Alzheimer – Parkinson & Σκλήρυνση κατά πλάκας την 12η Φεβρουαρίου στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης

202

Μια ενδιαφέρουσα Ιατρική εσπερίδα θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 στην Σχολή Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης.

Η εκδήλωση γίνεται σε Συνδιοργάνωση με τον Ιατρικό Σύλλογο Πιερίας στο Συνεδριακό κέντρο Κατερίνης (ΕΚΑΒΗ) στις 19:00 και όπως πάντα η είσοδος είναι ελεύθερη.

Καλεσμένες ομιλήτριες θα είναι:

  • Η Ομότιμος Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Δρ. Μάγδα Τσολάκη
  • Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νευροφυσιολογίας Α.Π.Θ.  κ. Μαριάνθη Αρναούτογλου
  • Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νευροανοσολογίας Α.Π.Θ. κ. Ευφροσύνη Κουτσουράκη

Τα θέματα που θα διαπραγματευτούν με τους φίλους της Σχολής είναι:

  • Σύγχρονη διαγνωστική & θεραπευτική διαδικασία στην Νόσο Αλτσχάιμερ.
  • Διάγνωση και αντιμετώπιση της Νόσου Parkinson &
  • Αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) είναι μία χρόνια νόσος του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού όπου εμπλέκεται και το ανοσοποιητικό σύστημα, χωρίς να έχει βρεθεί ακόμη η σαφής παθογένεια ούτε η οριστική θεραπεία της νόσου. Συνήθως προσβάλει νεαρούς ενήλικες στην πλέον παραγωγική περίοδο της ζωής τους, επηρεάζει την ποιότητα της ζωής τους και της οικογένειάς τους, τη λειτουργικότητα τους και τη δυνατότητα τους για εργασία σε άλλοτε άλλο βαθμό ανάλογα με τον τύπο της νόσου (διαλείπουσα υποτροπιάζουσα, πρωτοπαθώς προϊούσα, δευτεροπαθώς προϊούσα), την θεραπευτική αντιμετώπιση και άλλους παράγοντες. Υπολογίζεται ότι πάνω από 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από ΠΣ, στην Ελλάδα περισσότεροι από 18.000 και στην Ευρώπη περισσότεροι από 800.000 με συχνότερη ηλικία έναρξης μεταξύ 20-40 ετών και επικράτηση στις γυναίκες (1,5-3 φορές περισσότερο από τους άνδρες).