Εκδήλωση του ΚΚΕ για την Υγεία | Δευτέρα 11 Μάρτη – 18:00 | Εκάβη

Θα μιλήσει ο Γιάννης Δελής - Βουλευτής του ΚΚΕ - θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις

203

Η Τομεακή Επιτροπή Πιερίας του ΚΚΕ απευθύνεται στους εργαζόμενους, τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους χρόνια πάσχοντες.

Απευθύνεται σε όλους εσάς που από τη μία αγανακτείτε και από την άλλη τρέμει το φυλλοκάρδι σας, εξαιτίας της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα υγείας στο νομό Πιερίας αλλά και σε όλη τη χώρα, εξαιτίας των πολλών και σοβαρών ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης (ΓΝΚ) και τις άλλες δομές υγείας του νομού είναι ενδεικτική. Αυτή τη στιγμή στο ΓΝΚ, τα Κέντρα Υγείας του νομού αλλά και στα αγροτικά ιατρεία, υπάρχει άμεση ανάγκη πρόσληψης μόνιμων γιατρών σε μια σειρά από ειδικότητες προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν όλοι εκείνοι που χρίζουν ιατρικής περίθαλψης και φροντίδας ανά το νομό.

Είναι επιτακτική ανάγκη η πρόσληψη παθολόγων, για να μπορέσουν να στελεχώσουν τα τακτικά ιατρεία και την παθολογική κλινική, όπως επίσης επιτακτική ανάγκη είναι η δημιουργία δεύτερης παθολογικής κλινικής ώστε να εξυπηρετηθούν όλα τα περιστατικά. Άμεσα μέτρα πρέπει να παρθούν επίσης για πρόσληψη ακτινολόγων, αναισθησιολόγων αλλά και ειδικοτήτων όπως οι νεφρολόγοι, οι διαβητολόγοι κ.α, όπου θα καλύψουν σοβαρά κενά που μέχρι στιγμής κάνουν δύσκολη τη ζωή των ασθενών που έρχονται αντιμέτωποι με χρόνιες παθήσεις. Ουσιαστική στελέχωση θα πρέπει να γίνει επίσης στις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας του νομού, στα Κέντρα Υγείας και τα ιατρεία των χωριών, καθώς μεγάλο μέρος του προσωπικού τους έχει μετακινηθεί για να καλύψει κενά στο νοσοκομείο.

Θεωρούμε απαράδεκτο τον 21ο αιώνα κι ενώ οι δυνατότητες της εποχής μας, οι δυνατότητες της επιστήμης, έχουν φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο, να υπάρχουν συνάνθρωποί μας οι οποίοι περιμένουν για εξετάσεις και χειρουργεία μήνες ή ακόμα και χρόνια. Θεωρούμε απαράδεκτο να υπάρχουν συνάνθρωποί μας που θα πρέπει να περιπλανηθούν σε άλλους νομούς ή να πληρώσουν ακριβά σε ιδιωτικές κλινικές προκυμμένου να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας τους.

Το ΚΚΕ εδώ και χρόνια αναδεικνύει τα προβλήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ο λαός και οι επαγγελματίες υγείας. Προειδοποίησε έγκαιρα για τις συνέπειες της πολιτικής που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, που «πήρε τη σκυτάλη» της αντιλαϊκής πολιτικής από τους προκατόχους της ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Προχώρησε σε παρεμβάσεις και κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, κατέθεσε προτάσεις λαμβάνοντας υπόψιν τη γνώμη της επιστημονικής κοινότητας.

Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πρωτοστάτησαν και πρωτοστατούν στον αγώνα για να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, πρωτοστατούν στον αγώνα ενάντια στην υποχρηματοδότηση αλλά και την εμπορευματοποίηση της υγείας.

Τα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ» αποτελούν ακόμα ένα ισχυρό χτύπημα στο δημόσιο χαρακτήρα της υγείας και στο δικαίωμα όλου του λαού να έχει πρόσβαση σε όλες τις παροχές υγείας. Το «νέο ΕΣΥ», έχει σκοπό την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των νοσοκομείων και την απεμπλοκή της ευθύνης του κράτους για τη λειτουργία τους. Εδώ εντάσσεται και η ενεργοποίηση παλαιότερου νόμου του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο «ξέχασε» να καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και τον εφαρμόζει σήμερα η ΝΔ και αφορά τη λειτουργία των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων.

Είναι προκλητικό το γεγονός ότι ουσιαστικά λένε στο λαό που έχει χρυσοπληρώσει για την υγεία του, με τις ασφαλιστικές εισφορές, τη φορολογία, τα διάφορα χαράτσια, «εάν θέλεις να χειρουργηθείς έγκαιρα» πρέπει να πληρώσεις επιπλέον, εάν δεν θες να μπεις στις μακρόχρονες λίστες αναμονής ή ότι για να προμηθευτείς τα αναγκαία φάρμακα θα πρέπει να βάλεις ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη μιας και θα μειώσουν τη συμμετοχή του ΕΟΠΠΥ και θα αυξήσουν τη συμμετοχή του ίδιου του ασθενή.

Καλούμε τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για να αντιστοιχήσουν τις διεκδικήσεις τους με τις σύγχρονες ανάγκες τους. Να δυναμώσει η λαϊκή συσπείρωση και πάλη, που θα διαμορφώνει τους κοινωνικούς και πολιτικούς όρους για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, της παραγωγής και της οικονομίας, με εργατική – λαϊκή εξουσία.

Στο επίκεντρο του δρόμου αυτού θα βρίσκεται η καθολικά και απόλυτα δωρεάν ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, θα είναι βασικό μέλημα του κράτους η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η πρόληψη, η θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας του λαού. Θα αναπτυχθεί κρατικός φορέας έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης φαρμάκων και εμβολίων, από τις κρατικές μονάδες υγείας.

Οι θέσεις του ΚΚΕ για την υγεία ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες του λαού. Η ανυποχώρητη στάση του για την υπεράσπιση της υγείας, μπορούν να είναι κριτήριο συμπόρευσης, ακόμα και από εκείνους που δε συμφωνούν σε όλα τα ζητήματα μαζί του.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΜΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΗΝ ΕΚΑΒΗ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ, ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ