Μακελειό στη Μόσχα: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης

251

Την ώρα που στη Μόσχα έριχναν βέλη προς Ουκρανία, ΗΠΑ, αλλά και άλλες χώρες της Δύσης για την τρομοκρατική επίθεση με τους δεκάδες νεκρούς στον εκθεσιακό χώρο Crocus του Δημαρχείου, το Ισλαμικό Κράτος φέρεται να ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, ο ISIS έχει ήδη εκδώσει ανακοίνωση που μοίρασε στα εν λόγω ΜΜΕ.

Μάλιστα, όπως ανέφεραν κορυφαία διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, όπως το CNNi: «Το Ισλαμικό Κράτος μέσω του καναλιού του στο Telegram ανέλαβε την ευθύνη για το χτύπημα στη Μόσχα».

Πάντως, το κορυφαίο αμερικανικό δίκτυο σημείωνε πως: «Η τρομοκρατική ομάδα που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε μια σύντομη δήλωση που δημοσίευσε το πρακτορείο ειδήσεων Amaq, συνδέεται με τον ISIS στο Telegram. Ωστόσο, η ομάδα δεν παρείχε στοιχεία για να υποστηρίξει αυτόν τον ισχυρισμό».

Εξάλλου, από τη Μόσχα σχολίαζαν ότι η ανακοίνωση αυτή δεν μπορεί να λαμβάνει ιδιαίτερης «υπόληψης», καθώς πρόκειται για μία ανάρτηση στο Telegram από έναν λογαριασμό που έχει κλείσει και έχει ανοίξει ξανά αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια χωρίς να προσφέρει το παραμικρό ίχνος αξιοπιστίας.

Ενδεικτικό ήταν και το κλίμα που έβγαινε από το περιβάλλον Πούτιν, ότι πολλά δυτικά ΜΜΕ «σαν να βιάζονται» να υιοθετήσουν την εγκυρότητα της ανακοίνωσης του ISIS.

Οι φωτογραφίες με τους φερόμενους ως δράστες

Ωστόσο, σε αρκετά ρωσικά ΜΜΕ και social media, κυκλοφόρησαν ήδη οι πρώτες φωτογραφίες των φερόμενων ως υπόπτων για την επίθεση. Αρχικά δόθηκαν στη δημοσιότητα εικόνες ατόμων ως οι φερόμενοι δράστες, κάτι που δεν μπορούσε να εξακριβωθεί. Η ανεπίσημη αντίδραση του Κρεμλίνου όμως ήταν ότι δεν πρόκειται για τους πραγματικούς δράστες, καθώς ορισμένοι αν όχι όλοι είναι ήδη νεκροί. Αντιθέτως αργότερα κυκλοφόρησε μία νέα εικόνα με δύο υπόπτους να βρίσκονται μέσα σε ένα αυτοκίνητο για τους οποίους η εικασία ήταν ότι διέφευγαν από τον τόπο του αιματοκυλίσματος.

Έως τώρα περισσότεροι από 60 άνθρωποι είναι ο προσωρινός απολογισμός της  τρομοκρατικής επίθεσης ενώ ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί.

Προηγούμενος απολογισμός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), έκανε λόγο για τουλάχιστον 40 νεκρούς και 146 τραυματίες, εκ των οποίων 60 είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση» στους τραυματίες της επίθεσης σε συναυλία, μετέδωσε πριν από λίγο το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου ενημερώθηκε για τις εξελίξεις από τον επικεφαλής της FSB Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ.