συμβουλές για καλή υγεία τον χειμώνα

706
carefree woman holding winter sun

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι πιθανότητες να θέλει κανείς να κουλουριαστεί στον καναπέ κάτω από μια ζεστή κουβέρτα παρακολουθώντας τηλεόραση είναι πολλές. Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να μην παραμελούνται οι καλές συνήθειες που στοχεύουν στην ευεξία και στην καλή φυσική κατάσταση.

Ο κίνδυνος δε είναι πολύ μεγαλύτερος, όπως σημειώνει η γιατρός Οικογενειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic στο Οχάιο των ΗΠΑ, Neha Vyas, για όσους συνηθίζουν να γυμνάζονται σε εξωτερικούς χώρους. Παρ’ όλα αυτά και σύμφωνα με την ίδια ακόμη και όταν επικρατεί παγωνιά οι επιλογές που προάγουν τη διατήρηση της καλής υγείας είναι πολλές, με την ίδια να εξηγεί τα απαραίτητα βήματα για να μένουμε υγιείς και τον χειμώνα.

Κάντε επιπλέον βήματα. Όταν πηγαίνετε στη δουλειά σας ή στο σουπερμάρκετ προσπαθήστε να παρκάρετε σε μακρινή απόσταση ώστε να περπατήσετε επιπλέον βήματα μέχρι το γραφείο σας. Εκτός βέβαια εάν στον δρόμο ή στο πεζοδρόμιο έχει πάγο, καθώς τότε είναι καλύτερο να βάζετε την ασφάλειά σας πάνω απ’ όλα και να παρκάρετε όσο πιο κοντά μπορείτε. Όταν φτάσετε στο κτίριο, προτιμήστε τις σκάλες αντί του ασανσέρ.

Συνεχίστε να κινείστε. Αν εργάζεστε όλη μέρα σε ένα γραφείο, κάντε περιοδικά διαλείμματα για μια μίνι προπόνηση. Δοκιμάστε τη γιόγκα σε καρέκλα ή γυμναστείτε με λάστιχα αντίστασης. Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και 10 λεπτά σωματικής δραστηριότητας, όπως η γιόγκα σε καρέκλα ή η άρση ελαφρών βαρών μερικές φορές την ημέρα, μπορεί να έχουν θετικά οφέλη για την υγεία. Εξίσου σημαντικό είναι να σηκώνεστε και να τεντώνεστε κάθε μία ώρα ενώ εργάζεστε στον υπολογιστή σας.

Προπονηθείτε εναλλακτικά και τον χειμώνα. H Dr. Vyas στρέφεται προς το Διαδίκτυο για εναλλακτικές λύσεις καθώς εκεί μπορεί κανείς να βρει βίντεο και εφαρμογές με προπονήσεις, δωρεάν ή με πληρωμή. «Δοκιμάστε μερικές προπονήσεις για να εντοπίσετε μια εφαρμογή, ένα πρόγραμμα ή έναν εκπαιδευτή που σας αρέσει» προτείνει. Μία άλλη λύση είναι να γίνονται οι υπαίθριες δραστηριότητες στο σπίτι. «Για παράδειγμα, αγοράστε ένα ποδήλατο γυμναστικής και γυμναστείτε ενώ παρακολουθείτε την αγαπημένη σας τηλεοπτική εκπομπή ή διαβάζετε ένα βιβλίο».

Μαγειρέψτε σπιτικό φαγητό. Το να φτιάχνετε μεσημεριανό γεύμα στο σπίτι τείνει να είναι πολύ πιο υγιεινό (και οικονομικό) από το να παραγγέλνετε απ’ έξω. Με τον τρόπο αυτόν είναι πιο δύσκολο να ξεφύγει κανείς από ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, θρεπτικό για τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό.

Πιείτε νερό. Επιλέξτε νερό αντί για αναψυκτικό. «Εμπλουτίστε το νερό σας με φρούτα ή εσπεριδοειδή για μια μοναδική γεύση. Όταν κάνει κρύο έξω και θέλετε να πιείτε κάτι ζεστό, σκεφτείτε το τσάι από βότανα αντί για τη ζεστή σοκολάτα» συμπληρώνει η ειδικός.

Απολυμάνετε τις επιφάνειες.

Κάθε εβδομάδα περίπου περάστε με ένα απολυμαντικό πανί το πληκτρολόγιο, το ποντίκι και το ακουστικό του τηλεφώνου σας για να αποτρέψετε την εξάπλωση μικροβίων. Και φροντίστε να πλένετε συχνά τα χέρια σας.

Κάντε εμβόλιο κατά της γρίπης

Το να κάνετε το εμβόλιο κατά της γρίπης θα ωφελήσει όλους τους γύρω σας και, κυρίως, τον εαυτό σας. «Όσοι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης, τόσο περισσότεροι από εκείνους που δεν μπορούν να το κάνουν για λόγους υγείας θα επωφεληθούν» σημειώνει η Dr. Vyas. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού που ισχύουν στη χώρα μας αντιγριπικό εμβόλιο οφείλουν να κάνουν όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών, καθώς επίσης και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή µε παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα µε υποκείμενο νόσημα τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη επίσης συμπεριλαμβάνονται στην ίδια λίστα. Αντίστοιχα, ο εμβολιασμός συστήνεται σε κλειστούς πληθυσμούς (π.χ. προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών) και σε εργαζομένους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

Αγχωθείτε λιγότερο. Μάθετε την τέχνη της βαθιάς αναπνοής. «Αφιερώστε λίγα λεπτά για να απομακρυνθείτε από την οθόνη του υπολογιστή και εξασκηθείτε σε ασκήσεις ηρεμίας. Όσο περισσότερο εξασκείτε ασκήσεις χαλάρωσης, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσετε να επιστρατεύετε αυτές τις δεξιότητες και να παραμένετε ήρεμοι κατά τη διάρκεια αγχωτικών ημερών, κακών συνθηκών οδήγησης ή άλλων χειμερινών προκλήσεων». Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και ο ύπνος για τη διατήρηση της σωματικής αλλά και της ψυχικής υγείας.

Τολμήστε να πείτε ναι σε μια ψηφιακή αποτοξίνωση. Κάθε τόσο κάντε ένα πλήρες διάλειμμα από τις συσκευές σας. Η ψηφιακή αποτοξίνωση είναι η τελευταία συμβουλή από την ειδικό της Cleveland Clinic. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απομακρυνθείτε από το κινητό σας τηλέφωνο, το tablet, τον υπολογιστή, ακόμη και την τηλεόραση. Διαβάστε ένα βιβλίο, παίξτε ένα παιχνίδι, κάντε μια συζήτηση με την οικογένειά σας. Μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσο πιο ήρεμοι θα νιώσετε.