Κρίσιμες Παρεμβάσεις του Προέδρου του Επιμελητηρίου Πιερίας στη Συνεδρίαση της Διευρυμένης Δ.Ε. της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, στο Ρέθυμνο

87

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας και Αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ, κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, με την ευκαιρία της Συνεδρίασης της Διευρυμένης Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, το περασμένο Σάββατο 09 Μαρτίου 2024, στο Ρέθυμνο, τοποθετήθηκε παρεμβατικά, θίγοντας καίρια ζητήματα οικονομικής, φορολογικής και αναπτυξιακής φύσεως, παρουσία των Υπουργών Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνου Σκρέκα, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χρήστου Στυλιανίδη και των υφυπουργών Ανάπτυξης, κ. Μάξιμου Σενετάκη και Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη.

Συγκεκριμένα, ζήτησε:

Πρώτον: Δημιουργία ΒΙΟ.ΠΑ. σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, γεγονός που θα απογειώσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες αυτών των περιοχών, πολύ περισσότερο όταν, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις ρυθμίσεις, για την κατασκευή αυτών των αναπτυξιακών πνευμόνων προβλέπονται Ευρωπαϊκές ενισχύσεις, χρηματοδοτικά προγράμματα, λειτουργική πολεοδόμηση, έργα υποδομών και οδοποιίας και ένταξή τους στο σύγχρονο ψηφιακό και ενεργειακό περιβάλλον.

Δεύτερον: Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων, παράλληλα με την αύξηση των μισθών, προκειμένου να αντέξουν στην αύξηση του «μη μισθολογικού κόστους» και να επωφεληθούν από την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, η οποία θα τονώσει την αγορά.

Επιπλέον, επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας, στο Δημόσιο, δεδομένου ότι και αυτό το μέτρο θα οδηγήσει στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, το οποίο με τη σειρά του θα αναζωογονήσει σημαντικά την Ελληνική Οικονομία.

Τρίτον: Παράταση, επιπλέον 6 (έξι) μηνών, για την εγκατάσταση των POS και της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την ομαλή μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στο νέο ψηφιακό περιβάλλον.

Τέταρτον: Τέλος, ο Πρόεδρος κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, για την υπερβολική αυστηροποίηση του νέου νομικού πλαισίου, σχετικά με την τακτοποίηση των χρεών τους προς το Δημόσιου, το οποίο, ενδεικτικά προβλέπει φυλάκιση ενός έτους για ανεξόφλητες, επί ένα τετράμηνο, οφειλές προς το Δημόσιο, ύψους άνω των 100.000 ευρώ, ενώ για οφειλές που υπερβαίνουν τα 200.000 ευρώ, ο νέος νόμος προβλέπει φυλάκιση τριών ετών.

Αντί αυτών των εξοντωτικών ποινών, σε ένα διαρκώς επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον, ο κ. Χατζηχριστοδούλου προτείνει την ενεργοποίηση του σχετικού νόμου για οφειλές από 300.000 ευρώ και άνω και με σαφώς ηπιότερες ποινές.

Το Επιμελητήριο Πιερίας, πιστό στις δεσμεύσεις του, θα συνεχίσει με εντεινόμενο ρυθμό να παρεμβαίνει στους αρμόδιους θεσμούς και όργανα, προκειμένου να υπερασπισθεί την επιβίωση και την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι οποίες, παρά τα όσα λέγονται για τον υπερβολικό αριθμό τους, ειδικά στην Ελλάδα, ανέρχονται σε ποσοστό άνω του 99% της συνολικής επιχειρηματικότητας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την «Έκθεση Πισσαρίδη» το ποσοστό του φθάνει στο 99,6% επί του συνόλου των επιχειρήσεων, ενώ στην Ε.Ε φθάνει στο 99,8%!