Οι παρεμβάσεις στην πρόσβαση των ΑμεΑ στο αρχαίο θέατρο Δίου και στις υποδομές θεάτρου και αρχαιολογικού πάρκου

198

Ρεπορτάζ: Περικλής Χατζηγιάννης

Χρονίζουσες και αναγκαίες παρεμβάσεις στο αρχαίο θέατρο και στο κτίριο υποδοχής του αρχαιολογικού πάρκου του Δίου, βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης.

Το ιδιαίτερης ευαισθησίας ζήτημα της πρόσβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες-ΑμεΑ στο αρχαίο θέατρο Δίου της Ελληνιστικής περιόδου, εξετάστηκε σε επιτόπια σύσκεψη με την παρουσία της αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας (ΕΦΑ), Σοφίας Κουλίδου, του αντιπροέδρου του Συλλόγου Γονέων-Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ Πιερίας, Σπυρίδωνα Ίτσιου, αντιπροσωπείας του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο.) και του εργολάβου Χρήστου Τσελεγκερίδη.

Ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου εκπροσωπήθηκε από τα διοικητικά μέλη, τους Γρηγόρη Παπαχρήστο-πρόεδρο, Οδυσσέα Μανωλόπουλο-αντιπρόεδρο, τον υπεύθυνο επικοινωνίας, Περικλή Χατζηγιάννη, καθώς και την  εθελόντρια και μέλος της επιτροπής υποδομών, Ροδή Ναβροζίδου.

Ο ΟΡ.ΦΕ.Ο. που γνωρίζει όσο λίγοι διαχρονικά τις λειτουργικές αναγκαιότητες των χώρων, πολλάκις στο παρελθόν επισήμανε και εισηγείτο τις απαιτούμενες παρεμβάσεις, οι οποίες έστω με καθυστέρηση βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης.

Για τα ΑμεΑ προτάθηκε η δημιουργία περιμετρικού διαδρόμου εισόδου, η τοποθέτηση ειδικής ράμπας στο κοίλο του θεάτρου, χώρος καθισμάτων και ότι άλλο απαιτείται για την προστασία των ατόμων με ειδικές ανάγκες, ώστε ισότιμα και χωρίς κινδύνους να παρακολουθούν τις παραστάσεις.

Παράλληλα ήδη ξεκίνησαν οι εργασίες αναμόρφωσης, εκσυγχρονισμού  και βελτίωσης στο κτήριο των υποδομών (υποδοχή, κυλικείο, χώροι υγιεινής) στην είσοδο του αρχαιολογικού πάρκου, ενώ το επόμενο διάστημα θα γίνουν οι  εργασίες αντικατάστασης όλων των καθισμάτων στις θέσεις των θεατών, στα διαζώματα και στον ηλεκτροφωτισμό του αρχαίου θεάτρου, καθώς και στα καμαρίνια των συντελεστών.

Ήταν καιρός να εξ ορθολογιστούν οι χώροι που αποτυπώνουν μια διαδρομή από το χτες ίσαμε σήμερα, στην ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων.