Η βόμβα της «Ολυμπιάδας» μεταφέρθηκε στα χέρια του νέου Δημάρχου Κατερίνης, Γιάννη Ντούμου

153

Μια μεγάλη βόμβα φαίνεται ότι, μεταξύ των άλλων βομβών, κληρονόμησε ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Κατερίνης, Γιάννης Ντούμος. Κι αυτή η βόμβα ονομάζεται «Ολυμπιάδα» Κορινού.

Dsc 0054 Large 1

Και η ευχή όλων είναι, να μην εκραγεί στα χέρια του…
Είναι ο μόνος Δήμαρχος που ασχολήθηκε μ’ αυτή τη βόμβα, προτού ακόμη εκλεγεί, ασχολήθηκε αφού εξελέγη αλλά δεν είχε ακόμη αναλάβει, ασχολείται όμως και σήμερα και μάλιστα ασχολείται με μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι ο Δήμαρχος που κινείται, προς κάθε κατεύθυνση, για να μην εκραγεί αυτή η βόμβα, ώστε στη συνέχεια να λυθεί το πρόβλημα και να αρχίσει, επιτέλους, η ανάπτυξη της περιοχής.

Η αμαρτωλή ιστορία της «Ολυμπιάδας» Κορινού

Πρόκειται για μια αμαρτωλή, πολιτικά, ιστορία που ξεκίνησε από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 και πέρασε από διάφορες φάσεις μέχρι σήμερα. Η ιστορία ξεκίνησε επί εποχής Απόστολου Βουνίσιου, που τότε ήταν Κοινοτάρχης στην Κοινότητα Κορινού (1991-1998). Όπως είναι γνωστό, τον Μάρτιο του 2021 ο Απόστολος Βουνίσιος αναχώρησε για την αιωνιότητα.
Όπως έλεγε, όραμά του ήταν να δώσει οικόπεδα σε νέα ζευγάρια, στον οικισμό «Ολυμπιάδα» Κορινού, για να φτιάξουν τη ζωή τους. Παρόλα αυτά όμως, ο Απόστολος έχασε τις εκλογές του 1998, όταν για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε η συνένωση κοινοτήτων σε δήμους. Θυμίζουμε ότι ο Απόστολος Βουνίσιος, κατά την 1 η Κυριακή των εκλογών του Οκτωβρίου 1998, είχε πάρει ποσοστό γύρω στο 49%. Κι ενώ φαινόταν ότι θα κέρδιζε τον Δήμο Κορινού, τελικά τη 2 η Κυριακή, έχασε…
Έτσι, τον Οκτώβριο του 1998, τις εκλογές, στον ενιαίο πλέον Δήμο Κορινού, τις κέρδισε ένας άλλος Απόστολος, ο Απόστολος Δημητρίου, ο οποίος, την 1/1/1999, έγινε ο πρώτος Δήμαρχος στον τότε Καποδιστριακό Δήμου Κορινού. Έγινε Δήμαρχος σε έναν μικρό Δήμο, που εκτός από τον Κορινό περιλάμβανε τη Σεβαστή, τον Κούκκο, τον Κάτω Αγιάννη και τη Νέα Τραπεζούντα. Ο Απόστολος Δημητρίου, που υπήρξε ένας πολύ τίμιος άνθρωπος και ήταν σεμνός ως Δήμαρχος, έφυγε από τη ζωή τον Οκτώβριο του 2021, δηλαδή λίγους μήνες μετά τον θάνατο του Απόστολου Βουνίσιου.
Ο οικισμός της «Ολυμπιάδας» πέρασε τα πρώτα του κύματα όταν κάποιοι προκάλεσαν οικονομικό σκάνδαλο και παρενέβη η Ελληνική Δικαιοσύνη. Πέρασε όμως και από άλλα κύματα, διότι ένα κομμάτι του οικισμού είναι μέσα σε περιοχή Natura, επομένως σε προστατευμένη περιβαλλοντικά περιοχή και γι’ αυτό δεν επιτρέπεται οικοδόμηση. Πέρασε βέβαια και από πολλά άλλα κύματα, πολιτικά, αυτή τη φορά. Και τα κύματα συνεχίστηκαν όταν, όπως κατήγγειλε ο οικονομολόγος, Σωτήρης Γκούνας, υπήρξε διασπάθιση χρήματος αλλά και παρεμβάσεις στον οικισμό χωρίς να υπάρχουν περιβαλλοντικοί όροι.
http://www.imerisiapierias.net/2019/04/blog-post_499.html

Οι Δήμαρχοι περνούσαν και έφευγαν, αλλά τα προβλήματα παρέμεναν ή και αυξάνονταν!

Dsc 0089

Στα 26 χρόνια από τότε που εξαγγέλθηκε ο οικισμός «Ολυμπιάδα» μέχρι σήμερα, πέρασαν από τον Κορινό ένας Κοινοτάρχης και κάμποσοι Δήμαρχοι.

  • Απόστολος Βουνίσιος (ο Κοινοτάρχης Κορινού που, στη 2 η θητεία του, 1995-1998, εξήγγειλε τη δημιουργία του οικισμού),
  • Απόστολος Δημητρίου (πρώτος Δήμαρχος του Καποδιστριακού Δήμου Κορινού, 1999-2002),
  • Νίκος Αβραμίδης (ο επόμενος Δήμαρχος του Καποδιστριακού Δήμου Κορινού, 2003-2010),
  • Σάββας Χιονίδης (Δήμαρχος του Καλλικρατικού Δήμου Κατερίνης 2011-2019),
  • Κώστας Κουκοδήμος (2019-2023).

Πάντως, υπήρξαν αυτοδιοικητικά και πολιτικά πρόσωπα που προσπάθησαν, τουλάχιστον… Κάποιοι έκαναν ό,τι μπορούσαν…

Η ιστορία, όμως, όπως φαίνεται, ήταν εξαρχής χωρίς ικανοποιητικό σχέδιο, ήταν δε τόσο βιαστική και τόσο αμαρτωλή, που οι μεν Δήμαρχοι διαδέχονταν ο ένας τον άλλον αλλά τα προβλήματα φαίνονταν όχι μόνο δύσκολα αλλά και έμοιαζαν άλυτα. Και συνεχίζονταν τα προβλήματα, μέχρι που κάποιοι, όπως φαίνεται, τα παράτησαν εντελώς, σύμφωνα με όσα τουλάχιστον υποστηρίζουν ο Δικηγόρος, Θεόδωρος Τόνας, και ο νυν Δήμαρχος Κατερίνης, Γιάννης Ντούμος.
Έτσι, ο οικισμός «Ολυμπιάδα» παραδόθηκε στη σημερινή Διοίκηση του Δήμου Κατερίνης με χίλια μύρια προβλήματα, οπότε καλείται ο νέος Δήμαρχος, Γιάννης Ντούμος, καθώς και οι συνεργάτες του, όχι απλώς να βγάλουν τα κάστανα απ’ τη φωτιά αλλά να μην εκραγεί στα χέρια τους η βόμβα που κληρονόμησαν.
Πάντως, ο κ. Ντούμος, στην τελευταία (ειδική) συνεδρίαση του Δ.Σ. Κατερίνης φαίνεται να έδειξε και μια χαραμάδα φωτός και ελπίδας! Μακάρι να τα καταφέρει!

Τι σχέση έχει η μητέρα του Μ.Αλεξάνδρου με αυτή τη βόμβα που ονομάζεται «Ολυμπιάδα» Κορινού;

Μ’ αυτά και μ’ αυτά και βλέποντας το πού κατάντησε η όλη υπόθεση, μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει ως τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι αυτή τη βόμβα που κάποιοι κατασκεύασαν και την έριξαν στον Δήμο Κατερίνης, τη βάφτισαν …«Ολυμπιάδα»!
Ποια όμως ήταν η Ολυμπιάδα; Ήταν η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήταν βασίλισσα, ήταν η ένδοξη βασίλισσα και σύζυγος του βασιλιά της Μακεδονίας, του Φιλίππου Β’.
Και τι σχέση έχει αυτή η Μακεδόνισσα βασίλισσα, η Ολυμπιάδα, με τον οικισμό «Ολυμπιάδα» Κορινού; Αν ζούσε σήμερα η βασίλισσα Ολυμπιάδα, δεν θα συγχωρούσε τίποτα και κανέναν από όσους δεν έπραξαν το καθήκον τους σ’ αυτή την υπόθεση με τα παραλιακά οικόπεδα. Και μάλλον θα εξέδιδε διαταγή, για όσους αδιαφόρησαν, ασχημόνησαν, εγκλημάτησαν σε βάρος του οικισμού ή τα παράτησαν, να παρθούν κεφάλια…!
Και επειδή σήμερα στον Δ.Κατερίνης διεξάγονται έρευνες για ατασθαλίες προηγουμένων ετών και για εγκλήματα κλπ., κλπ., δεν αποκλείεται να παρέμβει η Δικαιοσύνη και δεν αποκλείεται να αποδώσει δικαιοσύνη «εκάστω κατά τα έργα αυτού»! Μακάρι!

Τρεις περίπου δεκαετίες πέρασαν για να μάθουμε κάποιες πικρές αλήθειες

Είκοσι έξι (26) χρόνια πέρασαν, λοιπόν, από τότε που εξαγγέλθηκε ο οικισμός της «Ολυμπιάδας» στον Κορινό (1998-2024). Και έπρεπε να περάσουν 26 χρόνια για να μάθουμε, επιτέλους, κάποιες πικρές αλήθειες γι’ αυτή την αμαρτωλή ιστορία πάνω στην οποία, Δήμαρχοι και πολιτικοί, επένδυσαν το πολιτικό τους μέλλον.
Και πράγματι, η βόμβα που λέγεται «Ολυμπιάδα» Κορινού έγινε αντικείμενο αποκαλυπτικής συζήτησης κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 27/2/2024. Το σχετικό ερώτημα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, είχε θέσει ο επικεφαλής του Συνδυασμού «Υπέρβαση», Σωτήρης Τριανταφύλλου, ενώ απαντήσεις έδωσαν ο Επιστημονικός Συνεργάτης του Δ.Κατερίνης, Δικηγόρος, Θεόδωρος Τόνας, καθώς επίσης και ο Δήμαρχος, Γιάννης Ντούμος.
Το θλιβερό που διαπιστώθηκε σ’ αυτή τη συνεδρίαση ήταν ότι απουσίαζαν ο πρώην Δήμαρχος, Κώστας Κουκοδήμος, αρκετοί συνεργάτες του από την προηγούμενη δημοτική διοίκηση, ενώ και απ’ όσους τελικά παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση, λίγο αργότερα έμειναν μόνο 2-3… Οι άλλοι έφυγαν… Γιατί, άραγε δεν κάθισαν να ακούσουν τα όσα λέχθηκαν και συζητήθηκαν μέχρι το τέλος;

«Πρέπει να οριστεί Διοικητικό Συμβούλιο εάν θέλουμε να υπάρξει Ολυμπιάδα». Αυτό σημείωσε στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Κατερίνης, Ιωάννης Ντούμος αναφερόμενος, στον παραλιακό οικισμό «Ολυμπιάδα» Κορινού, καθώς επίσης και στις ενέργειες, στις οποίες ήδη έχει προβεί προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις.
«Είναι διαρκής η προσπάθειά μας. Έχω πάει ήδη πέντε φορές στο αρμόδιο Υπουργείο, συζητήσαμε με τον Γενικό Γραμματέα, τον κ. Βασίλειο Βαρελίδη, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι έχει ληφθεί κυβερνητική απόφαση και θα εκπονηθεί νέα περιβαλλοντική μελέτη. Ωστόσο, όπως πληροφορήθηκα, κανένα στέλεχος από την προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου Κατερίνης, εδώ και τέσσερα χρόνια, δεν παραβρέθηκε στις συναντήσεις με τους αρμόδιους του Υπουργείου, ώστε να προτείνει, να συμπληρώσει ή να αφαιρέσει κάτι, για να προχωρήσει η υπόθεση» τόνισε ο Δήμαρχος.

Οφειλές ύψους 600.000 ευρώ προς την Εφορεία

Όπως εξήγησε, ο Επιστημονικός Συνεργάτης του Δ. Κατερίνης, Δικηγόρος Θεόδωρος Τόνας, τα 4-5 τελευταία χρόνια δεν υπάρχει Διοικητικό Συμβούλιο στην «Ολυμπιάδα». Κατά συνέπεια δεν είναι δυνατόν να ληφθούν αποφάσεις, δεν είναι δυνατόν όμως να γίνουν και οικονομικοί έλεγχοι, επειδή είναι παράνομο να αφαιρεθούν έγγραφα και στοιχεία με ανεπίσημο τρόπο.
Μάλιστα, μέχρι στιγμής, έχει καταστεί αδύνατον να οριστεί Διοικητικό Συμβούλιο, διότι όποιος αναλάβει πρόεδρος της εταιρίας, αυτόματα γίνεται συνυπόχρεος στις οφειλές ύψους 600.000 ευρώ της «Ολυμπιάδας» προς τη Δ.Ο.Υ., οφειλές οι οποίες προέρχονται από τη μη καταβολή τού ΕΝΦΙΑ που αναλογεί για τα οικόπεδα τα οποία φαίνεται ότι ανήκουν στην εταιρία. Πρόκειται για τα οικόπεδα που δεν έχουν περαστεί με οριστικά συμβόλαια στους ιδιώτες.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Τόνας, «το 2019 είχε εκδοθεί μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία ακυρώθηκε η πολεοδομική μελέτη που είχε γίνει για τον Οικισμό τής Ολυμπιάδας διότι ένα μεγάλο τμήμα του οικισμού βρίσκεται μέσα στην περιοχή Natura η οποία όμως δεν είχε οριοθετηθεί, επειδή δεν είχε οριοθετηθεί η προστατευόμενη περιοχή. Ως εκ τούτου, έπρεπε να εκδοθεί πρώτα ένα Προεδρικό Διάταγμα οριοθέτησης και μετά να προχωρήσει η πολεοδομική διαδικασία. Το συμπέρασμα είναι ότι το 1/3 του οικισμού της «Ολυμπιάδας» πρέπει να εξαιρεθεί από τη διαδικασία πολεοδόμησης, διότι βρίσκεται εντός προστατευόμενης περιοχής. Και αυτό ενδεχομένως δεν μπορεί να ανατραπεί».

Η λύση βρίσκεται στο «ειδικό πολεοδομικό σχέδιο»

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος, Γιάννης Ντούμος, αποκάλυψε ακόμη ότι η «Ολυμπιάδα» δεν έχει, τα τελευταία χρόνια, ισολογισμούς. Κι όταν μια εταιρία δεν έχει ισολογισμούς για τρία χρόνια, τότε αυτοδίκαια διαλύεται. Διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, οι οποίες, όμως, ενδεχομένως θα συνοδεύονται και από πρόστιμα. Είπε επίσης ότι θα μπουν ορκωτοί λογιστές και θα προωθηθούν έλεγχοι, όπως άλλωστε γίνεται σήμερα και σε όλο τον Δήμο, με σκοπό να διαπιστωθεί το συνολικό μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει.

Ο Δήμαρχος είπε, επίσης, ότι πολεοδόμηση θα γίνει στα 2/3 του Οικισμού «Ολυμπιάδα». Τι θα γίνει όμως με το 1/3 του οικισμού που δεν υπάρχει δυνατότητα να πολεοδομηθεί; Θα αδικηθούν οι κάτοχοι των οικοπέδων; Στο σημείο αυτό, ο κ. Ντούμος εξέφρασε μια σκέψη και άφησε να εννοηθεί ότι επειδή υπάρχει μια άλλη έκταση που θα μπορούσε αξιοποιηθεί, αυτή θα μπορούσε ίσως να δοθεί στους δημότες, των οποίων τα οικόπεδα βρίσκονται στο 1/3 του οικισμού.
Προφανώς, όμως, το θέμα αυτό το εξετάζει ο κ. Ντούμος, επειδή, στην περίπτωση αυτή, ίσως προκύπτει κάποιο νομικό πρόβλημα.

Τριετές σχέδιο που θα εμπλουτιστεί από τις τεχνικές και πολεοδομικές υπηρεσίες

Συμπερασματικά, ο κ. Ντούμος είπε ότι η «Ολυμπιάδα» είναι ένα παρατημένο, βαλτωμένο αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο όμως είναι πολύ μεγάλης σημασίας. Τόνισε δε ότι η λύση στο πρόβλημα θα δοθεί με το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο που έχει θεσμοθετηθεί. Πρόκειται για ένα τριετές σχέδιο «το οποίο θα εμπλουτίσουμε εμείς, οι τεχνικές και πολεοδομικές μας υπηρεσίες, ως προς το τι θέλουμε να κάνουμε πλέον στο παραλιακό μας μέτωπο», είπε καταληκτικά ο Δήμαρχος Κατερίνης.