Έφτασαν στην Αθήνα τα πρώτα τρακτέρ – Το απόγευμα η συγκέντρωση στο Σύνταγμα

651

Τα πρώτα τρακτέρ των αγροτών βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, καθώς πέρασαν και από τα διόδια των Αφιδνών. Μέχρι το απόγευμα αναμένονται εκατοντάδες τρακτέρ και λεωφορεία για την συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος το απόγευμα.

Από νωρίς το πρωί οι προετοιμασίες στα μπλόκα ήταν πυρετώδεις και τα πρώτα «κομβόι» άρχισαν να κατευθύνονται προς την πρωτεύουσα. Νωρίς το πρωί η άρχισε η πρώτη «κάθοδος» των αγροτών από το κάστρο Βοιωτίας προς την Αθήνα, με την Ελληνική Αστυνομία να παρακολουθεί στενά, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κυκλοφοριακού «βραχυκυκλώματος».

Στόχος είναι στις 17:30 να βρίσκονται στην πλατεία Ομονοίας και από εκεί στις 18:30 να πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία έως το Σύνταγμα.

Περίπου 150 τρακτέρ, δεκάδες πούλμαν και 5.000 αγρότες αναμένεται να «πλημμυρίσουν» το κλεινόν άστυ, ζητώντας να ικανοποιεί το σύνολο των αιτημάτων του κλάδου, την ώρα, όμως, που η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, πως αυτό δεν είναι εφικτό.

«Η ώρα της Αθήνας έφτασε και πιστεύουμε ότι θα γίνει ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο, από αυτά που δεν έχουν ξαναγίνει» λένε αγρότες από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας οι οποίοι φόρτωσαν τρακτέρ σε νταλίκες για να φτάσουν στην Αθήνα.

«Είναι δικαίωμά μας να διαμαρτυρηθούμε στην πρωτεύουσα της χώρας μας, ώστε να παραμείνουμε στον τόπο μας και να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε τα χωράφια μας» έλεγαν αγρότες από τη Θεσσαλία και τη Φθιώτιδα οι οποίοι το βράδυ της Δευτέρας (19/2) με 80 τρακτέρ, συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης κατέφθαναν στο Κάστρο.

«Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω»

Και ενώ οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, παρά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς στο Μαξίμου, η κυβέρνηση επιμένει πως δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές.

Ήδη το πρωί της Τρίτης (20/2) και εν αναμονή της απογευματινής διαδήλωσης ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, έστειλε νέο ξεκάθαρο μήνυμα προς τους αγρότες, τονίζοντας πως η κυβέρνηση «δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο» για να ενισχύσει τον κλάδο και επισημαίνοντας πως «το αποθεματικό δεν είναι ατελείωτο».

«Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και οι αγρότες ξέρουν ότι και η κυβέρνηση ξεπέρασε τα όρια των προσδοκιών τους ως προς το ρεύμα» δήλωσε ο πρωθυπουργός στο STAR, τη Δευτέρα (19/2) με την κυβέρνηση να εκτιμά πως στη σκιά αυτής της κλιμάκωσης, θα έρθει η αποκλιμάκωση και θα αρχίσει η περίοδος της σποράς.

Εξάλλου κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν πως αποτελεί δέσμευση πως από το 2025 θα υπάρξει μόνιμη λύση για το θέμα του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, σε συνεννόηση με τους αγρότες. Η επίλυση των προβλημάτων απαιτεί ανοικτούς διαύλους διαλόγου, συνεννόηση και συναινετική διάθεση, την οποία η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός αποδεδειγμένα διαθέτουν λένε από το Μαξίμου.