Τέμπη 28-2-2023: Το χρονικό του πολύνεκρου δυστυχήματος

Ένας χρόνος μετά το δυστύχημα

207

Την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου του 2023 στα Τέμπη, 2,6 περίπου χιλιόμετρα από τον Ευαγγελισμό, καταγράφηκε το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία του ελληνικού κράτους.

Η επιβατική αμαξοστοιχία Intercity 62 που ξεκίνησε το απόγευμα από την Αθήνα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, συγκρούεται μετωπικά στις 23.21 με εμπορική αμαξοστοιχία που πραγματοποιούσε το αντίθετο δρομολόγιο.

Απολογισμός 57 νεκροί και 180 τραυματίες.

Τις επόμενες ώρες οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν τον σταθμάρχη που εκτελούσε τη βραδινή βάρδια στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Λάρισας. Όπως έγινε αργότερα γνωστό, οι λάθος χειρισμοί του σταθμάρχη έστειλαν το Intercity στη γραμμή καθόδου αντί για τη γραμμή ανόδου.

Απο τη στιγμή που αναχώρησε με 350 επιβάτες το τρένο από το Σταθμό στη Λάρισα στις 23.06, επί 15 λεπτά κινούνταν σε τροχιά σύγκρουσης. Τα συστήματα ασφαλείας που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη σύγκρουση ήταν όλα εκτός λειτουργίας.

Την ίδια στιγμή στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας εκτυλίσσονται σκηνές αρχαίας τραγωδίας. Οικογένειες και συγγενείς που έμαθαν για τη σύγκρουση καταφθάνουν στο σημείο και περιμένουν να μάθουν νέα για τους ανθρώπους τους. Λεωφορεία έρχονται από το σημείο της σύγκρουσης και αποβιβάζουν επιβάτες. Για τους νεκρούς ακούγονται μόνο κραυγές.

Ο Μάρτης δεν θα ξημερώσει ποτέ πια ίδιος. Με το πρώτο φως της μέρας συνεργεία αρχίζουν να σηκώνουν τα συντρίμμια των βαγονιών που μετά τη σύγκρουση κατέληξαν στο χωράφι δίπλα από τη σιδηροδρομική γραμμή προκειμένου να εντοπίσουν θύματα και τυχόν επιζώντες.

Τις επόμενες ώρες και μέρες η Λάρισα γνωρίζει πρωτόγνωρες καταστάσεις σε θέμα αλληλεγγύης και κινητοποιήσεων . Στην κεντρική πλατεία σχηματίζονται ουρές για εθελοντική αιμοδοσία για τους τραυματίες. Οι πορείες απέναντι στην κυβέρνηση και την κρατική απαξίωση του σιδηροδρόμου είναι από τις μαζικότερες που γνώρισε ποτέ η πόλη.

Τον Απρίλιο πραγματοποιείται το μνημόσυνο για τα θύματα στο σημείο της σύγκρουσης όπου ανεγέρθηκε και ένα μικρό εικονοστάσι. Στο σημείο είναι αρκετοί συγγενείς και οικογένειες των θυμάτων. Αφήνουν μια φωτογραφία, ένα λουλούδι, λόγια αγάπης σε χαρτιά που δεν μπορούν να πουν πλέον από κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η εφημερίδα κατέγραψε την ιστορία του πολύνεκρου δυστυχήματος από τις πρώτες ώρες της σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών. Οι φωτογραφίες που επιλέχθηκαν αποτυπώνουν το χρονικό και το μέγεθος της τραγωδίας.

Οι πρώτες ώρες της σύγκρουσης

Το πρωί της 1ης Μαρτίου στο σημείο της τραγωδίας

Συγγενείς στο νοσοκομείο
κινητοποιήσεις στη Λάρισα

Κηδεία θύματος στη Λάρισα
Συγγενείς στο σημείο της τραγωδίας για το μνημόσυνο