Ο αρχαιολογικός τουρισμός στις προτεραιότητες του Π.Ο.Τ.Α.Π.

163

Το κορυφαίο δεδομένο του Ελληνισμού, ο αρχαιολογικός πλούτος, στοιχείο που συγκροτεί κομμάτι του πολιτιστικού τουρισμού καθότι η χώρα μας ως το φωτεινό λίκνο του πολιτισμού, αποτελεί πόλο έλξης σε παγκόσμια αναφορά.

Το φυσικό περιβάλλον και τα μοναδικής αξίας μνημεία ως κατάλοιπα παλαιότερων πολιτισμών αφθονούν στην Ελλάδα. Η Πιερία ασφαλώς δεν υστερεί και σε αυτές τις παραμέτρους.  Μπορεί να υπερηφανεύεται, γιατί δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν την πληθώρα των αρχαιολογικών της χώρων, αλλά και των παραδόσεων, ηθών και εθίμων που συγκροτούν την ιστορία του τόπου μας.

Στην Πιερία ο τουρίστας θα γίνει κοινωνός των τοπίων με την εξαιρετική αρχαιολογική και ιστορική ταυτότητα, καθώς και θα εμπεδώσει το γνωστικό πεδίο της οικολογικής, αρχιτεκτονικής και αισθητικής αξίας που συνάδουν με την διαδρομή του Πιερικού ορίζοντα.

Επιθυμώντας να αναπτυχθεί περαιτέρω και να αναδειχθεί περισσότερο ο αρχαιολογικός-ιστορικός τουρισμός στην Πιερία, μέσω δημιουργικών προτάσεων, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (Π.Ο.Τ.Α.Π.) κ. Γιώργος Καραλής συνοδευόμενος από την κα Αφροδίτη Μπέλου, μέλος του Δ.Σ. και τον Διευθυντή του ΠΟΤΑΠ κ. Βασίλη Δήμου, επισκέφθηκαν την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου το αρχαιολογικό Μουσείου Δίου, όπου σε παραγωγική συνάντηση και διαδικασία, συνομίλησαν και αντάλλαξαν απόψεις με τον Αρχιφύλακα του Αρχαιολογικού Πάρκου και Μουσείου Δίου κ. Νίκο Ζαβαντία και τον Υπεύθυνο του Αρχαιολογικού Χώρου κ. Γιώργο Καζακλάρη.

Και οι δύο πλευρές στάθηκαν με έμφαση στην αναγκαιότητα δημιουργικής ανάπτυξης του αρχαιολογικού- τουρισμού, ώστε η Πιερία να αποτελεί πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, σε συνδυασμό με τις άλλες προσφερόμενες μορφές τουρισμού.

Οι οργανωμένες επισκέψεις στους αρχαιολογικούς-ιστορικούς τόπους και η παρακολούθηση σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με έμφαση το Φεστιβάλ Ολύμπου και τα «Ολύμπια εν Δίω», θα υλοποιηθούν με τις παραγωγικές συνέργειες των δύο πλευρών.

«Ο αρχαιολογικός τουρισμός αποτελεί διαχρονικά έναν από τους κυριότερους πόλους προσέλκυσης τουριστών στη χώρα μας, αλλά και ένα σημαντικό  συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων τουριστικών προορισμών. Είναι μια σημαντική πρόκληση. Με κατάλληλες τουριστικές κατευθυντήριες γραμμές και ανάλογα προγράμματα που θα αναπτύξουμε, η Πιερία θα αποτελεί τον καλύτερο προορισμό του συνδυασμού του χθες με το σήμερα, αλλά και των προσφερόμενων υπηρεσιών με αναφορά τα σύγχρονα τουριστικά προϊόντα» τονίζει η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου.

Ο Πρόεδρος του Π.Ο.Τ.Α.Π. κ. Γιώργος Καραλής, δίνοντας έμφαση στη νέα δράση, επισημαίνει: «Αναπτύσσουμε, προωθούμε και διαφημίζουμε τον αρχαιολογικό τουρισμό προς όφελος της Πιερίας. Σε αυτή την προσπάθεια αναγκαία η συνεργασία και υποστήριξη των τοπικών φορέων.

Η βιώσιμη ανάπτυξη των αρχαιολογικών χώρων που συνάδουν με την ιστορία και τα δημιουργήματα των προγόνων μας, θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην  επιμήκυνση την τουριστικής περιόδου και στην αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας. Η συνεργασία με τα στελέχη της αρχαιολογικής υπηρεσίας θα επιφέρει μόνο θετικά αποτελέσματα».