Γιατί περισσότεροι από 570.000 συνταξιούχοι πήραν «κουτσουρεμένη» σύνταξη – Το «λάθος» του e- ΕΦΚΑ

322

«Κούρεμα» στις συντάξεις που πιστώθηκαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς την περασμένη εβδομάδα, σε σχέση με αυτά που έλαβαν τον Ιανουάριο, διαπίστωσαν εκατοντάδες χιλιάδες απόμαχοι της εργασίας. Και ενώ από τη μια, η εξήγηση έχει να κάνει με τις «φουσκωμένες» παρακρατήσεις που προέκυψαν, λόγω εισφοράς αλληλεγγύης, για όσους εισπράττουν πάνω από 1.400 ευρώ, από την άλλη πετσοκομμένες ήταν και οι αποδοχές χιλιάδων χαμηλοσυνταξιούχων.

Για όσους λοιπόν λαμβάνουν χαμηλές συντάξεις η εξήγηση είναι διαφορετική και σχετίζεται με μια «γκάφα» που είχε προηγηθεί από πλευράς Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, όλα άρχισαν τον περασμένο Μάρτιο όταν από τον ΕΦΚΑ κατέβαλαν… κατά λάθος «διπλή» αύξηση σε 572.000 συνταξιούχους (αφορούσε μόνο σε έναν μήνα).

Τότε λοιπόν αντί να χορηγήσουν στον συγκεκριμένο αριθμό συνταξιούχων αύξηση 7,75%, όπως είχε αποφασιστεί να καταβληθεί από την αρχή του έτους 2023, διπλασίασαν από λάθος τα ποσά και έτσι πιστώθηκε στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς αύξηση που ξεπέρασε το 15%!

Φυσικά, τα χρήματα αυτά τα καρπώθηκαν οι συνταξιούχοι και τώρα έπρεπε να επιστρέψουν –με συμψηφισμό- τα παραπάνω χρήματα που πήραν με την περσινή αύξηση!

Ήδη οι συνταξιούχοι έχουν ενημερωθεί με προσωποποιημένο μήνυμα, ενώ οι επιστροφές είχαν προγραμματιστεί να γίνουν αυτό το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου με τις αντίστοιχες κρατήσεις από τις κύριες συντάξεις.

Έτσι, εξηγείται λοιπόν γιατί τόσες χιλιάδες συνταξιούχοι έλαβαν χαμηλότερες συντάξεις τον Φεβρουάριο από εκείνες που μπήκαν στον λογαριασμό τους για τον μήνα Γενάρη: Από τις επόμενες καταβολές (Μαρτίου) θα διαμορφωθούν τα ποσά που κανονικά θα πρέπει να λαμβάνουν οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι.

Όπως ανέφερε σε σχετική του ανακοίνωση ο e-ΕΦΚΑ το υπερβάλλον ποσό που πληρώθηκε ανέρχεται κατά μέσο όρο 26 ευρώ ανά συνταξιούχο, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων αυτών έλαβαν επιπλέον ποσά από 0,1 ευρώ έως 50 ευρώ.

Με την ίδια ανακοίνωση ο ΕΦΚΑ έκανε λόγο για οικονομική εκκρεμότητα που είχε δημιουργηθεί τον Μάρτιο του 2023, με «αστοχία από την ανάδοχο εταιρία ως προς τα ποσά», ενώ ανέφερε ότι οι συνταξιούχοι που επηρεάστηκαν από την παραπάνω αστοχία είχαν προσωποποιημένη πληροφόρηση εντός του ίδιου μήνα (3ος/2023) μέσα από την ανάρτηση των μηνιαίων εκκαθαριστικών σημειωμάτων τους στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ.

Το συνολικό υπερβάλλον ποσό που πληρώθηκε ανέρχεται στα 15,5 εκατ. ευρώ.

Για ποιους έρχονται αυξήσεις και αναδρομικά μέσα στην άνοιξη

Μέσα στην άνοιξη πάντως αναμένεται νέο πακέτο αυξήσεων και αναδρομικών λόγω του επανυπολογισμού χιλιάδων  συντάξεων.

Αυξήσεις αποδοχών και αναδρομικά 52 μηνών (Οκτώβριος 2019 – Ιανουάριος 2024), αναλόγως των ετών ασφάλισης, αλλά και του ύψους της σύνταξης, θα λάβουν την άνοιξη περίπου 20.000 συνταξιούχοι λόγω επανυπολογισμού των συντάξεών τους.

Αφορά τέσσερις μεγάλες κατηγορίες συνταξιούχων πριν και μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά και τον νόμο Βρούτση.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η πρώτη και μεγαλύτερη σε πληθυσμό κατηγορία συνταξιούχων που δεν είχαν επανυπολογισμό και αύξηση σύνταξης απαριθμεί συνταξιοδοτηθέντες από 13 Μαΐου 2016 και μετά, με παράλληλη ασφάλιση σε δύο Ταμεία.

Οι πληρωμές έχουν ξεκινήσει και θα επιταχυνθούν στο επόμενο διάστημα.

Μεγάλο μέρος του επανυπολογισμού συντάξεων αφορά ασφαλισμένους που βγήκαν σε σύνταξη πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου.

Συγκεκριμένα:

  • Όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης.
  • Συνταξιούχοι πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, χωρίς εφαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης, τόσο του νόμου Κατρούγκαλου όσο και του νόμου Βρούτση γι’ αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων.
  • Συνταξιούχοι μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, από 13/5/2016 μέχρι 30/9/2019, με 30 έτη ασφάλισης και άνω, των οποίων η σύνταξη δεν έχει επανυπολογιστεί με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση.
  • Συντάξεις γήρατος, χηρείας, συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση πριν και μετά τον νόμο Κατρούγκαλου.