο κ. Μαρινάκης εκτόξευσε και κατά του Στέφανου Κασσελάκη που ζήτησε εκλογές παρουσία διεθνών τοποτηρητών, αποκαλώντας τον «συνειδητό υπονομευτή του Πολιτεύματος».

«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά του να ξεπεράσει το έτερο φερέφωνο της απόπειρας αποσταθεροποίησης της χώρας, με τη σημερινή ανάρτησή του, πέρασε σε άλλη «πίστα» και έγινε συνειδητός υπονομευτής του Πολιτεύματος», αναφέρει ο κ. Μαρινάκης και συνεχίζει:

«Είναι αδιανόητο, 50 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα, ο αρχηγός του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να προσβάλλει τόσο βάναυσα την λαϊκή βούληση και να παρουσιάζει την Ελλάδα ως τριτοκοσμική χώρα.»

Πυρά από ΝΔ στον συντάκτη: Πότε έλεγε αλήθεια, τότε ή τώρα

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή δημοσίευμα Κυριακάτικης εφημερίδας το οποίο κάνει λόγο για αλλοίωση των ηχητικών καταγραφών στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, αναφέρουν ότι ο δημοσιογράφος που υπογράφει το ρεπορτάζ «υποστηρίζει ότι έγινε μοντάζ στις ηχογραφημένες κλήσεις μεταξύ του σταθμάρχη και των μηχανοδηγών, προκειμένου να ”ενισχυθεί το επιχείρημα του ανθρώπινου λάθους”», αμφισβητώντας ωστόσο αν πρόκειται όντως για «επιχείρημα» ή για παραδοχή του ίδιου του σταθμάρχη.

Αναλυτικά, επισημαίνουν τα εξής:

Ο δημοσιογράφος κ. Λαμπρόπουλος στο σημερινό του ρεπορτάζ, υποστηρίζει ότι έγινε μοντάζ στις ηχογραφημένες κλήσεις μεταξύ του σταθμάρχη και των μηχανοδηγών, προκειμένου να «ενισχυθεί το επιχείρημα του ανθρώπινου λάθους».

Είναι ο ίδιος ο κ.Λαμπρόπουλος, που στις 01/03/2023 και ώρα 15:30 έδωσε το ρεπορτάζ του στο δελτίο ειδήσεων του Mega, σύμφωνα με το οποίο ο σταθμάρχης είχε ήδη παραδεχτεί το λάθος του και είχε συλληφθεί.

Οι διαρροές των συνομιλιών, ήρθαν πολλές ώρες αργότερα και συγκεκριμένα, στις 22:11, αρκετές ώρες δηλαδή αφότου είχε ενημερώσει τους τηλεθεατές του Mega ο κ. Λαμπρόπουλος για την παραδοχή του σταθμάρχη, καθώς και τη σύλληψή του.

Τελικά πότε έλεγε αλήθεια ο κ. Λαμπρόπουλος; Τότε που μας ενημέρωνε για την παραδοχή του λάθους από τον ίδιο τον Σταθμάρχη, ή σήμερα που παρουσιάζοντας ως «αποκάλυψη» μια είδηση που έπαιξε παντού προ ενός έτους, μιλάει για «μονταζιέρα» με σκοπό την «ενίσχυση του επιχειρήματος του ανθρώπινου λάθους»;

Τελικά ήταν «επιχείρημα» το ανθρώπινο λάθος, όπως μας λέει σήμερα ο κ. Λαμπρόπουλος, ή παραδοχή του ίδιου του σταθμάρχη, όπως μας έλεγε λίγες ώρες μετά το δυστύχημα;

Πότε έλεγε αλήθεια ο κ. Λαμπρόπουλος; Τότε ή τώρα;

Την Τρίτη πιθανότατα η πρόταση δυσπιστίας

Στην Ολομέλεια της Βουλής το μεσημέρι της ερχόμενης Τρίτης είναι πιθανό να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, μια πρωτοβουλία που ανέλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με αφορμή δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας περί αλλοίωσης των ηχητικών καταγραφών στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Συγκεκριμένα ο κ. Ανδρουλάκης κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας, με τα περισσότερα από αυτά να απαντούν θετικά. Ήδη στην πρόταση Ανδρουλάκη έχουν απαντήσει θετικά, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Νέα Αριστερά, ενώ ο κ. Κασσελάκης ζήτησε την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών, διευκρινίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνυπογράψει την πρόταση δυσπιστίας.

Η «Νίκη» προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνίσει τι θα πράξει, ωστόσο σε ανακοίνωσή της σημείωνε πως «για άλλη μια φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να ”μπαζώσει” την αλήθεια». Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό ποια στάση θα τηρήσουν η «Πλεύση Ελευθερίας» και οι «Σπαρτιάτες».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε πως η πρόταση του κ. Ανδρουλάκη εφόσον κατατεθεί, είναι «καλοδεχούμενη», μιλώντας ωστόσο για «αντικυβερνητική εκστρατεία με αιχμή μία εθνική τραγωδία και όχημά της την κυνική εκμετάλλευση του πόνου».

Ως προς το διαδικαστικό της κατάθεσης της πρότασης στη Βουλή, εφόσον ο Ανδρουλάκης πει ότι καταθέτει την πρόταση, η διαδικασία διακόπτεται και παρότι σύμφωνα με το Σύνταγμα μπορεί η διακοπή να διαρκέσει δύο ημέρες, αν η κυβέρνηση πει να αρχίσει άμεσα η διαδικασία, ξεκινά αμέσως.

Επίσης η κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να μετατρεψει την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης. Και σε αυτή την περίπτωση διεξάγεται η ίδια διαδικασία.

Η συζήτηση στη Βουλή θα διαρκέσει τρεις μέρες. Στην διάρκεια των δύο πρώτων ημερών θα μιλήσουν όλοι οι υπουργοί και την τριτη μέρα οι πολιτικοί αρχηγοί.

Τι προβλέπεται για την πρόταση δυσπιστίας

Σύμφωνα με το Άρθρο 84:

  • H Bουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλος της. Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Bουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
  • Kατ’ εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας και πριν από την πάροδο εξαμήνου, αν είναι υπογραμμένη από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
  • H συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
  • H ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση.

Για την κατάθεση αυτή, απαιτείται να συναινέσουν 50 βουλευτές.

Ανδρουλάκης: Πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη

Να υποβάλουν πρόταση δυσπιστίας καλεί με δήλωσή του τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, με αφορμή το δημοσίευμα για αλλοίωση των ηχητικών καταγραφών στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

«Απέναντι μας έχουμε μια αδίστακτη αγέλη εξουσίας, που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και υπονομεύει το κράτος δικαίου. Γι’ αυτό υπάρχει μόνο ένας δρόμος: η πρόταση δυσπιστίας» σημειώνει.

«Αναλαμβάνω τη θεσμική πρωτοβουλία και καλώ όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» καταλήγει χαρακτηριστικά.

Κασσελάκης: Ζητεί την παραίτηση Μητσοτάκη

Νωρίτερα, σε νέο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρωθυπουργία και τη διεξαγωγή εκλογών, παρουσία διεθνών παρατηρητών.

Ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε χαρακτηριστικά: Σκόπευα να σας απευθυνθώ μετά το τέλος της θητείας μου, όμως οι εξελίξεις είναι ραγδαίες.

Σήμερα αποκαλύφθηκε ότι υπήρξε κρατική μονταζιέρα την ίδια τη νύχτα του εγκλήματος των Τεμπών, με σκοπό να αποδοθούν ευθύνες αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος. Την ίδια τη νύχτα που χάσαμε 57 συνανθρώπους μας και που τα σωστικά μέσα επιχειρούσαν να διασώσουν ζωές!

«Ναι» και από το ΚΚΕ στην πρόταση δυσπιστίας απέναντι στη ΝΔ

«Δεν αναγνωρίζουμε στο ΠΑΣΟΚ και τον κύριο Ανδρουλάκη κανένα πραγματικό και ουσιαστικό αντιπολιτευτικό ρόλο απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς είναι εκείνο το κόμμα που όλα αυτά τα χρόνια έχει στηρίξει όσο λίγοι την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μάλιστα σε κρίσιμα ζητήματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.