Βόρεια Μακεδονία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι

Οι βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία θα διεξαχθούν στις 8 Μαΐου – Την Κυριακή θα σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση

315

Παραιτήθηκε την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, με όλη την κυβέρνηση να τελεί υπό παραίτηση έως την εκλογή υπηρεσιακής την προσεχή Κυριακή, 28 του μήνα.

Ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι είχε οριστεί πρωθυπουργός της χώρας τον Ιανουάριο του 2022, αντικαθιστώντας τον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος είχε παραιτηθεί από πρωθυπουργός τότε, λόγω της δεινής ήττας του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) στις δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2021.

Η παραίτηση Κοβάτσεφσκι προκύπτει από την εκλογική νομοθεσία της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με την οποία, 100 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση που οδηγεί τη χώρα στις κάλπες.

Οι βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία θα διεξαχθούν στις 8 Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι την Κυριακή 28 Ιανουαρίου θα σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή της χώρας.

Για πρώτη φορά Αλβανός πρωθυπουργός

Βάσει μίας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), της οποίας ηγείται ο Κοβάτσεφσκι, και του αλβανικού DUI, του οποίου ηγείται ο Αλί Αχμέτι, επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα οριστεί πρόσωπο που θα υποδειχθεί από το αλβανικό κόμμα και, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, από το 1991 που απέκτησε την ανεξαρτησία της, θα έχει Αλβανό πρωθυπουργό, έστω και για 100 ημέρες.

Το DUI πρότεινε για υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον νυν πρόεδρο της Βουλής και υψηλόβαθμο στέλεχος του αλβανικού κόμματος, Ταλάτ Τζαφέρι.

Ο 62χρονος Ταλάτ Τζαφέρι είναι πρόεδρος της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας από το 2017, ενώ την περίοδο 2013-2014 είχε διατελέσει υπουργός Άμυνας στην συγκυβέρνηση VMRO-DPMNE-DUI, πρωθυπουργός της οποίας ήταν ο Νίκολα Γκρούεφσκι.

Νέος πρόεδρος του Κοινοβουλίου θα οριστεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του SDSM, Γιόβαν Μίτρεφσκι.

Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, στην υπηρεσιακή κυβέρνηση συμμετέχει και η αντιπολίτευση με δύο υπουργούς (Εσωτερικών και Εργασίας). Οι υπουργοί αυτοί θα υποδειχτούν από το μεγαλύτερο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το δεξιό VMRO-DPMNE.