Κραυγή αγωνίας από κτηνοτρόφο στην Πιερία: Έχασε πάνω από 300 ζώα από την κακοκαιρία (video)

436
Χαλαζόπτωση - Κατερίνη - 5.03.2024

Πολύ μεγάλες ζημιές προκάλεσε στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο η κακοκαιρία που χτύπησε το βράδυ της Δευτέρας σε πολλές περιοχές της χώρας, με τις σφοδρές καταιγίδες να παρασέρνουν τα πάντα στον διάβα τους, αναδεικνύοντας σοβαρές ελλείψεις στα αντιπλημμυρικά έργα.

Πάνω από 300 αρνάκια και πρόβατα πνίγηκαν σε μια κτηνοτροφική μονάδα
Μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ένας κτηνοτρόφος από τον Σβορωνό Πιερίας αναφέρει πως έχασε όλη του την περιουσία σε ένα βράδυ. «Με έναν σύντομο απολογισμό που έχουμε κάνει ο αριθμός ξεπερνάει τα 300 ζώα. Αρνάκια κυρίως και λίγα πρόβατα. Πνίγηκαν. Είμαστε για ακόμη μια φορά στο ίδιο έργο θεατές. Ήταν μέσα στους στάβλους και δεν προλάβαμε να κάνουμε τίποτα. Τα αυλάκια, η περιφέρεια, ο δήμος, το κράτος, δεν βοηθάει. Το ίδιο πάθαμε το 2017».

Όπως τονίζει ο κτηνοτρόφος, τα αυλάκια είναι ακάθαρτα και γεμάτα δέντρα και έτσι το νερό δεν μπόρεσε να φύγει από τον στάβλο.

«Δεν υπάρχει κράτος – Πού είναι ο δήμος;»

«Στις 11 το βράδυ ήρθα στον στάβλο να δω τι γίνεται, ενώ είχα φύγει στις 21:30 και ήταν σαν να μπαίνω σε ένα ποτάμι, μια θάλασσα. Η στάθμη του νερού ήταν στο στήθος μου. Δεν υπάρχει το κράτος, ο δήμος πού είναι να έρθει να μας βοηθήσει; Με τα χέρια μας και τους φίλους μας προσπαθούμε ό,τι προλάβουμε να σώσουμε».

Σωθήκανε λίγα ζώα αλλά βρίσκουν συνεχώς και πνιγμένα, σημειώνει.

«Μετά από αυτό που ζω, δεν είμαι σε θέση να ξανά ξεκινήσω. Δεν έχω το κουράγιο, την ψυχολογία, δεν υπάρχει από κάποιον μια βοήθεια και αυτό που σκέφτομαι είναι να τα παρατήσουμε και να φύγουμε. Πού είναι ο δήμος; Η περιφέρεια; Να έρθει να δει τι έγινε».

Από χθες (4/3) το βράδυ η Πιερία αντιμετωπίζει προβλήματα από την κακοκαιρία και τις ισχυρές βροχές ιδιαίτερα στον δήμο Δίου-Ολύμπου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, σε μια περιοχή από την Κονταριώτισσα έως την Καρίτσα, κινητοποιήθηκαν συνεργεία της υπηρεσίας, αλλά και μηχανήματα έργου για να παρέχουν βοήθεια σε οδηγούς ακινητοποιημένων οχημάτων. Την ίδια στιγμή με δυσκολίες, λόγω της βροχόπτωσης διεξάγεται η κυκλοφορία στον δρόμο Κατερίνη-Δίου και Κατερίνη-Αγίου Δημητρίου.